Fitness 30. svibnja 2017.

Možemo li se razboljeti zbog straha? Ovi antioksidansi ti mogu pomoći

Foto: Thinkstock Antioksidansi uključuju vitamine A, C i E te minerale kao što su cink, bakar i selen
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Strahovi svih vrsta najveći su generator oksidacijskog stresa. Oksidacijski stres koji stvara slobodne radikale oštećuje mitohondrije, narušava prirodnu ravnotežu između slobodnih radikala koje stvara i antioksidanasa s druge strane. Tada nam pada imunitet i brže starimo.

Važno je znati i to da oksidacijski stres ili povećana količina slobodnih radikala nastaje i zbog gubitka bližnjih, operacijskog zahvata, teške bolesti, zbog fizičkog i psihičkog napora koji dugo traje. Izloženi su mu piloti i putnici u avionima na prekooceanskim letovima, pušači...

Logično je sad zaključiti da ako uspijemo bar donekle kontrolirati stvaranje slobodnih radikala smanjit ćemo i mogućnost nastanka raznih bolesti ili kako se to lijepo kaže„ ono što su za gljivice i bakterije antibiotici, to su za slobodne radikale antioksidanti.

Brojne prirodne proizvode i dodatke prehrani potraži na stranici Fit zone.

Napuni tanjur antioksidantima

Najpoznatiji antioksidans je sigurno vitamin C. Ima ga u većim količinama u limunu, grejpu, narančama, mandarinama, paprici, peršinu... u svakom slučaju, ovo je vitamin bez kojeg se ne može. Doza od 60 mg dnevno koja je dugo preporučivala svjetska zdravstvena organizacija odavno se smatra nedovoljnom i zato nije čudno što je na tržištu sve više sintetičkih vitamina u dozama i do 1000 mg.

Iako nismo pristalice sintetičkih vitamina često je ljudima koji su izloženi oksidacijskom stresu kakav je opisan na početku ovog teksta neophodna i neka nadopuna ove vrste. Ovo posebno vrijedi za pušače i starije ljude kod kojih je već prisutan tzv. pad antioksidacijskog potencijala.

Ni sa čim, naravno, nije dobro pretjerivati pa ni sa antioksidansima, ali kad je riječ o vitaminu C možemo se prisjetiti dvostrukog nobelovca dr. Linusa Paulinga koji je izjavljivao da je uzimao i 2000 mg C vitamina dnevno. Doživio je 96 godina i dobio dvije Nobelove nagrade.

Nije to samo matematika i nije sve u miligramima

Antioksidativni potencijal vitamina C višestruko se povećava u kombinaciji sa vitaminom E, karotenoidima, flavonoidima, a da bi se do kraja povećao antioksidativni kapacitet, potrebni su i minerali, bakar, cink, selen.

 | Author: PR Foto: PR Piskavica plus je najbolji izvor organskog željeza, dobar izvor bakra selena i cinka. Između ostalog dodan mu je i ekstrakt sjemenki grožđa koji uz bioflavonoide sadrži i moćni antioksidans resveratrol. Dodan mu je i ekstrakt grejpa.

Posije zobi su također snažan antioksidans jer sadrže puno selena i cinka. Važan sastojak ovog proizvoda je i sirovi silimarin koji osim što pomaže našoj jetri da se oslobodi od raznih toksina, bistri naš um i popravlja nam raspoloženje. Podiže i razine glutationa, našeg prirodnog unutarnjeg enzimskog čimbenika koji djeluje antioksidacijski, ali opet samo u sinergiji s cisteinom.

Cisteina ćeš naći u mladom siru, koji je uz prije svega alfa linolensku višestruko nezasićenu masnu kiselinu osnova poznate „Budvigove dijete“. U svijetlu priče o antioksidansima i činjenice da laneno ulje oksidira u roku od nekoliko dana od same proizvodnje i zbog zraka u bočici u kojoj je pakirano ne možete ga sačuvati ni u kakvom hladnjaku, preporučujem ti „Budvigovu dijetu sa uljem Cameline sative tzv. boljim lanom.

Brojne prirodne proizvode i dodatke prehrani potraži na stranici Fit zone.

