Zdravlje 12. studenoga 2023.

6 znakova da je kontracepcijska spirala dobar izbor za vas i 4 da nije

spirala kontracepcija
Foto: Unsplash Kontracepcijske spirale su vrlo učinkovite, no nisu svima prvi izbor
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kontracepcijska spirala može sadržavati hormone ili biti napravljena od bakra te je tada dobar izbor za sve koji žele efektivnu i pouzdanu kontracepciju bez uporabe hormona. Obje imaju svoje prednosti i nedostatke pa je dobro upoznati se s njima prije nego što donesete odluku o izboru kontracepcijskog sredstva.

Odabir metode kontracepcije sličan je svakoj drugoj važnoj medicinskoj odluci i postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir. Kako biste na svoj termin kod ginekologa došli s jasnom idejom o tome što želite i što ne želite, u nastavku donosimo prednosti kontracepcijskih spirala te znakove da možda nije najbolji odabir za vas. Spirala je dobar odabir ako:

1. Tražite vrlo učinkovitu kontracepciju

Istraživanja su pokazala da hormonska kontracepcijska spirala ima stopu neuspjeha od samo 0,2 posto, dok bakrena spirala ima stopu neuspjeha od 0,8 posto. To znači da manje od jedne od 100 žena zatrudni svake godine koristeći spiralu kao kontracepcijsko sredstvo. S druge strane, kontracepcijske pilule imaju stopu neuspjeha koja se kreće od manje od jedan posto pri savršenoj upotrebi (konzistentno i ispravno korištenje svaki put) do devet posto pri uobičajenoj upotrebi (kada se uzimaju u obzir i osobe koje ih povremeno koriste neispravno). Dakle, ako se brinete da nećete moći odgovorno koristiti kontracepcijske pilule, spirala bi mogla biti dobar izbor za vas.

"Jednostavno rečeno, spirala je jedna od najboljih metoda kontracepcije koje postoje", rekla je za SELF Lauren Streicher, dr. med., docentica kliničke opstetricije i ginekologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Northwestern. Jedini reverzibilni kontraceptiv koji je učinkovitiji od spirale je implantat koji ima stopu neuspjeha od 0,05 posto. Implantat se stavlja u ruku i može se koristiti do tri godine.

2. Tražite dugotrajnu zaštitu, ali želite da se plodnost vrati što je prije moguće nakon prestanka korištenja kontracepcije

Određene kontracepcijske spirale se mogu koristiti od tri do 10 godina. Dakle, ako tražite dugotrajnu kontracepciju umjesto kontracepcije koju koristite samo kada vam je potrebna (poput kondoma), spirala bi mogla biti odlična opcija. Ako odlučite da želite pokušati zatrudnjeti, jednostavno dogovorite uklanjanje spirale sa svojim liječnikom i odmah možete započeti s pokušajima začeća. Liječnici navode da bi uklanjanje spirale trebalo biti bezbolno. "Obično primjećujemo da se sposobnost žene da ostane trudna vrati u okviru jednog ciklusa", kaže Jessica Shepherd, dr. med., ginekologinja specijalizirana za minimalno invazivne postupke u Baylor University Medical Centru u Dallasu. Radi usporedbe, može proći i do 10 ili više mjeseci prije nego što započne ovulacija nakon prestanka primjene kontracepcijskih injekcija. 

3. Želite kontracepcijsku opciju koja ne zahtijeva gotovo nikakvo održavanje

S metodama poput pilula, vaginalnog prstena i injekcije, morate redovito razmišljati o kontracepciji, no s kontracepcijskim spiralama to nije slučaj. Nakon samog umetanja spirale nema puno održavanja, vaš će liječnik možda samo preporučiti da mjesečno provjeravate niti koje vise s donjeg dijela spirale. Također ćete morati otići na kontrolni pregled otprilike mjesec dana nakon umetanja samo kako bi liječnik provjerio je li spirala i dalje na mjestu,

4. Želite manje obilnu ili gotovo nepostojeću menstruaciju

Stanja poput endometrioze i mioma maternice mogu pretvoriti menstruaciju u pravu muku ispunjenu neizdrživim bolovima i prekomjernim krvarenjem. U tom slučaju, hormonska spirala može pomoći. Budući da progestin u hormonskim spiralama stanjuje unutarnji sloj maternice, tijekom menstruacije ima manje tvari koju treba izbaciti, a posljedica će biti i manje obilno krvarenje. Također može imati učinak smanjenja menstrualnih grčeva jer prostaglandini zapravo dolaze iz stanica unutarnjeg sloja maternice. Kada proizvodite manje tog sloja, proizvodnja prostaglandina može se smanjiti što olakšava grčeve. 

