Psiha i seks 09. lipnja 2010.

Vježbaj bezbrižnost svaki dan

Vjezbaj_Bezbriznost
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Brižnost je vrlina, ali ako brineš previše, to će te samo uznemiriti i iscrpiti. Nauči kako se riješiti nepotrebnih briga i strahova: prepoznaj kada se brineš oko stvari na koje ne možeš utjecati, napetost u neizvjesnim situacijama pretvori u poticaj i ponekad svjesno uđi u rizik

Svi smo se više ili manje našli u situaciji da priželjkujemo da manje brinemo, to jest da smo bezbrižniji, ali nekako briga nam pomaže da riješimo probleme i da se osiguramo od pogrešaka. Briga nas čini spremnima na sve – ako ne brinemo dovoljno, stvari bi mogle izmaknuti kontroli. Briga nas, dakle, štiti, priprema, i čini nas sigurnima.

Da li je to zaista tako? Ili nas čini napetima, umornima, nesigurima, iscrpljenima i samim tim još više zabrinutima? Začarani krug, kažeš?! Jednim dijelom jest, no mi ga možemo prekinuti, možemo se odučiti od navike pretjerane brige.

Evo kako:

Nauči prepoznati korisnu brigu od one koja to nije

Na primjer ako ideš na putovanje sasvim je u redu da se pobrineš za organizaciju puta, smještaja i prehrane i  dio ostaviš neisplaniran kako bi bilo prostora i za spontanost i trenutnu inspiraciju. No ako pokušaš unaprijed "isplanirati" što ćeš učiniti ukoliko ti netko ukrade dokumente, ukoliko avion ne poleti, vlak iskoči iz tračnica i slično, ukoliko hotel u koji ideš ima jako neurednu sobu, provest ćeš vrijeme u nekonstrukltivnoj brizi, umoriti se, umanjiti užitak putovanja, a i na dobrom si putu ka tome da se tvoje "proročanstvo" ispuni.

Usmjeri se na nove mogućnosti – ne na svoje strahove ili predviđanje neuspjeha

Razne situacije u životu, pogotovo one nepoznate, izazvat će izvjesnu napetost u nama, no da li ćemo ju okrenuti u svoju korist i iskoristiti kao poticaj, ili ćemo ju pretvoriti u strepnju ili strah, ovisi isključivo o nama.

Prihvati nesigurnost i nepredvidivost u životu umjesto da tražiš savršena rješenja

Dobro je naučiti da ne možemo kontrolirati i utjecati na sve što se događa oko nas (najviše možemo samo na sebe same), razlikovati situacije u kojima imamo utjecaja (i koliko) od onih u kojima nemamo, te naučiti prihvatiti situacije u kojima nemamo utjecaja. No i ako nemamo utjecaja na ono što se događa, ne znači da nemamo utjecaja na svoje reakcije na situaciju (svoj doživljaj situacije i ponašanje na koje ćemo se odlučiti).

Savršena rješenja ne postoje, postoje samo najbolja rješenja u datoj situaciji, a ona ovise o našoj procjeni situacije, mogućnosti i odluci da reagiramo na određeni način, i odgovornom postupanju.

Nemoj uvijek ići na sigurno, dopusti si spontanost i rizik

U svakodnevnim velikim i malim situacijama svjesno riskiraj. Pritom ne zaboravi da je rizik vrlo individualna stvar. Za nekoga će to biti putovanje autostopom, a za nekoga ulazak u vlak bez prethodne rezervacije. Osvijesti svoj stupanj brige i igraj se s njim. Pronalazi situacije u kojima si spreman odustati od toga da ideš na (potpuno) sigurno i korak po korak, smanji prostor za brigu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.