Psiha i seks Seks i veze 01. prosinca 2016.

Vole li muškarci doista velike stražnjice? Znanost nudi odgovor

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Muška opsesija ženskim stražnjicama nije novost, a odkad se pojavila starleta Kim Kardashian koja neprestano na društvenim mrežama svijetu pokazuje svoju veliku stražnjicu, razni komentatori društvenih trendova su se opravdano zapitali "jesu li stražnjice ono što su nekada bile grudi?". Njihovo pitanje dobilo je odgovor znanstvenika sa Sveučilišta Austin u Teksasu.

Oni su utvrdili da nije veličina stražnjice ono što privlači muške poglede i uzdahe, nego oblik tijela, odnosno kada se zbog užeg struka dobiva privid velike stražnjice. U istraživanju je sudjelovalo 100 muškaraca starih između 17 i 34 godine, i od kojih su istraživači studije tražili da procijene ženske siluete promatrane bočno. Istraživači su otkrili da je najviše muškaraca bilo oduševljeno pogledom na ženske siluete kod kojih je kralježnica zakrivljena pod 45 stupnjeva od donjeg dijela leđa do gluteusa.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ljepota nije u očima promatrača, nego u koristi

I sad dolazimo do konačnog pitanja, mijenjaju li se stvari kad objektivna veličina stražnjica dođe na testiranje? Da bi to otkrili, istraživači su tražili 200 muškaraca  da procijene izgled žena sa različitim veličinama stražnjica i zakrivljenima kralježnice. Rezultati su pokazali da su se muškarcima najviše svidjele žene čiji je donji dio leđa najbliži zakrivljenju od  45 stupnjeva. "Ovi rezultati su nas naveli na zaključak da je muškarcima važniji dojam koji stvara zakrivljenost kralježnice, nego objektivna veličina ili masa stražnjice", rekao je jedan od autora studije Eric Russell.

Voditelj studije David Lewis objasnio je da navedene muške preferencije nemaju toliko veze s estetikom koliko s "prethistorijskim razlozima". Naime, žene koje imaju spomenutu zakrivljenost fiziološki bolje podnose trudnoću, odnosno bolje mogu podnijeti i višestruke trudnoće. Tako da muškarci instiktivno smatraju takve žene privlačnijim kako bi im osigurale potomstvo.

Do podignute stražnjice u četiri tjedna

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.