Psiha i seks Seks i veze 04. studenoga 2023.

5 žena otkriva zašto su izgubile interes za seks u braku

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S vremena na vrijeme svi parovi prolaze kroz "suho" razdoblje kada je smanjena seksualna želja. Pet žena iskreno je progovorilo što je smanjilo ili ubilo njihov libido.

Čimbenici poput stresa, nedostatka vremena i odgoja djece mogu smanjiti seksualni nagon, no ne treba zauvijek odustati od svog seksualnog života. Prevention donosi priče pet žena koje su progovorile o tome što je smanjilo njihov libido, a stručnjaci su preporučili rješenje. 

Kontracepcijska pilula ubila je moj libido

"U početku sam mislila da nešto nije u redu s našim odnosom jer smo na početku veze ljubav vodili oko šest puta tjedno. Bili smo životinje i obožavali smo seks. No, nakon godinu i pol braka nisam više bila raspoložena za seks. Nagovarala sam samu sebe na seks jednom tjednom kako moj partner ne bi mislio da nešto nije u redu. 

Stvar je u tome da je sve bilo u redu. Voljela sam ga i privlačio me, ali bio je problem u hormonima. On nikad nije učinio da se osjećam loše zbog toga što nisam raspoložena ili nešto slično. Na kraju sam saznala da sam se tako osjećala zbog kontracepcijske pilule, a kad sam ju prekinula koristiti, osjećala sam se bolje i počeli smo opet imati pristojan seksualni život, radeći to dva do tri puta tjedno", rekla je Heather J. 

Mišljenje stručnjaka: "Iako se to ne događa većini žena, može i događa se nekima", rekla je ginekologinja dr. Jennifer Wider dodajući: "Budući da postoje hormoni u pilulama, reakcija može varirati od žene do žene, ovisno o tijelu i mješavini hormona u pilulama." Ako vam se čini da se vaš libido smanjio nakon što ste počeli uzimati kontracepcijske pilule, razgovarajte sa svojim liječnikom. Postoji mnoštvo opcija koje možete izabrati, a seksualni život ne mora patiti zbog toga. 

 | Author: PR Foto: PR

Izgubila sam seksualnu želju otkad imam djecu

"Nitko ti dok si mlad ne kaže da će seks biti drugačiji jednom kad imaš djecu. Uglavnom zato što sam uvijek umorna i posljednja stvar koju želim učiniti je skinuti se gola, pokazati svojem suprugu svoje tijelo nakon trudnoće i imati odnos. Nemojte me krivo shvatiti, volim ga i volim naš zajednički život. Samo mi se ne sviđa moje tijelo, a također bih radije spavala kad djeca zaspu nego se iamla odnose. Imamo dvoje djece mlađe od 4 godine. Moj muž je često ljut zbog toga. Nije cijeli dan kod kuće i njegova se razina umora temelji na njegovom poslu. Redovito se svađamo zbog toga i to mi se ne sviđa", opisala je Juliet M.

Mišljenje stručnjaka: Majčinstvo može promijeniti seksualni život iz korijena. "Umor, stres i možda se više ne osjećaš seksi", rekla je psihologinja Ramani Durvasula dodajući: "Vrijedi li to gotovo za sve žene? Ne. Ali za mnoge žene to je stvarnost."

Biti mama znači stalno udovoljavati potrebama i zahtjevima drugih, a u nekom trenutku seks može postati kao još jedan zahtjev druge osobe. Razgovarajte sa svojim partnerom o pritiscima s kojima se suočavate i budite iskreni o tome kako to utječe na vaš seksualni život. Zatim, provjerite može li partner više pomoći u obavezama jer više vremena za sebe može vratiti želju.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Stres je ubio moju želju za seksom

"Doslovno sam se jednog dana probudila i više se nisam željela imati odnose. Zvuči čudno jer se nisam probudila i prestala ga voljeti. Još ga volim i mislim da je seksi, ali sam izgubila seksualnu želju. To mi je bilo jako teško za objasniti. Dečki ne razumiju ženske hormone, a ja nisam znala zašto se tako osjećam. Moj dečko i ja smo skoro prekinuli zbog toga. On je to shvatio vrlo osobno i mislio je da ga više ne volim. To nije istina i čak sam ga povela kod liječnika, a liječnik je rekao da se tako osjećam zbog stresa na poslu i sa svojom obitelji. I on se zbog toga osjeća bolje", rekla je Ruth L. 

Mišljenje stručnjaka: "Stres postaje novo normalno za ljude", rekla je Durvasula. I nažalost, to može izravno utjecati na seksualni život. Probajte pronaći vrijeme u svom rasporedu za seks i pokušajte unaprijed stvoriti raspoloženje za to. Probajte si napraviti kupku ili se uvući u neko svileno rublje. "Seks je stvarno važan dio veze", istaknula je Durvasula.

Nakon 23 godine braka, dosta mi ga je 

"U braku sam više od 23 godina. Imala sam sav seks koji mi je potreban i iskreno, dosta mi ga je. Plus, malo mi je dosadan. Moj muž ne razumije, rekao je da će pokušati nove stvari. Prošli mjesec mi je rekao da će ići na tečaj seksa ili će naručiti knjigu s Amazona. Rekla sam da ne želim. Volim ga i želim provesti ostatak života s njim, ali zasad se ne želim seksati. On se mora nositi s tim, a i nema mnogo izbora", objasnila je Linda B. 

Mišljenje stručnjaka: "Seks s istom može postati kao obveza nakon nekog vremena", rekla je Durvasula. Umjesto da na njega gledate kao na rutinu, probajte se podsjetiti da je to nešto posebno što dijelite samo vi i partner. Probajte otići na odmor, iznajmite sobu u hotelu ili se seksajte u nekom novom položaju. "Sve što seks može učiniti novim je sjajno", objasnila je Durvasula. Ako nakon toga niste raspoloženi za seks, možda je vrijeme za terapiju.

Shvatila sam da me privlače žene

"Kad sam izgubila zanimanje za seks s dečkom, otprilike nakon dvije zajedničke godine, počela sam istraživati zašto. Priznala sam si da mislim da samo mijenjam svoje seksualne sklonosti i da me privlače žene. Već sam bila sa ženama i mislila sam da sam to preboljela. Čini mi se da nisam. Još uvijek volim svog dečka, ali možda kao prijatelja. Moj je dečko, naravno, bio zabrinut kad sam mu rekla da se ne želim seksati tri mjeseca. Rekla sam mu istinu, isprva je bio potpuno dotučen i uvrijeđen. Sad imamo otvorenu vezu koju smatram modernom i većina ljudi razumije", rekla je Sarah B.

Mišljenje stručnjaka: Iako ovo možda rade neki parovi, to je komplicirana situacija. "Zahtijeva mnogo komunikacije, razgovora, otvorenosti i iskrenosti", rekla je Durvasula dodajući: "Normalni osjećaji poput ljubomore, praktičnosti i sigurnosti ovdje se pojavljuju. Neki parovi osjećaju da otvorena veza pojačava ono što imaju zajedno, ali to nije rješenje za mnogo ljudi. Mnogo više voli biti u monogamnoj vezi."

Ako vam se seksualna želja smanji, Durvasula preporučuje da se posavjetujete sa svojim liječnikom kako bi se uvjerili da je sve u redu. Stvari poput depresije, hormonskih promjena i određenih lijekova mogu utjecati na libido. Isto tako, možete razmisliti o odlasku na individualnu terapiju kako biste saznali što se događa s vama. Budite otvoreni s partnerom i iskreno razgovarajte kako se osjećate. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.