Zdravlje Zdravlje žena 05. studenoga 2016.

7 stvari koje bi ginekolozi rado podijelili s pacijenticama

Vagino
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Možeš biti sigurna kako je tvoj ginekolog vidio puno toga - dobrog i lošeg. Vjerujemo kako te sigurno i zanima što oni misle o onim 'stvarima dolje', a nisu ti nikada imali priliku reći. Stoga ti donosimo 7 zanimljivih činjenica koje otkrivaju stručnjaci iz područja ginekologije.

Vagine nisu jednake veličine

"Mislim da je percepcija među pacijenticama da postoji samo jedan ispravan oblik ili veličina vagine koja je idealna, normalna ili pak najatraktivnija. Realnost je, baš kao i kod cjelokupnog izgleda drugačija, iako se razlikuju po oblicima i veličinama, sve su normalne", tvrdi doktorica i specijalistica ginekologije iz Centra za reproduktivnu medicinu u Missouriju.

7 navika koje rastužuju tvoju vaginu

Nikada nije kasno da se upoznaš s anatomijom svoje vagine

"Iznenađen sam koliko mojih pacijentica zapravo ne razumije vlastitu vaginalnu anatomiju. To sam shvatio iz rada s mnogim pacijenticama koje su same priznale da nikada nisu istražile svoje intimno područje kako bi otkrile anatomiju vagine i područja čija stimulacija pruža najviše zadovoljstva. Moj savjet ženama: Istražite svoju anatomiju kako bi bolje razumijele svoje tijelo", tvrdi ginekolog Russell Bartels iz Arizone i medicinski direktor u Scottsdale Centru za žensko zdravlje.

Vagina-Zena | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pogled izbliza je nužan

"Tvoja vagina treba njegu, a ponekad i pogled izbliza, baš kao i tvoje lice. Uzmi ogledalo i barem jednom mjesečno provjeri izgleda li sve 'normalno'",  tvrdi doktorica Octavia Cannon.

Otkrij što je vaginalni detoks i kako ga možeš napraviti kod kuće

Neugodan miris može biti znak bakterijske vaginoze

Simptomi koji gotovo pa sigurno upućuje na bakterijsku vaginozu su karakterističan sivo-bijeli iscjedak, neugodnog mirisa (podsjeća na miris ribe), a postaje intenzivniji nakon spolnog odnosa. Stručnjaci tvrde kako većina žena neko vrijeme provede u zabludi misleći da imaju gljivičnu infekciju, ali jedini zajednički simptom gljivične infekcije i bakterijske vaginoze je svrbež. Kod gljivične infekcije nema neugodnog mirisa.

Zdravlje crijeva i rodnice su povezani

"Zdrava vagina treba zdrava crijeva. Liječenje vaginalnih infekcija s anti-gljivičnim lijekovima ili antibioticima nije rješenje jer vrlo često uzrokuje više infekcije i potrebu za novim liječnjem. Bolji izbor je zdrava prehranu bogata probioticima kako bi crijevo bilo opskrbljeno korisnim bakterijama te osiguralo zdravlje i zaštitu od infekcije.", smatra doktorica Jennie Ann Freiman.

10 namirnica koje čuvaju zdravlje tvoje vagine i grudi

Pažljivo treba birati proizvode za intimnu njegu

Tkivo stidnice i rodnice je među najosjetljivijim u tijelu, tako da prilikom njege intimnog područja nije poželjno koristiti nikakve jake sapune i parfeme. "Vagina može biti suha, ali to ne znači da žene moraju patiti. Korištenje ovlaživača može pomoći u održavanju vaginalne vlažnosti.", napominje doktorica i profesorica profesor opstetricije, ginekologije, i reproduktivnog znanosti na Yale School of Medicine Mary Jane Minkin.

Vagina_1 | Author: Foto: Shutterstock Foto: Foto: Shutterstock

Rodnica stari baš kao i koža žene

Koža oko vaginalnog područja podložna je istim procesom starenja kao i kožu na licu, vratu i koža cijelog tijela. "Koža vagine može postati vrlo suha kako žena stari, a iz tog razloga su i osmišljeni proizvodi koji mogu pružiti olakšanje u slučaju suhe rodnice. Naime, zbog pada hormona (hipoestrogenizam) sluznica rodnice može postati tanja, osjetljiva i suha te to može utjecati na nedostatak spolne želje i moguće nelagode prilikom spolnog odnosa.", tvrdi liječnik i glavni kirurg te medicinski direktor Manhattan Centra za operacije vagine i Manhattan centara za zdravlje žena Ronald Blatt.

12 savjeta slavne ginekologinje za što bolje seksualno iskustvo

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.