Zdravlje 02. rujna 2016.

7 načina kako pomoći djetetu da razvija motoriku i kreativnost

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Omogućite djetetu da koristi krede, drvene bojice, plastelin i druge materijale da bi razvijalo motoriku i izražavalo umjetničku prirodu. Čitanje knjiga obogaćuje djetetov vokabular, razvija mu pažnju i utječe na zbližavanje, Zato, neka knjige za laku noć budu obavezan dio svakodnevnog rituala.

Razgovarajte s djetetom

Pažljivo slušanje i razgovor s djetetom dvije su najvažnije stvari, tvrde stručnjaci. Ukoliko nitko ne priča s mališanom, ili to rijetko čini, on neće shvatiti osnove jezika. A ako ga ne slušate, njegov mozak neće biti podvrgnuto treningu koji je neophodan da bi dijete savladalo vještinu komunikacije.

Komentirajte ono što vidite. Djeca pričljivih majki, koje se često obraćaju djeci i komentiraju stvari i događaje oko sebe, obično ranije progovore. Zato, izgovarajte nazive stvari oko sebe, opisujte ih, uspoređujte s drugim stvarima i objašnjavajte sve što vidite.

Uklonite zvukove iz pozadine. Zvuci TV-a ili glazbeni uređaji narušavaju koncentraciju i ometaju razgovor. Pažljivo slušajte što vam dijete govori. Okrenite glavu prema njemu dok vam se obraća i gledajte ga u oči.

Kako dijete potaknuti da jede više povrća?

Čitajte mu knjige

 

Čitanje knjiga obogaćuje djetetov vokabular, razvija mu pažnju i utječe na zbližavanje s odraslima. Zato, neka knjige za laku noć budu obavezan dio svakodnevnog rituala. Ukoliko je vaše dijete naročito zainteresirano, možete mu pokazivati i izgovarati pojedina slova. Dijete može naučiti čitati već u trećoj godini. Ipak, prepustite mu da samo diktira tempo - nemojte ga požurivati..

 

Slušajte glazbu i učite pjesmice

 

Iako ne postoje dokazi da slušanje klasične glazbe povećava inteligenciju, glazba svakako potiče mentalni i emocionalni razvoj. Neki ljudi vjeruju da su glazbene i matematičke sposobnosti u tijesnoj vezi, mada studije pokazuju da glazbenici nisu ništa bolji matematičari od drugih ljudi.

Pjevajte svom djetetu pjesmice za laku noć! Učite ga različitim radnjama pjevajući. Ton će mu pomoći da se koncentrira i lakše zapamti riječi.

Dopustite da samo izabere glazbu u kojoj uživa i da "svira" koristeći glazbene igračke ili poklopce, konzerve i druge predmete koji proizvode zvuk (malo buke, valjda, možete izdržati!).

Starije majke, zdravija djeca?

Još savjeta potraži na portalu Klokanica.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.