Ako imate obilne ili neugodne menstruacije, dr. Streicher preporučuje odabir hormonske spirale s većom dozom progestina. "Najveća vjerojatnost da će vam menstruacija nestati ili biti slabija je s takvim spiralama", dodaje. Ako vam odgovara mjesečni podsjetnik da niste trudni, možda je bolje odabrati spiralu s nižom dozom hormona koji vas i dalje štiti, ali ćete svejedno dobiti menstruaciju, kaže dr. Shepherd.

Važno je napomenuti da bakrena spirala obično neće utjecati na menstruaciju jer ne sadrži hormone. Za neke može čak dovesti do jačeg krvarenja i uzrokovati više grčeva jer bakar može imati iritirajući učinak.

kontracepcija | Author: Unsplash Foto: Unsplash Postoje mnogi hormonalni kontraceptivi, no znatno je manje opcija zaštite od neželjene trudnoće bez hormona

5. Vaš liječnik je predložio kontracepciju bez estrogena

Hormoni nisu za svakoga. Postoji nekoliko razloga zašto bi vaš liječnik mogao preporučiti da izbjegavate kontracepcijske metode koje sadrže estrogen, poput pilula, vaginalnog prstena i flastera, te vas usmjeriti prema nehormonalnoj spirali ili spirali koja koristi samo progestin. Evo nekih najčešćih razloga zbog kojih bi vaš liječnik mogao odvratiti od korištenja kontracepcije s estrogenom:

  • Trenutno imate rak dojke - Postoji mnogo vrsta raka dojke, uključujući one koji su pozitivni na estrogenske receptore. To znači da im je potreban estrogen za rast, pa uzimanje kontracepcije koja sadrži estrogen može potaknuti njihov rast, kaže Mary Jane Minkin, dr. med., profesorica opstetricije i ginekologije na Yale Medical School.
  • Dojite - Estrogen ulazi u različite interakcije s prolaktinom, hormonom koji je potreban za proizvodnju mlijeka. Unošenje previše estrogena u tijelo putem kontracepcije može suzbiti proizvodnju mlijeka, kaže dr. Minkin,.
  • Imate povijest krvnih ugrušaka - Estrogen povećava proizvodnju faktora zgrušavanja u krvi, posebno ako ste pušač. To može povećati vjerojatnost razvoja krvnog ugruška koji je jedan od glavnih uzroka moždanog udara. 
  • Imate visok krvni tlak - Ako imate visok krvni tlak, već ste izloženi povećanom riziku od zdravstvenih problema poput moždanog udara i bolesti srca. Hormonska kontracepcija može dodatno povećati taj rizik jer estrogen može povećati krvni tlak, objašnjava dr. Minkin. To ne predstavlja veliki problem ako imate nizak ili normalan krvni tlak, no ako imate visok krvni tlak, moguće je da će vam liječnik savjetovati da u potpunosti izbjegavate estrogen u kontracepciji.
  • Pušite - Pušenje je očigledno izuzetno štetno za zdravlje srca. Stvara niz negativnih posljedica poput oštećenja strukture i funkcije krvnih žila te otežavanja rada srca. Pušenje i korištenje kontracepcije koja sadrži estrogen mogu povećati rizik od krvnih ugrušaka, srčanog udara i moždanog udara. To je osobito opasno ako ste stariji od 35 godina i pušite 15 ili više cigareta dnevno, navodi Mayo Clinic.

6. Radije biste odabrali kontracepcijsku metodu bez hormona

Neki jednostavno nisu zainteresirani za korištenje hormonalne kontracepcije. Možda ste imali lošu reakciju na neku od metoda u prošlosti i radije biste u budućnosti izbjegli hormonske metode. U tom slučaju, bakrena spirala može biti dobar izbor. Iako postoje i druge metode kontracepcije bez hormona poput kondoma i metoda temeljenih na praćenju plodnosti, opcije su prilično ograničene te je bakrena kontracepcijska spirala najučinkovitija od navedenih.
 

