Zdravlje Simptomi i pomoć 13. veljače 2019.

20 neobičnih simptoma koji mogu signalizirati ozbiljne bolesti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U današnje doba Googlea gotovo smo svi zbog glavobolje dijagnosticirali sami sebi tumor mozga. U većini slučajeva zapravo nema razloga za zabrinutost, no ponekad ipak može biti znak nečeg ozbiljnijeg.

Prevention prenosi 20 simptoma zbog kojih bi možda ipak trebala posjetiti liječnika. 

Možda te zanima... Simptomi leukemije koje mora znati svaka žena Zdravlje

Krvave oči

Postoje različita objašnjenja za krvave oči. Prema Cory Fisher, liječnici obiteljske medicine u Cleveland Klinici, one su često povezane s površnom infekcijom oka nazvanom konjunktivitis, ali krvave oči mogu doći i kao simptom prehlade, kao što je curenje iz nosa, bol u grlu i kašalj. No, ako stanje potraje, možda imaš veći problem. 

"Ako imaš krvave oči duže od tjedan dana, to dolazi s bolovima ili promjenama vida, to može ukazivati na nešto ozbiljnije, poput dublje infekcije oka ili glaukoma", rekao je dr. Fisher, a to može izazvati sljepoću. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Vaginalni iscjedak neobičnog mirisa

Briga o zdravlju vagine je nevjerojatno važna za zdravlje. Ako imaš vaginalni iscjedak neugodnog mirisa to zapravo može biti znak upalne bolesti zdjelice, ozbiljne infekcije reproduktivnih organa koja je obično uzrokovana spolno prenosivom bolešću, tvrde iz Cleveland Klinike. Ako spolne bolesti - kao što su gonoreja ili klamidija - nisu ispravno tretirane, infekcija se može proširiti i uzrokovati kroničnu bol, a i u najgorem slučaju neplodnost. 

Kožni osip

Ako imaš osip na koži, vjerojatno ga ignoriraš. Dok osip većinom ne znači ništa - samo da je tvoja koža bila izložena alergenu ili je previše suha i treba joj losion, rekao je dr. Fisher - on također može biti početna faza bolesti. 

"Povremeno, osip na koži može biti simptom ozbiljnije blesti. Trebaš se zabrinuti ako je osip bolan, brzo se širi ili ne reagira na početne tretmane. Mnoga bolesna stanja mogu se pojaviti s osipom, uključujući neke infekcije, hematološke bolesti ili poremećaje vezivnog tkiva, poput lupusa", objasnio je Fisher. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Suha usta

Prelazak na normalnu količinu pljuvačke u ustima riješit ćeš tako što ćeš posegnuti za vodom. Međutim, ako nedostatak tekućine nije problem, postoji i druga mogućnost, Sjogrenov sindrom - imunološki poremećaj koji uzrokuje suhe oči i suha usta. Iako je moguće razviti sindrom u bilo kojoj dobi, Klinika Mayo kaže da je to češće kod žena iznad 40 godina

Pretjerano znojenje

Prekomjerno znojenje može biti neugodno, bez obzira na to je li to u tvojim pazusima ili na rukama. Iako bi to mogao biti čest poremećaj poznat kao hiperhidroza - nešto što pogađa oko tri posto populacije - to je također simptom Ne-Hodgkinovog limfoma (NHL), vrsta raka koja utječe na tvoj limfni sustav. Tipično, osobe s NHL-om imaju teška noćna znojenja, kao i gubitak težine, osip na koži i oticanje limfnih čvorova

Žudnja za ledom

Konzumiranje leda s vremena ne vrijeme nije loše, zapravo je i zabavno. No ako imaš stalne žudnje za njim, to bi mogao biti znak pika, poremećaj koji karakterizira apetit za stvari koje nisu hranjive. Prema Mayo Klinici, problem obično ide ruku pod ruku s nedostatkom željeza

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Problemi s disanjem

Ako osjećaš kao da često ostaješ bez daha, češće nego što bi inače, možda bi tvoj liječnik trebao provjeriti imaš li kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB). Bolest koja utječe na tvoja pluća blokira protok zraka, čineći da stvari koje si jednom mogla učiniti bez napora da sada uzrokuju kratkoću daha. 

Bol u prsima 

Kad osjetiš bol u prsima, tvoj um odmah razmišlja o svim mogućnostima, od probavnih smetnji do srčanog udara. No, u rijetkim slučajevima, također može biti znak raka kože.

"Rendgen, analiza krvi i praćenje nisu postavili dijagnozu, ali nisam se mogao riješiti osjećaja da nešto jednostavno nije u redu i odlučio sam napraviti dodatne pretrage za pacijenta", rekao je Nathan Anderson, liječnik hitne medicine u medicinskom centru UCHealth Yampa Valley. "Nakon ultrazvučnog pregleda srca, otkrio sam da je u samom srcu ugrađeno više tumora koji su se pokazali kao melanom - najteži oblik raka kože koji ima nevjerojatno sposobnost metastaziranja u gotovo svako tkivo u tijelu."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Crna linija na noktu

Koliko često pregledavaš nokte? Ako ih rijetko vidiš bez laka, daj im odmora. Pogotovo zato što ako uočiš crnu crtu ispod jedne od njih, to bi mogao biti znak raka kože. Akralni lentiginozni melanom (ALM) - tip je melanom koji se javlja na dlanovima, stopalima ili ispod noktiju, a može se pojaviti kod svih tipova kože, ali najčešće se pojavljuje kod Azijata i Afroamerikanaca. 

