Zdravlje Zdravlje žena 06. siječnja 2017.

5 stvari koje moraš napomenuti na redovnom ginekološkom pregledu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kod žena koje nužno je obaviti ginekološki pregled jednom godišnje te PAPA-test, uz savjetovanje s ginekologom o prevenciji i testiranju na spolno prenosive bolesti (klamidija, herpes genitalis, gonoreja, HPV, itd.) i upotrebi kontracepcije s ciljem očuvanja reproduktivnog zdravlja žena.

Kod redovnog ginekološkog pregleda, osim uzimanja uzorka za PAPA-test, svakako je potrebno napomenuti nekoliko sljedećih stvari:

Ako prakticiraš seks bez zaštite

Ovaj podatak može biti vrlo važan, posebno ako si se upustili u ljubavnu avanturu s novim partnerom. Virusne i bakterijske bolesti nisu rijetkost i ne događaju se samo drugima. Na ovaj način će tvoj ginekolog napraviti mnogo šire i detaljnije pretrage.

Sedam stvari koje tvoj ginekolog ne bi odobrio

Ako si doživjela krvarenje nakon seksa

Ako je riječ o samo jednoj situaciji u kojoj ste vodili ljubav strastveno i energičnije nego inače, nema mjesta za brigu. Ali, ako se problem ponavlja, ova informacija će ginekologu biti od koristi. Krvarenje nakon seksa može biti uzrokovano različitim problemima i to od suhoće sluznice pa sve do infekcije.

Ako si primijetila promjene kod menstruacije

Promjene kod menstrualnog krvarenja mogu biti pokazatelj određenih promjena u tijelu. Ako primijetiš da je krvarenje tijekom ciklusa značajno pojačano ili pak smanjeno, spomeni to svom ginekologu. Ovakve promjene mogu biti uzrokovane hormonskim promjenama, ali i cistama ili infekcijom. Isto vrijedi i za neredovne menstrualne cikluse.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ako primjećuješ neobičan miris

Manje promjene mirisa tijekom menstruacije su normalne, ali neugodan miris koji se osjeti čak i nakon tuširanja može biti pokazatelj određenih promjena u organizmu, zato svakako ovaj problem napomeni ginekologu. Neugodan miris može biti pokazatelj PH disbalansa sluznice, ali i infekcije, gljivičnog ili virusnog oboljenja.

7 navika koje rastužuju tvoju vaginu

Ako planiraš trudnoću

Planiranje trudnoće ginekologu treba spomenuti što prije. Većina žena na taj potez se odlučuje tek ako njihov plan nije uspio iz prvog, drugog ili petog pokušaja. Ova informacija će tvome ginekologu biti vrlo korisna, jer ako je informiran, može napraviti sve potrebne preglede koji su neophodn kako bi tvoja potencijalna trudnoća prošla što sigurnije. Priprema organizma za novo stanje vrlo je važna i korisna, a ginekolog će ti preporučiti koje dodatke prehrani je potrebno uzimati.

Policistični jajnici i trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.