Zdravlje 28. studenoga 2019.

6 univerzalnih pravila za kosu na kojoj će ti svi zavidjeti

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uz njegovanu i zdravu kosu sigurno se i ti osjećaš sjajno u vlastitoj koži. No ponekad nam trebaju mjeseci ili čak godine da bismo ju doveli u red. Evo u čemu najčešće griješimo i kako to ispraviti

Sjajna, gusta i zdrava kosa oduvijek je bila predmet žudnje, kako žena tako i muškaraca. Ona je važan faktor u izgledu svake žene, a čak i sama promjena boje kose može naš izgled promijeniti iz temelja. Ipak, nismo svi te sreće da nam je kosa prirodno savršena pa se moramo malo potruditi kako bismo ju doveli do takvog izgleda. U sljedećim koracima otkrivamo ti kako to napraviti uz nekoliko sitnih promjena.

1. Šišanje nije uvijek najbolja opcija

Ako imaš zdravu kosu bez vidno oštećenih vrhova, nema svrhe da ju kratiš. Postoji vjerovanje da kosa brže raste ako ju redovito šišaš, no s obzirom na to da kosa raste iz korijena, to što ju kratiš neće utjecati na njezin rast, već će ona stalno biti na istoj duljini. Stoga, za dugu i bujnu kosu smanji odlaske frizeru. No, ako ti je kosa oštećena od posvjetljivanja ili su vrhovi toliko ispucani da se dlaka lomi, frizerski je salon ipak neizbježna opcija jer će vrhovi stalno pucati. Pritom imaj na umu da će ti u toj situaciji pomoći i leave-in tretmani, koji će spriječiti dodatno lomljenje vrhova te će vratiti sjaj beživotnoj kosi.

2. Pripazi kako vežeš kosu

Kosu često znamo bezbrižno staviti u rep ili zavezati u visoku punđu, ali pritom nismo svjesne koliko joj to šteti. U tim situacijama nerijetko dolazi do pucanja dlake, naročito ako je kosa čvrsto svezana. Ova navika posebice je štetna kod mokre kose, koju ljeti često mičemo s lica stavljajući je u pletenice ili punđu. Umjesto gumice, puno su bolja opcija kopče za kosu, koje su jednako efektne, ali nema rizika od oštećenja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

3. Kvalitetni su proizvodi must-have

Premda nas s drogerijskih polica mame svakojaki proizvodi za kosu uvijek biraj one šampone i regeneratore s prirodnim sastojcima bez parabena. Primjerice, šampon i regenerator iz linije proizvoda za kosu Nuggela & Sulé sadrže morski glikogen i luk, za koji istraživanja sugeriraju da potiče rast kose. Upravo su zato ovi proizvodi idealan odabir za sve nas koje želimo dužu i bujniju kosu. Srećom, miris luka nije prisutan pa se o tome ne moramo brinuti.

4. Stiliziraj kosu na pravi način

Do sada si naučila koliko je peglanje kose štetno i zato je bolje koristiti četku za ravnanje kose koja funkcionira po principu vrućeg fena. Pri odabiru alata za stiliziranje kose pripazi na to da su keramički jer smanjuju elektricitet na kosi i bolje provode toplinu pa nećeš morati pet puta prolaziti isti pramen kako bi bio savršeno ravan. Za savršeno sjajnu i mekanu kosu, prije tretiranja vrućim alatima, obavezno pošpricaj kosu sprejem, koji će dati bolji rezultat, a i zaštititi ju od visokih temperatura.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

5. Pazi na čemu spavaš

Većina nas spava na pamučnim jastučnicama, no jesi li znala da one nisu najbolji odabir za našu kosu? Naime, pamuk ''usisava'' vlagu iz kose te ju time čini suhom i podložnijom oštećenjima. Također, okretanje glave na drugu stranu tijekom noći uzrokuje trenje kose pa je bolje koristiti svilene i satenske jastučnice kako bismo spriječile nepotrebna oštećenja. 

6. Pramenovima osvježi izgled

Želiš li promjenu u vidu boje, pramenovi su bolja opcija od bojenja cijele kose jer izgledaju prirodnije te su manje štetni. Budući da je zima period kada većina žena prelazi u tamnije nijanse, uvijek svojoj kosi možeš dodati nekoliko tamnih pramenova (lowlights). U slučaju da je tvoja kosa tamna, onda je gloss tretman svakako bolja opcija od pramenova jer će tvojoj kosi dati sjaj, dok se pramenovi neće ni primijetiti. S druge strane, dolaskom toplijih dana odaberi nijansu pramenova sukladno tonu kože. Toplim se tonovima preporučuju zlatne i medene nijanse, dok će oni s hladnim tonom kože bolje izgledati s pramenovima u pepeljastoj boji. U tom periodu također pridaj više pažnje njezi svoje kose s obzirom na to da je kemijski tretirana.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.