Zdravlje Simptomi i pomoć 30. prosinca 2018.

7 razloga zašto često podriguješ

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li ikad razmišljala o podrigivanju? Ne samo da je to radnja koja pomaže da se oslobodiš viška zraka zarobljenog unutar tvog tijela, oni su normalan dio funkcioniranja organizma, ali ponekad mogu izazivati nelagodu.

Self prenosi da je podrigivanje normalni dio ljudskog stanja, ali prekomjerno podrigivanje može ukazivati na neka druga stanja. Evo potencijalnih razloga zašto ti se to događa: 

6 simptoma koji ukazuju da tvoje podrigivanje nije normalno

Progutala si previše zraka

"Podrigivanje je način da se tvoje tijelo riješi viška zraka iz gornjeg probavnog trakta. Ponekad dodatni zrak dolazi zbog plinova u tvojem želucu, a ponekad zbog previše zraka kojeg si progutala, a nije dospio u želudac", rekla je dr. Ashkan Farhadi, gastroenterolog u Memorial Care Orange Coast Medical Centru i direktor projekta Memorial Care Medical Group za probavni sustav u Fountain Vallery, Kalifornija. Previše progutanog zraka najčešći je krivac za podrigivanje

Dakle, vjerojatno si progutala višak zrak tijekom dana, posebno tijekom jela. "Postoji normalna količina zraka koja obično odlazi s hranom", rekla je dr. Farhadi. Dodatni zrak možeš progutati ako jedeš ili piješ prebrzo, razgovaraš dok jedeš, žvačeš gumu ili cuclaš tvrde bombone, piješ gazirano piće ili pušiš. 

Postoji i stanje koje se zove aerofagija, koja se događa kada progutaš zrak kao nervoznu naviku, čak i kad ne jedeš ili ne piješ. Pored toga što ti je trbuh nabreknut, to može uzrokovati stvaranja zraka u želucu i natečenost. 

Jedeš hranu koja ti uzrokuje nadutost 

Hrana koje uzrokuje nadutost, kao što su grah, leća, kupus i luk, može uzrokovati povećanje dnevne stope podrigivanja. Bakterije u tvom želucu moraju raditi kako bi razgradili ovakvu vrstu hrane, što može prouzročiti da višak plina izađe u obliku podrigivanja, prema Nacionalnom institutu za dijabetes, probavne i bubrežne bolesti. 

Ovisno o tome kako tvoj gastrointestinalni trakt funkcionira, određena hrana poput mliječnih proizvoda također može stvoriti višak plina dok se tvoje tijelo bori da ga razgradi. Također, masna hrana usporava probavu, dajući onome što jedeš više vremena za fermentaciju i stvaranje plinova koji mogu izaći kao podrigivanje, prema Mayo Klinici. 

Refluks

Refluks kiseline događa se zbog problema sa sfinkterom u tvom jednjaku, cijevi koja prolazi od usta do želudca. Sfinkter je glatki kružni mišić koji regulira izlučivanje jetre, gušterače i žučnog mjehura u dvanaesnik. Ako je sfinkter premalen, kiselina u želucu može ući u tvoj jednjak, a to može uzrokovati žgaravicu, bolove u prsima, poteškoće s gutanjem i osjećaj probadanja u grudima. To također može uzrokovati podrigivanje jer tvoje tijelo pokušava očistiti tvoj jednjak.

"Mnogo puta ljudi koji doživljavaju žgaravicu mogu gutati češće kako bi neutralizirali kiselinu koja se refluksima natrag s više lužnatom slinom proizvedenom u ustima", rekla je Felice Schnoll-Sussman, ravnateljica Centra za zdravlje gastrointestinalnog sustava Jay Monahan u New York-Presbyterian i Weill Cornell Medicine: "To prekomjerno gutanje može dovesti do veće količine plina u želucu, a potom i povećanje grčeva." Ako osjetiš ove simptome refluksa kiseline barem dva puta tjedno, možda imaš bolest gastrointestinalnog refluksa, što u osnovi znači da je to refluks kronični problem za tebe. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Celijakija 

