Psiha i seks Moje emocije 18. listopada 2017.

Zbogom negativnim emocijama: Kako se napokon riješiti straha?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koliko smo samo puta u životu osjetili strah. Strah od kritike, neuspjeha, strah od odbijanja, strah od ljubavi. Jesi li se ikada zapitala što je to uopće strah i kako on nastaje, ili pak što nam strah poručuje? Na ova pitanja odgovara naša psihoterapeutkinja

Mi se nikada ničega ne možemo riješiti pa tako ni straha. Vjerujem da ako u nešto upiremo prst ili usmjerimo pažnju ili ako o nečemu stalno govorimo, mi zapravo samo potvrđujemo svoj strah i zadržavamo ga u svojoj zbilji.

Pitam se, jesi li ti poput Ljiljane koja se udala za pomorca, a oduvijek je govorila da nikada za pomorca ne bi pošla? Ili si poput Nikole koji se želi riješiti svojih paničnih napada a što više priča o njima i što više proučava na forumima iskustva drugih, njegovi napadi postaju učestaliji. Ima li zaista istine u tome što kažu neki da na ono na što usmjerimo pažnju, naprosto raste? Odgovor na pitanje ostavit ću tebi na procjenu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

No kako se ipak riješiti nečega a da to ne bude načinom na koji smo do sada navikli. Točnije, možemo li se nečega riješiti a da u to ne uperimo prst? Odgovor je možemo, naravno, ali uz male korekture!

Što nam strah poručuje?

Psiholozi često znaju reći ako nešto ne možeš promijeniti, prihvati da je tako. Tako i sa strahom. Sigurno misliš kako nije jednostavno prihvatiti strah. No najlakši način da to napraviš jest razumijevanje što ti strah zapravo poručuje? Naš mozak jako voli igre pitanje-odgovor, pa mu zato napravi uslugu i upitaj ga; „Strahu, što mi zapravo želiš reći?

Možda te zanima... Otkrij po kojem principu djeluješ: Želim, moram ili hoću Psiha i seks

Ponekad te strah upozorava da se može dogoditi nešto što ne želiš. Ponekad ti kaže da si se udaljila od onoga što zapravo želiš a nekad ti govori da ne možeš kontrolirati nešto od čega se želiš osjećati bolje. Slijedom navedenog strah je indikator što činiš u smjeru onoga što želiš. Npr., želiš ljubav svojih snova, no umjesto da zamisliš svog princa s najboljim vrlinama, ti si usmjerena na ono što ne bi željela iskusiti. Poput: Ne želim ženskara, ne želim da je škrt, ne želim da me ograničava. Samim usmjeravanjem na ono što ne želiš, u tebi se stvaraju negativne emocije koje ti ukazuju da si se jako udaljila od onoga što u biti želiš a to je drag i stabilan dečko, koji ima razumijevanja za tebe i tvoje potrebe.

Na koji način su povezane negativne emocije i strah?

Strah je uvijek povezan s dolaskom negativnih emocija. Upravo su negativne emocije najbolji pokazivači straha. Što je negativnija emocija, to znači da smo se mi sve više udaljili od onoga što želimo. Ne postoji strah bez negativne emocije.

Što prethodi strahu?

Strahu uvijek prethodi neka misao a neki autori čak kažu da je strah MISAO koju smo sami izmislili. Loša misao pokreće i naše emocije koje se samim time, posljedično reflektiraju i na naše tijelo. Recimo kada radiš magnetsku rezonancu vratne kralježnice, uslijed pregleda može ti se javiti osjećaj straha i klaustrofobije. Prvo kreće tvoja misao da ćeš se možda ugušiti ili da ćeš ostati bez zraka. Zatim osjećaš kako ti disanje postaje ubrzanije i kako ti srce lupa brže. Tvoj mozak ne zna je li nešto stvarno ili nije. On ispušta hormone koji su u skladu onoga što si zamislila i kako si se tom prilikom osjećala.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Što napraviti kada osjetimo strah?

Strah je uvijek znak da nešto nije dobar potez, tj. kada osjećamo strah potrebno je zastati s razmišljanjem koje vas vodi u strah. Nekada negativno razmišljanje možeš prekinuti akcijom. Potrebno je zastati i reći sebi: "To što osjećam je strah i možda bi bilo dobro prestati razmišljati o njemu. Najlakše mi je uzeti telefon i nazvati prijateljicu ili upaliti najdražu seriju". Drugi način je prekinuti s razmišljanjem o tome što ne želimo i usmjeriti misli prema onome što želimo. Primjer ako želimo promijeniti posao trebamo govoriti o tome što želimo na novom poslu; poput: "želim ugodnu atmosferu, želim se osjećati zadovoljno, želim moći iskoristiti svoj potencijal, želim dobe međuljudske odnose, želim se osjećati korisno i ispunjeno...".

Možda te zanima... Možemo li se razboljeti zbog straha? Ovi antioksidansi ti mogu pomoći Fitness

Zašto je važno zaustaviti negativne emocije koje nastaju iz straha?

Strah govori: "Ako nastaviš s takvim razmišljanjem dalje, samo će ti biti još gore“. Upravo je zbog toga važno osvijestiti kako treba prekinuti slijed negativnih misli i razmišljati o onome što nam stvara ugodnije emocije. Ponekad je najlakše ući u sjećanja koja nam izazivaju osmijeh na licu i od kojih osjećamo radost.

Važnost zaustavljanja negativne misli jest u tome što ako ju ne zaustavimo, kreće val dodatnih negativnih misli, jedna za drugom, što ponekad može dovesti i do ispunjenja najcrnijih scenarija.

Zato je negativnu emociju važno odmah prepoznati i ne željeti u njoj sudjelovati jer nam ona ne treba i ne služi.

Kako promjena kuta gledanja pomaže u suočavanju sa strahom?

Umjesto da se fokusiramo na strah kao na nešto negativno, mi možemo na emocionalnoj ljestvici putovati prema boljem osjećaju. Recimo izaberemo ZAHVALNOST. Ako smo zahvalni ne možemo u isto vrijeme biti preplašeni. Prema tome, možemo se zahvaliti strahu i reći mu: “Dragi strahu - hvala ti. Podsjećaš me da nisam spremna za ono što želim. Hvala negativna emocijo jer mi govoriš da nisam na dobrom putu i da se udaljujem od onoga što želim.“ Samom promjenom kuta gledanja dobivamo olakšanje.

Kada se riješimo straha dolaze iskustva koja su se skrivala iza straha. Strah nam služi da bi nestao, a da bi nestao moramo ga prihvatiti i reći DA, strah me je i krenuti mu u susret. Ako prihvatimo i preuzmemo svoju 100% odgovornost za svoje odluke usprkos strahu, osjetit ćemo more blagodati za nas.

Možda te zanima... Kako naučiti "ne primati stvari k srcu" i ne shvaćati ih toliko osobno Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.