Psiha i seks Moje emocije 14. ožujka 2017.

Šest "sastojaka" dobre isprike i jedan koji sve upropasti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

I najbolja isprika na svijetu zvučat će neiskreno uz "ali". Znanost je utvrdila da se savršena isprika sastoji od šest komponenti, a vrlo je važno priznati odgovornost, izraziti žaljenje i pokazati kajanje.

Kada se ispričavaš, ne spominji riječ ali, savjetuje američka psihologinja Harriet Lerner. Ta mala, naizgled nebitna riječ, može poništiti iskrenost isprike, zbog čega ćeš se idući put trebati još više potruditi.

"Naime, dodavanje riječi ali baca sjenu na samu ispriku. Zbog nje isprika zvuči kao da se opravdavate za ono što ste učinili i djeluje neiskreno", tvrdi Lerner.

Kolumna: Kako sam postala najbolja moguća verzija sebe

Ne brkaj ispriku i molbu za oprost

Isprika nije isto što i molba za oprost te niti nju nije uvijek pametno uključiti u ispriku. Uvrijeđena strana možda prihvati iskrenu ispriku, ali još nije spremna oprostiti ono što si učinila.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ovisno o situaciji, strategija izbjegavanja ali možda neće biti dovoljna, no možeš ju kombinirati i s drugim znanstveno dokazanim metodama. Tako uz ispriku možeš poručiti da to više nećeš učiniti.

Kada kažeš: "Žao mi je što sam posudila tvoje računalo bez pitanja", dodaj: "Sljedeći put ću prvo provjeriti s tobom smijem li."

Istraživači sa Sveučilišta Ohio State otkrili su da 6 ključnih komponenti povećava učinkovitost isprike. Tu spadaju izražavanje žaljenja, opisivanje onoga što je pošlo po zlu, priznavanje odgovornosti, izražavanje kajanja te molba za oprost i ispravljanje greške.

Imaš li zdravo samopoštovanje?

Prije ispričavanja, dobro je pričekati da se emocije slegnu, inače te osoba koju si povrijedila neće biti u stanju zbilja saslušati.

Kako zračiš tako i privlačiš!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.