Celijakija je stanje u kojem netko ne može ispravno probaviti gluten, što je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži, prema Mayo Klinici. Kad imaš celijakiju i konzumiraš gluten, u tvom tankom crijevu odvija se obrambeni imunološki odgovor. S vremenom, takav odgovor može oštetiti debelo crijevo i stvoriti probleme u apsorbiranju hranjivih tvari. To može dovesti do velikog broja simptoma, uključujući anemiju zbog nedostatka željeza, osipe, čireve u ustima, glavobolju i umor. Isto tako, može uzrokovati refluks kiseline ili žgaravicu, što može dovesti do podrigivanja. 

Sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva je kronični poremećaj debelog crijeva koji može prouzročiti proljev, zatvor i druge želučane probleme. Stručnjaci još pokušavaj odrediti što uzrokuje ovaj sindrom, ali čini se kao da je korijen problema u komunikaciji mozga i crijeva. To može učiniti crijevo previše osjetljivo i utjecati na to kako se mišići preklapaju, a to može pojačati simptome ovog sindroma. 

Osobe sa sindrom iritabilnog crijeva obično imaju grčeve, bol u trbuhu, nadutost i plinove zajedno s proljevom ili zatvorom, prema Mayo Klinici. Iako sve ovo može biti užasno neugodno, to stvaranje nakupine plina možeš dovesti do dodatnog podrigivanja. 

Peptički ulkus

Peptički ulkus su rane na sluznici želuca ili u prvom dijelu tankog crijeva, a obično se javlja zbog bakterijske infekcije Helicobacter pylori bakterije koje se mogu širiti zbog bliskog kontakta poput ljubljenja, hrane i vode. Česta uporaba tableta protiv bolova, poput aspirina i nesteroidnih protuupalnih lijekova također može uzrokovati upalu u podlozi tvojeg želuca i tankog crijeva, a kod nekih ljudi to može dovesti do peptičkih ulkusa. Drugi čimbenici kao što su pušenje, pijenje alkohola, stres i teška hrana, mogu otežati liječenje ulkusa.

"Simptomi peptičkog ulkusa obično je bol u trbuhu, mučnina, nadutost, teškoće u obradi masne hrane i podrivanje, prema Mayo Klinici. Podrigivanje se obično povezuje s prekomjernom kiselinom u želucu", rekla je dr. Farhadi dodajući: "što može prouzročiti žgaravici i rezultirati podrigivanjem."

Dijabetes ili druga stanja koja usporavaju probavu 

Komplikacije dijabetesa tipa 1 ili tipa 2, nazvane gastropareza, mogu dovesti do više podrigivanja nego obično. Gastropareza je stanje koje utječe na prirodno kretanja mišića u trbuhu, prema Mayo Klinici. U normalnim okolnostima snažne mišićne kontrakcije potiču hranu kroz probavni trakt. Ali gastropareza prekida ovu pokretljivost pa se tvoj želudac ne prazni kao što bi trebao. "Hrana koja stoji u tvom želucu može uzrokovati žgaravicu, što se ponekad povezuje s podrigivanjem", rekla je dr. Schnoll-Sussman. 

Takav problem može se dogoditi s dijabetesom jer tijekom vremena visoka koncentracija šećera u krvni što je karakteristično za ovo stanje može oštetiti živce u trbuhu koji upravljaju mišićima želuca. Dodatni potencijalni uzroci gastropareze uključuju druge uvjete koji utječu na funkciju živaca, kao što je Parkinsonova bolest i multipla skleroza, hipotireoidizam, što uzrokuje spor metabolizam koji utječe na mnoge fizičke sustave poput probave i virusnih infekcija želuca. 

Kad potražiti pomoć liječnika?

Ako primijetiš da tjedana dana ili dva, podriguješ više nego inače. 

Dosje želudac: Kako liječiti gastritis, žgaravicu i bol

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.