Psiha i seks Moje emocije 10. travnja 2018.

Život nije plovidba po bonaci ili čemu služe neuspjesi

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neuspjesi. Prepreke. Padovi. Krize. Svi znamo da su neizbježni. Svi ih pokušavamo izbjeći kao da će nas ubiti. Zašto? Zato jer bole. Zato jer nisu ugodni. Zato jer bismo se radije provodili/odmarali/uživali.

Dio je rekli bismo i za očekivati, tko će lud reći da jedva čeka da proživi neki neuspjeh ili krizu, zar ne? No, ako pogledamo malo bolje, to su događaji koji nas guraju dalje u životu.

Kada sve ide kao podmazano, teško da nešto učimo

Kada sve ide kao podmazano, kad problema nema, možda uživamo, ali teško da nešto učimo. I ponekad je i to u redu. Ali kada bi život bio samo to - samo plovidba po bonaci ne bismo daleko stigli. Prave stvari se dešavaju kada krenu jaki vjetrovi, oluje, kada nas situacija izazove da pokažemo tko smo i od čega smo napravljeni. Onda kreću prave promjene.

Kako reagiraš u slučaju neuspjeha?

Kada te zadesi neuspjeh ili kriza, što prvo radiš? Možda vrištiš, ljutiš se, plačeš? A onda? Onda se okreneš na unutra i razmišljaš – što se dogodilo? Što je uopće do toga dovelo?

Što mi ova situacija želi poručiti? Neizbježno dolazi do toga da analiziraš, sagledavaš stvari iz više kuteva i ako si pametan – nešto naučiš. I onda odlučiš – više si to neću priuštiti. Trebao sam ipak poslušati onaj savjet. Bio sam suviše brzoplet. Nisam slušao sebe... A ponekad i ono – napravio sam najbolje što sam mogao.

Kada zapitate ljude iz kojih su iskustava naučili najviše o životu – gotovo svi odgovori će biti da su najviše naučili iz grešaka, neuspjeha. To su iskustva koja nas uzdrmaju, mijenjaju, natjeraju nas da budemo pametniji idući put, da stanemo i bolje posložimo prioritete. Zato, koliko god su neugodna, nisu samo nužna nego usudila bih se reći i poželjna. Jer iz njih izlazimo jači, sigurniji i jasniji. Spremniji za nove izazove kojih će neizbježno biti.

Zato samo hrabro dalje, nakon ovoga više nećete biti isti. I to je dobro.

Možda te zanima... Postizanje velikog uspjeha u životu ovisi o ove 4 stvari Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.