Psiha i seks Moje emocije 06. rujna 2016.

Zašto je teško biti s osobom koja ne voli samu sebe?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sve dok se ne osjećaš ugroženo, frustrirano ili zapostavljeno u redu je biti drugoj osobi na raspolaganju, ali čim osjetiš sve ili samo jednu od navedenih emocija vrijeme je za promjene.

Četiri glavna razloga

  • Osobe koje imaju manjak ljubavi prema samima sebi taj nedostatak često nastoje nadomjestiti tako da se "zakače" na svog partnera ili partnericu. Ti partneri se ispočetka osjećaju dobro, jer svi mi volimo biti nekome potrebni, ali to uglavnom ode predaleko, odnosno pretvori se u ovisnost. Partner se na kraju osjeća iskorišteno jer shvati da nije voljen i poželjan zbog sebe samog, nego radi onoga što daje drugoj osobi. 
  • Teško je i komunicirati s osobom koja ne voli sebe jer takva osoba negativne projekcije o samoj sebi prenosi i na druge.
  • Nije neobično za takve osobe da odbijaju pomoć koja im je potrebna jer smatraju da je nisu zaslužile. Vrlo je teško gledati osobu do koje ti je stalo kako pati, osobito ako smatraš da bi joj mogao pomoći samo kad bi ti ona to dopustila.
  • Onaj tko se trudi pomoći osobi koja ne voli samu sebe na kraju treba biti spreman na razočaranje jer joj ne može pomoći, te se obično pokaže da su sav trud i nastojanja uzaludni.

Kako se postaviti prema osobi koja ne voli sebe, a tebi je stalo do nje?

Ako si u vezi ili nekom drugom bliskom odnosu s osobom koja ne voli sebe, ti si brižna i divna osoba, ali znaj da se trebaš pobrinuti i za vlastitu dobrobit. Sve dok se ne osjećaš ugroženo, frustrirano ili zapostavljeno u redu je biti drugoj osobi na raspolaganju, ali čim osjetiš sve ili samo jednu od navedenih emocija vrijeme je za promjene. Naravno prvo nastoj rješiti problem razgovorom ili zajedničkim odlaskom na savjetovanje, a ako ni to ne pomogne razmisli o prekidu tog odnosa. Zapamti da je svatko (ako se radi o odrasloj mentalno zdravoj punoljetnoj osobi) odgovoran sam za sebe i tuđa nemogućnost voljenja samog sebe ne treba ugroziti tvoju ljubav prema sebi.

24 razlike između dobre i loše ljubavne veze.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.