Zdravlje 13. prosinca 2021.

4 najvažnija pregleda za žene iznad 40

Foto: shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

O zdravlju je važno brinuti cijeli život, a četrdesete su vrijeme kad žene počinju primjećivati određene promjene na svom tijelu, ali možda još nisu svjesne da bi trebale obaviti preglede o kojima do tad nisu razmišljale.

Ono što je funkcioniralo u našim 20-ima i 30-ima neće biti isto u 40-ima i 50-ima, stoga su neke prilagodbe nužne u načinu života. Za žene je važno održavati zdravu tjelesnu težinu, što znači uključiti tjelovježbu i kvalitetnu i raznoliku prehranu u svoje užurbane živote, istovremeno usklađujući karijeru i obitelj.

Nikad nije kasno za zdravlje, a u današnje vrijeme posebno je potrebno naglasiti da nas strah od koronavirusa i protuepidemijske mjere ne smiju spriječiti u posjetu liječniku i obavljanju važnih pretraga koje nam pomažu u čuvanju našeg zdravlja te nam mogu spasiti život.

Ako si žena starija od 40 godina, postoje četiri najvažnija pregleda koja moraš odmah zakazati, ali i druge pretrage na koje ne smiješ zaboraviti.

1. Papa test, pregled zdjelice i jajnika

Ginekolog spada u primarnu zdravstvenu zaštitu i posjet ovom specijalistu trebalo bi obaviti barem jednom godišnje. Papa test i pregled zdjelice preporučuju se napraviti barem svake dvije godine. Pomoću citološkog PAPA-testa provjerava se abnormalnost sluznice, a tako se omogućuje rano otkrivanje raka vrata maternice. Za žene u menopauzi i one s visokim rizikom za rak jajnika (u obitelji imaju slučajeve raka jajnika), preporučuje se i pregled jajnika i to svake tri godine.

2. Pregled dojki

Pregledi dojki i mamografija dvije su najvažnije stvari koje žene u 40-ima mogu učiniti za svoje zdravlje. Mjesečni samopregled je nešto što bi trebala obavljati svaka žena već od svojih 20-ih, a kod njega je cilj dobro upoznati svoje dojke i tako moći primijetiti bilo kakve promjene. Rak dojke je najčešći tumor kod žena i sve je češći i kod mlađih žena, a najviše šanse za izlječenje ima ako se rano otkrije i dijagnosticira i kad liječenje počinje odmah. Mamografija je dijagnostička pretraga koja je ključna u ranom otkrivanju. Već od dvadesetih trebalo bi redovito obavljati ultrazvuk dojki, a nakon četrdesete i mamografiju.

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u Republici Hrvatskoj u dobi od 50-69 godina i u okviru programa žene se pozivaju na besplatni mamografski pregled svake dvije godine. 

Dojke | Author: shutterstock Foto: shutterstock Mamografija je rendgensko snimanje dojki s niskim dozama x-zraka kojim se otkrivaju tumori i druge promjene dojke.

3. Kolonoskopija

Rak debelog crijeva sve je češći kod žena i muškaraca i u samom je vrhu među uzrocima smrti od raka. Kolonoskopija je jedna od opcija za probir raka debelog crijeva i svatko bi trebao prvu kolonoskopiju obaviti u dobi između 45 i 50 godina. Osim što je preventivni pregled s ciljem otkrivanja raka debelog crijeva, pomoću nje istražuju se mogući uzroci bolova u trbuhu, rektalnog krvarenja, kroničnog zatvora, kroničnog proljeva i drugih crijevnih problema. Također, za pacijente koji su imali polipe, kolonoskopijom se mogu potražiti i ukloniti polipi kako bi se smanjio rizik od raka debelog crijeva.

Digitorektalni pregled i test na okultno krvarenje u stolici preporučuje se obavljati jednom godišnje kod žena i muškaraca starijih od 50 godina, također s ciljem ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

4. Mjerenje krvnog tlaka

Rizik od srčanih bolesti obično se povećava nakon menopauze, ali i nakon trudnoća i dugogodišnjeg korištenja kontracepcije. Četrdesete su dobro vrijeme za početak ublažavanja čimbenika koji povećavaju rizik od srčanih problema kod žena, uključujući kolesterol, hipertenziju i pretilost. 

Hipertenzija ili visoki krvni tlak, jedno je od najčešćih stanja koje često počinje u 30-im ili 40-im godinama i sve više žena umire zbog ovog stanja. Ako se ne liječi, visoki krvni tlak može dovesti do srčanog udara, moždanog udara, zatajenja bubrega i još mnogo toga. Preporučuje se krvni tlak održavati oko 120/80, a kad naraste iznad 140/90, potrebno je liječenje lijekovima, dijetom i tjelovježbom.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Kontrola šećera i masnoće u krvi

Rizik od dijabetesa tipa 2 počinje rasti kod mlađih žena, a starije od 40 godina imaju veći rizik za razvoj tog tipa šećerne bolesti, posebno ako imaju prekomjernu težinu ili člana obitelji s ovom bolesti. Jednom godišnje preporučuje se obaviti sistematski pregled koji uključuje provjeru šećera i masnoća u krvi.

Mjerenje gustoće kostiju

Žene koje su ušle u menopauzu i one koje spadaju u rizičnu skupinu (u obitelji imaju slučajeve osteoporoze ili su u prošlosti imale više lomova kostiju), trebale bi obaviti mjerenje gustoće kostiju. Testom gustoće kostiju ili denzitometrijom provjerava se rizik od osteoporoze.

Pregled vida

Kontrolni pregled vida uz pregled očne pozadine i kontrolu očnog tlaka trebalo bi obaviti barem jednom u dvije ili tri godine, ne samo zbog oštrine vida nego i zbog glaukoma.

Provjeravanje rada štitnjače

Nakon četrdesete mnoge žene smatraju da je štitnjača krivac za povećanje tjelesne težine. Štitnjaču je potrebno početi provjeravati u 50-im godinama života, ali sve je više mlađih žena koje imaju probleme sa štitnjačom pa je dobro napraviti ultrazvuk i provjeriti hormone štitnjače kako bi se isključila bolest povezana sa štitnjačom. Ipak, povećanje tjelesne težine nakon četrdesete može se pripisati usporavanju metabolizma, užurbanom rasporedu, nedostatku tjelovježbe ili lošoj prehrani. Zdrava prehrana i redovita tjelovježba najbolji su način za držanje kilograma pod kontrolom.

Neke stvari treba otkriti na vrijeme - rak dojke jedna je od njih. Zato klikni na link i tvoja prijateljica i ti, ili tvoj partner i ti, možete dati #pinkypromiss da ćete se podsjećati na redoviti samopregled. Svjetski nagrađivan projekt #pinkypromiss ove godine provodimo u suradnji s Croatia osiguranjem s ciljem da podsjetimo na važnost samopregleda i pregleda dojki.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.