Psiha i seks Moje emocije 29. svibnja 2019.

'Zašto je menopauza najbolje što mi se dogodilo?'

Foto: Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prvu menstruaciju dobila sam s 14 godina i od kad sam postala spolno aktivna svaku sljedeću sam dočekala kao olakšanje i potvrdu da nisam trudna, ispričala je za Self Therese Shechter, redateljica i spisateljica čiji su poznatiji filmovi 'How to Lose Your Virginity' , 'I Was a Teenage Feminist' i iznijela svoju priču.

Mnogi ljudi, uključujući moje prijatelje i rođake, proveli su godine pokušavajući dobiti dijete. Još od srednje škole znala sam da ne želim djecu i u to sam bila čvrsto uvjerena. To je bila odlučujuća činjenica mog života, o kojoj sam počela govoriti tek kada sam počela snimati dokumentarni film pod nazivom "Moj takozvani sebični život". Razgovori s drugim ljudima doveli su me do spoznaje da sam vodila rat u trajanju od nekoliko desetljeća sa svojim reproduktivnim sustavom, jednostavno zato što sam ga odbijala koristiti. 

Nametnula sam si apstinenciju zbog straha od trudnoće

Samonametnuta apstinencija bila je moja početna kontracepcija, uglavnom zato što sam se bojala trudnoće. Pomoglo mi je što sam bila štreberica ne baš pretjerano atraktivna i komunikativna, ali unatoč tome ipak sam imala prilika za uspostavljanje veza. Ne žalim što nemam djecu, ali mi je žao što sam se toliko bojala seksa pa nisam iskoristila priliku za jednu romansu s jednim momkom iz Australije dok sam putovala po Europi kada sam imala 19 godina. 

Prvo seksualno iskustvo imala sam s 23 godine i bila sam nespremna u svakom pogledu. Moj partner je mislio da sam se pobrinula za kontracepciju s obzirom da sam imala već toliko godina i razočarao se kad je shvatio da nisam. No, unatoč tome imali smo ne zaštićeni seks, meni je bilo važno da se riješim djevičanstva, a njega osobito nije zabrinula mogućnost da iz tog našeg kontakta nastane dijete. Srećom, ništa se nije dogodila, a odmah sljedeći tjedan otišla sam na svoj prvi pregled kod ginekologinje koja mi je propisala kontracepcijske tablete.

Ali, uskoro sam primijetila nuspojave dobila sam na težini, imala sam glavobolje i porastao mi je krvni tlak. Pozitivna strana kontracepcijskih pilu je bila što mi menstruacije više nisu bile tako teške, duge i obilne zbog kojih sam imala i anemiju, regulirale su se i postale kraće i manje obilne. Najbolje od svega, međutim je što sam osjećala kontrolu nad svojim tijelom i životom.

Koristila sam uporno kontracepcijske tablete iako sam zbog njih imala visoki tlak

Ipak, uzimanje oralne kontracepcije me nije spriječilo da se uspaničim kad sam u kasnim dvadesetima posumnjala da sam trudna jer mi je mjesečnica kasnila tjedan dana. Moj kućni test trudnoće pokazao je negativan rezultat, ali nisam bila posve sigurna sve dok nisam dobila mjesečnicu tjedan dana kasnije. Ironično je kako sam slavila dolazak nečega što mi je zadavalo i toliko muke. 

Lauren, 21-godišnja studentica koju sam intervjuirala za moj dokumentarni film, rekla mi je kako je koristila testove trudnoće tijekom dugih vremenskih razdoblja i kada nije bila seksualno aktivna, samo zato što se paranoično bojala da ne ostane trudna. Kada sam je upoznala bila je u proceduri za podvezivanje jajnika, mnogi liječnici oklijevaju s postupkom kada su u pitanju mlade žene bez djece jer smatraju da bi se mogle predomisliti.  

Do kasnih 30-ih, nakon 15 godina na piluli, moj krvni tlak je dostigao opasne visine, ali svaki put kad mi je ginekolog predložio da prestanem uzimati kontracepciju odbila sam. (Kontracepcijske pilule s estrogenom, osobito u višim dozama, ponekad mogu povisiti krvni tlak kod nekih osoba, što povećava opasnost od moždanog udara ili bolesti srca). Tek u dobi od 40 godina napokon sam prestala uzimati pilulu što zbog visokog krvnog tlak što zbog umora od osjećaja kao da sam jedina osoba na svijetu koja se mora brinuti za kontrolu rađanja. Prepustila sam svojim partnerima da oni konačno preuzmu odgovornost. Tijekom godina čula sam toliko isprika od muškaraca koji nisu htjeli staviti prezervativ od toga da se ne osjećaju dobro s njim do uvjerenja da to ubija raspoloženje. Kad sam rekla da više ne koristim tablete stavljali su kondom bez problema.

Svaka žena mora imati pravo izbora!

U četrdesetima sam se oslonila na prezervative i moje stanje plodnosti s obzirom na godine. Naravno jednog dana sam se našla s testom za trudnoću u rukama. Iako je moj test bio negativan razmišljala sam gdje bih napravila pobačaj i shvatila sam koliko su žene maltretirane u takvim situacijama, primjerice ispred klinike u New Yorku redovito su prisutni demonstranti protiv pobačaja iz obližnje katoličke crkve koji ženama daju letke s netočnim informacijama. Mnoge žene koje ne žele djecu često se susreću s etiketama da su sebične, nemoralne, hladne, nesposobne iskusiti pravu ljubav. Ali najgore od svega su mi izjave o zatiranju imena, doživotnog žaljenja i umiranja u samoći.

Meno-Uspr_1 Možda te zanima... Što kada menopauza dođe prerano? Zdravlje

Blagoslov menopauze

Bez obzira želi li netko djecu ili ne, najvažnije je da postoji sloboda izbora koja se odnosi na abortus, sterilizaciju i kontracepciju. Važno je da žene mogu samostalno i bez ikakvog pritiska donositi odluke o svome tijelu.

Više o d 38 godina moji jajnici su proizvodili jajašca, a onda u proljeće kada sam imala 52. godine krvarenje je prestalo i nastupila je menopauza. Neke žene osjećaju tugu zbog menopauze, kao da je jedno razdoblje njihovog života završilo, a  ja sam bila preplavljena radošću i olakšanjem. Konačno sam se mogla opustiti. Da sam rođena prije 100 godina, ne bih mogla puno napraviti po pitanju kako će moj reproduktivni sustav biti korišten. Ali sada znam i glasno govorim - zahvalna sam što sam mogla odabrati ne imati djecu i što ih nemam. Antropologinja Margaret Mead jednom je rekla: "Nema veće kreativne sile od žene u menopauzi", a svojim primjerom namjeravam to i potvrditi.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.