Zdravlje Pretilost u Hrvatskoj 17. srpnja 2018.

5 najčešćih bolesti pretilih osoba i stanje u Hrvatskoj

Foto: Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema Europskoj strategiji za kontrolu i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti prekomjerna tjelesna masa i debljina su rizični čimbenici za nastanak pet danas vodećih kroničnih nezaraznih bolesti: kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti tipa 2, kronične opstruktivne plućne bolesti, nekih vrsta tumora te mentalnih poremećaja. Pogledaj podatke u našoj infografici!

Na ljestvici pretilih država u Europi Hrvatska je na osmom mjestu sa zastupljenošću u populaciji od 18,7%, što je iznad prosjeka EU od 15,9 posto, pokazuju podaci Eurostata.

U Hrvatskoj je pretilo 20,3 7% odraslog stanovništva, 20,14 % muškaraca i 20,60 % žena, od čega u dobi od 45 do 54 godine 27,85 % muškaraca i 32,82 % žena. Samo 40% je normalno uhranjeno što znači da je ostalih 40% prekomjerno uhranjeno - to znači da je u Hrvatskoj 60% odraslih osoba prekomjerno teško ili pretilo. Pročitaj cijeli specijal o pretilosti!

 | Author: Zdrava Krava Foto: Zdrava Krava

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.