Uz bobičasto voće i kosa sporije sijedi

Bobičasto voće poput borovnice, ribizla, kupina i malina snažan je izvor antioksidanata, ali važno je znati i to da je crno grožđe u ovom smislu sigurno zdravije od bijelog. Isto vrijedi i za vino.

 | Author: PR Foto: PR Jedan od važnih antioksidanasa za zdravlje naših krvnih žila, moždanu cirkulaciju i dobro pamćenje je sigurno i folna kiselina. Dobar izvor folne kiseline ili vitamina B 9 je orahovo ulje. Orahovo ulje sadrži i značajne količine joda, elegične kiseline (snažan antioksidans) i melatonin. Jedno je od rijetkih ulja koje ima u suvišku protuupalne alfa linolenske višestruko nezasićene masne kiseline. Jasno je zašto ovo ulje zovemo „pametnim uljem“.

Stvar je u ravnoteži

Nakon svega rečenog, jasno je da je ishrana puna voća, povrća, mladog sira, hladno prešanog ulja, ribe, badema i malo crnog vina nešto najbolje što možemo učiniti za svoje zdravlje, a riječ je naravno o tzv. mediteranskoj dijeti. Još ako uz ovu ishranu par puta dnevno izađemo u prirodu, prošetamo ili se na bilo koji način opustimo bolje zdravlje je osigurano.

Maslinovo ulje bez ribe nije tekuće zlato

Na kraju važno je zapamtiti i ovo: Maslinovo ulje bez ribe kao izvora omege 3, protuupalne višestruke nezasićene masne kiseline, djeluje proupalno, jer sadrži proupalnu omegu 6 i omegu 9.   | Author: PR Foto: PR

Zato, ako izbjegavaš ribu iz raznoraznih razloga, (teški metali, vegetarijanac si i sl.), a maslinovo ulje koristite samo kao začin za salatu, ne zaboravite ga izbalansirati sa barem jednom žlicom protuupalne Cameline sative – hladno prešanog ulja koje zovemo i bolji lan, i koje osim što je dobar izvor omege 3 ne oksidira lako, a važno je i u podizanju našeg sveukupnog antioksidacijskog potencijala. Čuvajte se i običnog lanenog ulja. U dodiru sa zrakom ono oksidira, i već u roku sedam dana od proizvodnje ono sadrži previše slobodnih radikala. Sadrži doduše i dalje velike količine omege 3, ali od oksidacije ga neće spasiti nikakav hladnjak, zrak je već u bočici...

Najbolji antioksidansi

Iako su svi jako važni za očuvanje naše zdravlja izdvojit ćemo i neke "favorite" među antioksidansima. Na prvom mjestu tu je glutation koji stvara naša jetra. Dobra vijest je da njegove razine možemo povećati uzimanjem sirovog granulata silimarina.

 | Author: PR Foto: PR Ovaj granulat nije lijek nego običan dodatak prehrani. Važno je naglasiti da ovaj pripravak za razliku čak i od prirodnih lijekova nije u kapsuli i za njegovu proizvodnju nisu korištena nikakva štetna otapala poput heksana, acetona, nisu mu dodani nikakvi razrahljivači, poboljšavači okusa i pun je zdravih vlakana.

Na tebi je samo da ga dva puta dnevno sažvačeš i tako podigneš svoju razinu glutationa za čak 35 %. U te dvije žlice unijet ćeš čak 280 g silimarina. Važni antioksidansi su i konjugirana linolna kiselina – tzv.omega 5 ili CLA kojom se kao anti age spojem hvale proizvođači skupe kozmetike, a njen najbolji izvor je hladno prešano ulje nara.

Bitno je spomenuti još i skvalen koji je najzastupljeniji u ulju amaranta. Dobar izvor ovih antioksidanasa je mješavina 5 ulja koje smo nazvali "Ulje 5 Tibetanaca – omega 3,5,6 i 9" a sastoji se baš od hladno prešanog ulja amaranta i nara, te ulja sikavice. I na kraju, i sami znate da je za dobar imunitet potrebno željezo. Najbolji prirodni izvor je biljka piskavica. Ona je osnova našeg preparata "Piskavica plus".

Brojne prirodne proizvode i dodatke prehrani potraži na stranici Fit zone.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.