Nokat se odvaja od ležišta 

Kada tvoji nokti izgledaju zdravo, a onda se odvoje od ležišta, možda imaš hipertireozu. To znači da tvoja štitnjača prekomjerno proizvodi hormone, prema Sveučilištu Michigan. Uz probleme s noktima, također možeš osjetiti drhtanje ruku, gubitak kose, slabost mišića i brz ili nepravilan rad srca

Otekli prsti ili noge 

Ako si u posljednje vrijeme primijetila neke otekline na prstima, to bi moglo biti samo zbog toga što imaš previše soli u tijelu ili nisi dovoljno fizički aktivna, rekao je dr. Fisher. Ili bi moglo biti nešto ozbiljno. "Oticanje ekstremiteta također može biti odraz višeznačnog unutarnjeg procesa, poput bolesti bubrega ili zatajenja srca", rekao je Fisher, dodajući: "Ako ti je oticanje novo ili se pogoršava, svakako se obrati liječniku."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Blijeda stolica

Iako tvoja crijeva obično nisu tema svakodnevne rasprave, općenito znaš kako treba izgledati tvoja stolica: smeđa, glatka i u obliku zmije. Ako je tvoja stolica blijeda i neugodnog mirisa, to bi mogao biti znak celijakalije zbog toga što tvoje tijelo ne apsorbira pravilno hranjenje tvari, ističu sa Sveučilišta u Chicagu. 

Oslabljen njuh 

Kad više ne možeš namirisati hranu kao što su vrući kolačići s čokoladom, odmah znaš da nešto nije u redu. Nažalost, gubitak mirisa je rani i nevjerojatno čest znak i Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Zapravo, studije pokazuju da je olfaktorna disfunkcija povezana s demencijom

Nadutost u trbuhu

Sama po sebi, nadutost obično nije velika briga. "Vrlo je česta pojava i može se dogoditi oko menstrualnog ciklusa ili ako jedeš previše začinjenu hranu", rekao je dr. Fisher. Ali ako se ne možeš riješiti nadutosti, to može biti znak nečeg ozbiljnijeg, poput bolesti jetre ili raka jajnika. "Ako je nadutost popraćena bolovima u trbuhu, povraćanjem ili bilo kakvom krvlju u stolici, to bi mogao biti razlog za zabrinutost."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Proljev

Kad moraš ići, moraš ići, ali ako su ti crijeva postala preaktivna i često uzrokuju proljev više puta dnevno, to može biti znak ulceroznog kolitisa. Bolest uzrokuje upalu debelog crijeva i razvoj čireva. Zbog te nelagode, potrebno je češće ići na wc. 

Neobična boja mokraće

Tvoja mokraća može reći puno o tvome zdravlju. Ako je u zadnje vrijeme mutna i drugačija umjesto bistre ili svijetložute nijanse, dr. Fisher kaže da bi to moglo biti samo zato što ne piješ dovoljno vode. 

"Međutim, ako povećaš unos tekućine i još je mutna ili ako imaš neke druge simptome poput krvi u urinu, bolove pri mokrenju ili nelagodu trbuhu, nazovi svog liječnika", objašnjava. Mutna mokraća također može biti znak infekcije mokraćnog sustava, bubrežnih kamenaca, spolno prenosive infekcije ili dijabetesa

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Mokrenje nakon seksa može smanjiti razvoj infekcije mokraćnog sustava

Afte

Svatko tko redovito dobiva afte, zna koliko mogu biti neugodno i stvarno bolne. Nešto jednostavno kao što je začinjena hrana ili stres može biti krivac, ali može biti i znak celijakalije, kaže Klinika Mayo. Budući da oni s celijakalijom imaju intoleranciju na gluten, postoji šansa da je gluten okidač tim ranama. 

Modrice na nogama

Tu i tamo svatko dobiva modrice, ali ako ih počneš primjećivati češće, to može biti posljedica nedostatka željeza ili nešto ozbiljnije: akutna mijeloična leukemija (AML). Prema American Cancer Society, oni se obično pojavljuju kao mala crvena ili ljubičasta mjesta na koži i posljedica su niskog broja trombocita u krvi. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Voćni zadah

Iako voćni zadah ne mora nužno izgledati kao loša stvar, pogotovo u usporedbi s drugim simptomima, on zapravo može ukazivati na dijabetes. Kada se ne liječi hiperglikemija, visoka razina glukoze u krvi, možeš osjetiti ketoacidozu, koja se događa kad tvoje tijelo nema dovoljno inzulina, rekli su American Diabetes Association. Voćni zadah potječe od nakupljanja ketona u tvom krvotoku, a budući da to može biti opasno po život, javi se liječniku čim ga primijetiš. 

Ukočen rukopis

Tvoj rukopis može postati neuredniji tijekom godina zbog korištenja računala. Ali ako postoji zamjetna promjena u tvom stilu, pogotovo ako je tvoj rukopis postao mnogo manji, to može biti znak Parkinsonove bolesti. S tom bolešću imaš sporije pokrete i ukočenost mišića, što rezultira skučenijim rukopisom. 

Možda te zanima... Titranje očiju i bljeskanje - kada simptomi ukazuju na problem? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.