Psiha i seks Seks i veze 03. ožujka 2022.

Zašto pametne žene često ne uspijevaju ostvariti uspješnu ljubavnu vezu?

Foto: shutterstock Bezuvjetna ljubav i poštovanje nešto je što bi trebala dobiti od muškarca kojeg si izabrala, ali prvo tu ljubav i poštovanje moraš pružiti samoj sebi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lijepe i voljene žene s uspješnim karijerama ponekad biraju muškarce koji se prema njima ne odnose s bezuvjetnim poštovanjem i ljubavlju za kojom žude i koju zaslužuju.

Ako si jedna od žena koja zna raditi svoj posao, uvijek si bila dobra učenica i studentica te si izgradila uspješnu karijeru, sigurno svi to znaju i primjećuju, ali tebi i dalje nedostaje ljubav za kojom žudiš. Često biraš muškarce koji nisu dobri za tebe ili nisu dobri prema tebi pa se možda pitaš u čemu je problem. Bezuvjetna ljubav i poštovanje nešto je što bi trebala dobiti od muškarca kojeg si izabrala, ali prvo tu ljubav i poštovanje moraš pružiti samoj sebi. Kad napokon to svladaš, možda ćeš shvatiti zašto si uvijek očekivala da muškarci neće biti dobri prema tebi, a ovo su 3 najčešća razloga.

Loš odgoj

Ako si imala sreće, tvoja majka je razgovarala s tobom i rekla ti je da moraš očekivati da će muškarci biti ljubazni prema tebi. Ipak, mnoge žene nisu imale taj razgovor sa svojim majkama. Tim majkama nije bila namjera da njihove kćeri pate, već jednostavno same nisu znale za tu činjenicu pa o tome nikada nisu ni pričale.

Neznanje i tolerancija su kao loše obiteljsko nasljeđe koje se prenosi s koljena na koljeno. Dakle, ako primjerice muškarci nikada nisu bili previše ljubazni prema tvojoj majci, možda je ona mislila da je to jednostavno tako pa je i tebi to postalo normalno i mislila si da su svi muškarci takvi. Dobra vijest je da taj začarani krug možeš prekinuti kad god želiš i ne moraš tolerirati takve muškarce

Možda te zanima... 3 razloga zašto muškarci ostavljaju dobre žene Psiha i seks

Standarde su postavljali nezreli dječaci, a ne dobri muškarci

Tvoja prva iskustva sa suprotnim spolom odvijala su se još od djetinjstva na igralištu ili u vrtiću. Često ste se igrali tako što ste se pretvarali da ste odrasli i glumili ste njihove drame na dječji način. U neki trenucima je netko od dječaka glumio tvog dečka, ali se nije najbolje odnosi prema tebi. Zadirkivao te je i povlačio za rep, a sve to se na slične načine nastavilo u školi i na fakultetu. Zbog tih iskustava u djetinjstvu, tvoj mozak je takvo ponašanje postavio kao standard i mislila si da je to normalno ponašanje koje trebaš dopustiti. Problem je u tome što se zbog takvih ponašanja nećeš osjećati bolje u kasnijoj, odrasloj dobi.

Loši primjeri oko tebe

Filmovi, TV emisije, glazba ili internet često opisuju muškarce kao loše. Zbog toga oni imaju loš ugled, a ti zbog tog utjecaja misliš da su muškarci zaista takvi. Tvoj mozak podsvjesno sprema to što vidiš oko sebe pa nešto što je loše postaje normalno i prihvaćeno

Svemu tome dodaj i svoje osobno iskustvo s muškarcima, od obitelji, prijatelja i stranaca i vidjet ćeš da tvoja podsvijest može oblikovati tvoje misli za koje nisi ni znala da postoje. Možda se pitaš što napraviti u takvim situacijama, a odgovor je vrlo jednostavan - odaberi ljubav prema sebi

Možda te zanima... Zašto se snažne žene i narcisoidni muškarci međusobno privlače Psiha i seks

Iako je to možda lakše reći nego napraviti, svi ti načini na koje si "programirana" i niska očekivanja mogu se preokrenuti i izbjeći promjenom jedne stvari - tvog odnosa prema sebi samoj. Istina je da je svaki odnos koji imaš izravan odraz odnosa koji imaš sa sobom. Ako nemaš bezuvjetnu ljubav i poštovanje prema sebi, nema šanse da to možeš očekivati od nekog drugog, zbog čega ćeš se često zadovoljiti s manje nego što zaslužuješ. 

Možeš si obećati da ćeš poštovati sebe i da ćeš bezuvjetnu ljubav i poštovanje koje daješ drugima očekivati zauzvrat. To ne znači da su svi tvoji odnosi savršeni, bez poteškoća ili da si oslobođeni pružanja istog poštovanja i ljubavi kakvu želiš. Bezuvjetna ljubav i poštovanje idu u oba smjera.

To također ne znači da moraš izbaciti ljude iz svog života, već da dobro pogledaš što želiš od svojih odnosa, koju ulogu igraš u stvaranju te dinamike odnosa, a zatim poduzmeš korake za transformaciju, puštanje ili rast odnosa koje trenutno imaš tako da svaki odražava onu istu bezuvjetnu ljubav i poštovanje koje imaš prema sebi.

Ljubav prema sebi zahtijeva da biraš sebe u svakoj vezi, što ne znači da si egocentrična i narcisoidna osoba. Odabrati sebe prije svega znači da poštuješ ono što tvoje srce i duša žele i da nemaš prostora u svom životu za odnose koji te vuku, sputavaju, stvaraju negativne osjećaje poput srama, krivnje, sumnje u sebe ili uzimaju više energije nego što daju. 

Možda te zanima... 5 načina kako ispoljavaš sebičnost u vezi, a da toga nisi ni svjesna Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.