Psiha i seks Seks i veze 15. studenoga 2018.

Znakovi da je osoba koja ti se sviđa emocionalno nedostupna

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li se u vezi ikada osjećala nevažnom i nedovoljnom? Pokušava li tvoj partner izbjeći razgovore o vašoj vezi? Možda je razlog to što je emocionalno nedostupan.

"Osoba je emocionalno nedostupna ako se povuče kada se njihov partner počne oslanjati na njih, treba ih i očekuje fizičku, psihološku i duhovno prisutnost", rekla je Sari Cooper, osnivačica i ravnateljica Centra za ljubav i seks. "Emocionalno nedostupni ljudi imaju poteškoća biti prisni kad partner, prijatelj ili rođak izražava niz emocija poput radosti, tuge, tjeskobe i straha."  No, postoje načini da to riješiš. 

Znakovi da je tvoj partner emocionalno nedostupan

Svaki je čovjek drugačiji i manifestira osjećaje na jedinstven način. Međutim, postoji nekoliko znakova otkrivanja emocionalne nedostupnosti. Možda ćeš doživjeti da je tvoj partner nije prisan s tobom, ali to ti se čini normalnim. Na primjer, svaki put kad pokušavaš razgovarati o budućnosti vaše veze, oni mijenjaju smjer razgovara. Isto tako, tijekom seksa osjećaš ozbiljan nedostatak intimnosti. 

"Emocionalna nedostupnost događa se kada netko tko nema pristup vlastitim osjećajima i nedostaje im emocionalna veza s njima samima", objasnio je dr. Joe Fort, psihoterapeut i seks terapeut. "Oni možda čak nemaju ni emocionalni vokabular, tako da ako imaju osjećaje ne mogu ih povezati s riječima."

Što to čini tebi

U odnosu u kojem je jedna osoba emocionalno nedostupna, a druga nije, onaj koji ima 'normalni' odnos prema svojim osjećajima može staviti puno tereta na sebe, pokušavajući shvatiti što se događa s partnerom i ako je to izvan njihove kontrole. Ovo je nevjerojatno frustrirajuće, izolirajuće i nepravedno prema osobi koja je u kontaktu s vlastitim osjećajima. "Kada si s nekim tko je emocionalno nedostupan, možeš se osjećati osamljenima većinu vremena unatoč provođenju vremena u društvu te osobe", rekla je Cooper: "Osjećaš da je vaš odnos kao poslovna veza."

Što se dalje događa? Možda prestaneš imati želju za seksom, što je razumljivo. Ako nisi povezana s osobom s kojom se nalaziš, seks će ti biti posljednja stvar koju želiš učiniti. "Osoba koja je emocionalno dostupna osjeća se vrlo usamljeno i izolirano", kaže dr. Kort. "Osjećaju se kao da su uvijek negativni jer su oni partner koji iznosi probleme, a emocionalno nedostupna osoba ne."

 | Author: Gulliver/Shutterstock/Instagram Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram

Kako se nositi s emocionalnom nedostupnošću? 

Komunikacija je ključna. To bi trebao biti prvi korak u bilo kojem odnosu. Pitaj svog partnera ako se on osjeća zatvoreno i ponudi mogućnost da zajedno radite na tome. "Možeš mu reći da si odrasla u obitelji u kojoj se tješilo one koje voliš i pitaj ga je li u njegovoj obitelji to normalno. Zatim ga pitaj ima li želju to naučiti", objasnila je Cooper. 

Dr. Kort predlaže da svom partneru kažeš da se često osjećaš krivom i to zbog načina na koji razgovara s tobom. "Reci partneru da često način na koji razgovara uzrokuje burnu reakciju i da mora biti spreman pronaći drugačiji način da se izrazi", kaže ona. 

Može li se emocionalna nedostupnost ispraviti? 

Da. No, bez obzira na osobnost, to nije lako i zahtijeva predanost osobe koja je emocionalno nedostupna. Ne možemo promijeniti ljude: kako bi se riješio emocionalne nedostupnosti, tvoj partner treba željeti promjenu. 

"Dio mog modela je ispitati klijenta o uvjerenjima u kojima su odgojeni zbog kojih izbjegavaju emocionalnu privrženost", kaže Cooper. Na primjer, ako je netko imao roditelja koji je smatrao da se on mora sam brinuti o sebi, to može stvoriti zidove emocionalnu nedostupnost. "Potom ih potičem da počnu identificirati iznimke od trenutaka kada se osjećaju povezano i emocionalno intimno, međutim na kratko", dodaje Cooper. Za neke ljude to može biti tijekom seksa, igranja s djecom, slušanja glazbe itd. "Koristim taj trenutak i pomažem im da proširuju taj osjećaj kroz vježbe sa svojim partnerom koji uključuju dodir, gledanje u oči i slično."

Kako znati kad prekinuti odnos? 

Ponekada nije dovoljno voljeti nekoga. Bez obzira na to koliko se trudiš, ako tvoj partner ne daje ono što ti je potrebno ili uopće ne pokušava, moraš zapamtiti da se trebaš najprije brinuti o sebi. Odlazak je ponekad najteža odluka, ali najbolja za tebe. 

Koliko treba vremena da se preboli prekid veze?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.