Možda te zanima... Što je potrebno znati o seksu s kontracepcijskom spiralom? Psiha i seks
 

Iako su hormonske i bakrene kontracepcijske spirale iznimno učinkovite i imaju dugotrajno djelovanje, za neke jednostavno nisu dobar izbor. Ovo su neki od razloga zašto kontracepcijska spirala ipak nije dobar izbor za vas. 

1. Ne sviđa vam se ideja da u sebi konstantno nosite strano tijelo

Možda vam se sviđa osjećaj kontrole koji dolazi s uzimanjem pilule svaki dan ili biste radije izabrali metodu koju možete započeti ili prestati koristiti kad god želite. Kontracepcijske spirale su se pokazale sigurnima i učinkovitima za većinu korisnica, ali također je važno da se i sami osjećate ugodno s metodom kontracepcije koju koristite.

Istina je da spirale nose maleni rizik od izbacivanja same spirale iz maternice, kao i rizik od perforacije koja se događa kada spirala probije vašu maternicu. Ta vjerojatnost je još manja od šanse za izbacivanje spirale. Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Conception 2015. godine pokazalo je da je od 61448 žena koje su koristile spiralu samo 81 (0,13 posto) prijavilo perforaciju.

2. Želite kontrolirati svoj ciklus

Iako hormonska spirala može usporiti ili čak potpuno zaustaviti menstruaciju, nećete moći birati kada će se javiti krvarenje. To je nešto što možete postići pilulama za kontracepciju, ovisno o vrsti i brendu, navodi Mayo Clinic. Postoje čak pilule posebno dizajnirane za produljenje vremenskog razdoblja između menstruacija. Ako želite prilagoditi svoju menstruaciju svojim sportskim natjecanjima ili odmorima, spirala možda nije pravi izbor za vas.
 

kontracepcija Možda te zanima... Svi hormonalni kontraceptivi povećavaju rizik od raka dojke! Zdravlje
 

3. Imate problema s vaginalnim zdravljem

Iako većina žena može bez problema koristiti kontracepcijske spirale, postoje neke iznimke. Jedna od njih je ako imate stanje poput spolno prenosive infekcije ili upalne bolesti zdjelice koje proizlaze iz neliječenih spolno prenosivih bolesti, kaže dr. Shepherd. U tim slučajevima liječnici žele osigurati da je sve riješeno i izliječeno prije nego što umetnu spiralu u maternicu, dodaje. Ako ste već imali spolno prenosivu bolest u prošlosti i od nje ste izliječeni, ne bi trebalo biti problema s umetanjem spirale.

Slično tome, ako imate obilno krvarenje, neobičan vaginalni iscjedak ili bilo koji drugi problem s vaginalnim zdravljem, vaš liječnik će htjeti najprije otkriti uzrok toga te pokušati liječiti probleme prije nego pristane na umetanje kontracepcijske spirale. 

4. Uživate u prednostima kontraceptiva koji sadrže estrogen

"Estrogen ima neka divna svojstva", kaže dr. Minkin. Za početak, pomaže u sprječavanju krvarenja između ciklusa što može biti problem s kontracepcijom samo na bazi progestina. Dok estrogen potiče rast vaše endometrijske stijenke, također je stabilizira, pa je manje vjerojatno da će se raspadati na male komadiće i uzrokovati neregularno krvarenje, kaže dr. Minkin.

Estrogen također može pomoći smanjiti ili čak potpuno ukloniti akne kod nekih ljudi. "Estrogen djeluje kao protuotrov testosteronu, koji je glavni uzročnik akni", kaže dr. Minkin. Zato kontraceptiv koji sadrži estrogen može biti odlična opcija za osobu sa sindromom policističnih jajnika (PCOS), objašnjava. Budući da povišene razine testosterona mogu pridonijeti ključnim simptomima PCOS-a poput teško lječivih akni i prekomjerne dlakavosti na licu i tijelu, korištenje kontracepcije s estrogenom može pružiti olakšanje. Korištenje kontraceptiva s estrogenom također može pomoći u borbi s vaginalnom suhoćom. "Vaginalna sluznica je vrlo osjetljiva na nedostatak estrogena", zaključila je dr. Minkin.
 

Možda te zanima... Kontracepcijske pilule: Prednosti i nedostaci kroz 24 simptoma Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.