Zdravlje 16. prosinca 2023.

8 čudnih zvukova koje tijelo proizvodi i što znače

Foto: Pexels Pucketanje u vratu ili pištenje u ušima je normalna pojava
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pucketanje, šuštanje i zvonjava u tijelu obično nisu znak bolesti, no nekada mogu ukazivati na određene probleme sa zdravljem

Ljudsko tijelo proizvodi razne zvukove svaki dan, no većina ih je poznata svima. Od kihanja, vjetrova i mljackanja, obično o njima ne razmišljamo previše. Best Health je opisao nekoliko čestih zvukova koje proizvodi tijelo. Uglavnom su to normalni zvukovi i ne bi trebali izazivati brigu. U nekim slučajevima ipak ukazuju na probleme sa zdravljem te je tada najbolje potražiti liječnički savjet. 

Šuštanje u ušima

Moguće je da nakon dugog dana glavu položite na jastuk i čujete šuštanje. Taj čudni zvuk je zvuk krvi koja prolazi kroz vratne žile koje se nalaze iza vašeg uha. Šuštanje postaje čujno kada jastuk blokira vanjsku buku. Ako je zvuk prisutan i tijekom dana, odnosno dok ne ležite, za to bi mogle biti krive alergije ili infekcije. Obično će nestati samo od sebe, ali dekongestiv može pomoći.

Pucketanje u vratu

Kada okrećete glavu i osjetite i čujete pucketanje možda ćete se zabrinuti da nešto nije u redu, no to je normalna pojava. Vrat se sastoji od više zglobova, a svaki od njih je ispunjen tekućinom i ovojnicom. Pritisak na tekućinu opada savijanjem tih zglobova te dolazi do otpuštanja sitnih mjehurića zraka. Otpuštanje tih mjehurića je zvuk koji čujete. Ova pojava je potpuno normalna, no ako je praćena jakom boli, posebno ako se širi niz ruku, vrijeme je da posjetite liječnika jer se možda radi o poremećaju živca. 

Kruljenje u trbuhu

Taj čudan zvuk koji čujete nakon večere su samo zrak i tekućina koji se kreću kroz probavni trakt. Ako čujete kruljenje na prazan želudac, vaša crijeva možda čiste ostatke hrane i tekućine od prijašnjih obroka ili ukazuje da je vrijeme za jelo. Zvuk visokih tonova praćen grčevima, boli ili mučninom, ali ne i pražnjenjem crijeva zahtijeva liječničku intervenciju. U tom slučaju bi zvuk mogao ukazivati na djelomičnu opstrukciju crijeva koja ponekad zahtijeva operaciju.

Čudan zvuk disanja dok vježbate

Jeste li nekada čuli i osjetili senzaciju u kojoj zrak izlazi iz usta te je praćen čudnim zvukom dok ste se istezali ili vježbali jogu? Radi se o potpuno normalnoj reakciji tijela. U određenim pozama se dišni putevi sužavaju, a prolazak zraka kroz njih proizvodi drugačiji zvuk od normalnog disanja. Ako sličan zvuk čujete i dok mirujete ili ste u uspravnom položaju te je praćen otežanim disanjem, bilo bi dobro provjeriti da se ne radi o alergijama ili nekim drugim težim stanjima. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels Tjelovježba, posebno joga, može biti praćena vaginalnim vjetrovima

Vaginalni vjetar

Poznat i kao queef, radi se o pojmu koji opisuje ispuštanje zračnog mjehura iz vagine. Obično se događa za vrijeme tjelovježbe ili penetrativnog seksa kada u vagini zaostaje nešto zraka koji se izbacuje uz zvuk sličan vjetrovima iz crijeva. Vaginalni vjetrovi su uobičajena pojava i ne postoji nikakav štetan ili opasan uzrok kao ni posljedice. 

Pucketanje u ramenu

Ako rame ispušta zvukove kada posegnete do visoke police, možda se radi o upaljenom zglobu. Ponavljajući pokreti pružanja ruke iznad glave poput brisanja prašine s visokih polica mogu dovesti do upale burze, male vrećice ispunjene tekućinom koja se nalazi u ramenu, što rezultira pucketanjem. Zvuk obično nestaje sam od sebe, ali ako ga prati bol može ukazivati na puknuće hrskavice duž ramene duplje te u tom slučaju posjetite ortopeda.

Zvonjava u glavi

Gotovo svatko iskusi tinitus ili zujanje u ušima u nekom trenutku svog života. Infekcije, vrlo glasna buka i starenje mogu oštetiti dlačice u uhu što stimulira pužnicu da šalje signale mozgu čak i kada nema zvuka. Problem se obično riješi sam od sebe, ali ako fantomski zvuk traje dulje od dva dana ili osjetite i bol, posjetite liječnika koji će vas testirati na infekciju ili neurološke probleme.

Pištanje u nosu

Pištavi nos može biti prava smetnja, posebno ako se zvukovi počnu javljati prije spavanja. Obično je znak opstrukcije protoka zraka, što može značiti da višak sluzi prekriva nosne prolaze. Dekongestiv za prehladu ili antihistaminik za alergije može pomoći u čišćenju nosnih prolaza i olakšanju pištanja. Posjetite liječnika ako čujete takav zvuk nakon ozljede nosa jer bi mogao biti znak pukotine u hrskavici između nosnica. 
 

Možda te zanima... Zujanje u ušima - kada se trebaš zabrinuti? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.