Zdravlje Zdravlje žena 26. lipnja 2017.

5 činjenica koje moraš znati o kućnim testovima za trudnoću

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kućni testovi za trudnoću su danas dostupni u velikom broju, u različitim oblicima, u svakoj ljekarni i prilično povoljno. Koliko god je dobro imati mnogo opcija, toliko zna biti i zbunjujuće kada se nađemo pred hrpom opcija ne znamo kako izabrati.

Svi mjere istu stvar

Bez obzira na cijenu i proizvođača, svaki test za trudnoću mjeri istu stvar - protein beta HCG (humani korionski gonadotropin) kojeg luči posteljica i većini je poznat pod nazivom hormon trudnoće. Beta HCG je i inače prisutan u tijelu, ali trudnoća povećava njegovu količinu i on se smatra sigurnim znakom da je žena trudna.

Tri najvažnija "ženska" hormona i njihovi učinci

Test treba raditi ujutro

Dok spavaš beta HCG ima dovoljno vremena da se u određenoj količini nakupi u urinu. Samim time, veće su šanse da će u slučaju trudnoće test zbilja i pokazati pozitivan rezultat. Upravo zato u uputama za korištenje svakog testa za trudnoću stoji da je najbolje raditi ga ujutro.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Skuplji testovi nisu točniji

Upravo zato jer svaki test mjeri istu stvar istom metodom, veća cijena ne znači i veću preciznost. Istina, neki testovi "love" i nižu razinu beta HCG-a, ali to ne mora nužno biti dobro. Dapače, ponekad dovodi do lažno pozitivnog rezultata, piše Women's Health.

Kako liječiti multiplu sklerozu kod trudnica?

Krvne pretrage

Svi kućni testovi temelje se na mjerenju beta HCG-a iz urina, ali tvoj ginekolog će zasigurno provesti krvne pretrage kako bi utvrdio udio beta HCG-a u krvi i dodatno potvrdio trudnoću.

Zdravlje može utjecati na rezultate

Određeni lijekovi, obično oni namijenjeni podizanju plodnosti, sadrže u sebi beta HCG i tako mogu dovesti do lažno pozitivnog rezultata kućnog testa. Rak jajnika također može podići razinu HCG-a.

Mogu li psi nanjušiti trudnoću?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.