Zdravlje 29. listopada 2015.

Lista 116 kancerogenih stvari

Sol-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila kako crveno meso i mesne prerađevine jednako kako alkohol i cigarete uzrokuju rak, Međunarodna agencija za istraživanje raka napravila je listu od čak 116 stvari koje su uistinu kancerogene i od kojih se može oboljeti od raka. Na dugačkom popisu ne nalazi se crveno meso niti mesne prerađevine, ali nutricionistica objašnjava kada suhomesnati proizvodi postaju kancerogeni

"Svjetska zdravstvena organizacija izdala je upozorenje za količinu od 50 g procesiranog crvenog mesa koje valja unositi tijekom dužeg vremenskog razdoblja da bi rizik od razvitka karcinoma debelog crijeva iznosio 18 posto. Suhomesnate proizvode valja izbjegavati, no, ako se ipak odlučiš počastiti, biraj one koji ne sadrže kemijske konzervanse", objašnjava Mirja Jošić, nutricionistica. Crveno meso nije na popisu uzročnika raka, ali što jest piše The Guardian:

Uzročnici raka

 • Pušenje duhana - najčešće korištenje duhana je putem uvlačenja dima cigarete, a njegova štetnost poznata je već dugo. Unatoč tome što je više puta dokazano da uzrokuje rak, duhan se konzumira još od 5.000 do 3.000 godine prije Krista kada je u Južnoj Americi započeo uzgoj te biljke.
 • Solarij - uređaj koji emisijom ultraljubičastog zračenja potamnjuje kožu čovjeka pretjerano izlaže UV radijaciji koja uzrokuje rak kože, katarakt i prerano starenje kože.
 • Proizvodnja aluminija - povećan rizik oboljenja od raka pluća i mjehura zabilježen je kod radnika u tvornicama za obradu aluminija. Dulja izloženost isparavanjima kemikalija i katranu kamenog ugljena može izazvati rak.
 • Arsen u vodi - izrazito otrovna kemikalija koja se koristi u proizvodnji pojedinih legura može završiti u zalihama vode, a arsen dokazano izaziva rak kože i povezuju ga s rakom jetre, pluća, bubrega i mjehura.
 • Proizvodnja auramina - auramin se koristi kao antiseptik te kod proizvodnje bojila. Istraživanje je pokazalo da je velik broj tumora mjehura kod muškaraca koji se bave proizvodnjom auramina, povezan se udisanjem štetnih agensa tijekom procesa proizvodnje.
 • Proizvodnja i popravak obuće -  povezana je s povećanim rizikom oboljenja od raka nosa i leukemije, a razlog je izloženost benzenu i ostalim otapalima. Doduše, ovaj rizik znatno ovisi o trajanju i razini izloženosti.
 • Čišćenje dimnjaka - dimnjačari, zbog izloženosti čađi i prašini obolijevali su od posebnog oblika raka koji čak nosi i naziv dimnjačarski rak.
 • Gasifikacija ugljena - istraživanja pokazuju da radnici koji dolaze u doticaj s ugljenim plinom, češće obolijevaju od raka pluća.
 • Destilacija kamenog ugljena - katran kamenog ugljena gusta je crna tekućina koja ostaje nakon destilacije kamenog ugljena, a između ostalog, koristi se i prilikom asfaltiranja. Izloženi nisu samo oni koji dolaze u izravni doticaj već se može raditi i o zagađenju zraka.
 • Proizvodnja koksa (vrsta ugljena) - proizvodnja koks također je povezano s povećanim rizikom od raka pluća i bubrega.
 • Proizvodnja namještaja - proizvođači namještaja statistički češće obolijevaju od raka nosa zbog izloženosti prašini.
 • Iskopavanje hematita i izloženost radonu - rudari koji iskopavaju hematit neprestano su izloženi radonu, radioaktivnom kancerogenu koje uvelike povećava rizik od raka pluća.
 • Pasivno pušenje - mnoge studije pokazale su da rizik od raka pluća postoji čak i kod onih koji udišu tuđi dim iako sami nisu pušači, a radi se o povećanom riziku od raka pluća, srčanih bolesti ili emfizema. Svake godine 12 tisuća Britanaca umire o pasivnog pušenja.
 • Rad u čeličanama - studije su pokazale da radnici u čeličanama u različitim dijelovima svijeta puno češće obolijevaju od raka pluća. Rad u čeličanama podrazumijeva i svakodnevnu izloženost brojnim poznatim genotoksicima i karcinogenim tvarima.
 • Proizvodnja izopropanola - ljudi ovoj industriji često su izloženi brojnim kancerogenim tvarima, a ova bezbojna i zapaljiva kemikalija snažnog mirisa ima niz primjena ne samo u industriji već i u domu i farmaciji (alkohol za čišćenje rana, sredstva za higijensku dezinfekciju ruku itd.).
 • Proizvodnja ljubičaste boje - ljubičasta je prva sintetička boja koja je proizvedena 1850., ali tijekom proizvodnje koriste se i neke kemikalije koje su povezane s rakom mjehura. Inače, mnoge štetne kemikalije zabranjene su u proizvodnji boja za kosu.
 • Poslovi u kojima se radi s bojama - studije su dokazale povezanost između rada s bojama i povećanog rizikom od raka. Slučajevi raka mjehura i leukemije mogli bi biti povezani s izloženošću benzenu u kombinaciji s ostalim organskim otapalima. Rak pluća mogle su izazvati olovni kromat i azbest.
 • Rad s katranom - katran se ne koristi samo kod asfaltiranja nego se s njim susreću i krovopokrivači koji su tako izloženi štetnim kemikalijama kao što je benzen.
 • Industrija gume - studije su pokazale da su radnici zaposleni u industriji gume češće obolijevali od raka mjehura, raka pluća i leukemije.
 • Izloženost anorganskim kiselinama i aerosolima - tekući aerosoli koji nastaju kondenzacijom para sumporne kiseline, povezani su povećanim rizikom od raka pluća.

Ostatak popisa pročitaj na portalu 24 sata

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.