Psiha i seks 17. lipnja 2021.

Vedrana Rudan, razvod nakon 30 godina i novi brak: Zašto se sve više žena 'usudi' rastati?

Vedrana Rudan razvela se nakon 30 godina braka, a sad se ponovno udaje za 16 godina mlađeg partnera
Foto: instagram U objavi pod nazivom "Moj razvod" objasnila je zašto se odlučila na taj korak u svom životu i otkrila da se udaje za 16 godina mlađeg muškarca
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Da ljubav ne poznaje granice ni godine potvrdila je još jednom 71-godišnja Vedrana Rudan, koja je na svom blogu otkrila kako se nakon 30 godina braka razvela od Ljubiše Drageljevića i pronašla novu ljubav, koju će već idućeg utorka ozakoniti novim brakom. Svi znamo da se Rudan često šali, ali mi smo ovu njezinu objavu iskoristili za diskusiju o temi razvoda starijih bračnih parova, bila vijest istinita ili ne.

Književnica, novinarka i blogerica Vedrana Rudan (71) objavila je na svom blogu Rudan.info da se rastala od svog supruga Ljubiše Drageljevića nakon 30 godina braka. U objavi pod nazivom "Moj razvod" objasnila je zašto se odlučila na taj korak u svom životu i otkrila da se udaje za 16 godina mlađeg muškarca. 

Što je dovelo do razvoda, otkrila je sama Vedrana Rudan, koja je bez imalo uljepšavanja na blogu napisala: "Nela me jutros pitala zašto sam se nakon trideset godina sretnog braka odlučila za razvod. Sretan brak? Korona je pokazala tko mi je muž i u kakvoj 'sreći" živim. Skupa smo prvi put u životu provodili dvadeset i četiri sata dnevno."

"Ja volim torbe. Drvene, plastične, kožnate, izrađene od slame, papira, stakla… Znam, torbe koštaju, ali život je jedan. Moj bivši muž misli da u našim godinama jedino ima smisla trošiti na preventivne preglede. Natjerao me na kolonoskopiju, srećom uz anesteziju. Ode sedam torbi. I?  Doktor je rekao, dođite na kontrolu za deset godina. Gdje ću ja biti za deset godina? Jednoga su dana rekli, nema korone. Otišla sam u grad i kupila sedam torbi i privjesak za ključeve, ručni rad, u obliku torbe. Popizdio je. Rekao je da patim od torbatitisa. Moj, hvala bogu bivši muž, uvijek je bio duhovit kad je trebalo po meni sr*ati", požalila se Vedrana.

Varljivi osjećaji: Zašto varaju muškarci, a zašto žene i kada je vrijeme za rastavu

Naime, književnici je smetalo što njezin muž provodi toliko vremena na pregledima da u privatnoj klinici ima popust, a istodobno puca od zdravlja. "Rekla sam: “Dosta! Dosta mi je tvojih pregleda, umireš od zdravlja, čovječe! Umjesto da se posvetiš meni ti dane provodiš u privatnim klinikama.  Majmune, jedini si u gradu koji u privatnoj klinici imaš popust!“  Odselio je u kuću pokojnih roditelja, ja sam ostala u našoj."

Vedrana je istaknula i da je njezin budući muž sasvim drugačiji od njezina bivšeg. "Od mene je mlađi šesnaest godina, svi muškarci stariji od mene su ili pokojni, ili nepokretni, ili čekaju u privatnim ambulantama na termin za mijenjanje oba kuka. Lik je pun života. Veseli se nogometu, voli pojesti i popiti, ne voli pesto, voli mene. Zaljubili smo se u jednoj prekrasnoj prodavaonici u Ulici Matije Gupca. On je sebi kupovao ljubičaste cipele, ja sam gledala u ljubičastu torbu", otkrila je. 

6 stvari koje nikada ne bi trebala reći svom mužu ako želiš ostati u braku Možda te zanima... Jesu li udane žene manje sretne? Psiha i seks

On je pohvalio torbu koju je Vedrana uzela, a nju su oduševile cipele iste boje koje je odabrao. "Otišli smo k njemu doma na piće, ostalo je povijest. Nikad neću zaboraviti to poslijepodne. Zadrijemala sam nakon seksa, boljela me svaka kost, ali me sreća anestezirala", prisjetila se Rudan što se dogodilo nakon upoznavanja u trgovini. 

Na kraju je otkrila da će se u utorak udati u opatijskom parku. "Vjenčat ćemo se, neka to zaista ostane među nama, u crkvi. Nismo kršteni ni jedno ni drugo, svećenik je rekao - nema veze, platite novo zvono", napisala je spisateljica.  Priznala je i da njezine prijateljice govore da će to biti brak iz interesa i ne predviđaju im dug rok trajanja. "Bolji je brak iz interesa nego brak bez interesa. Ja imam pare i želim živjeti, on želi pare. I u meni i u njemu gori želja. Može li bolje? Sve ima rok trajanja. Ja ću rok koji mi je preostao pretvoriti u rokenrol", zaključila je Vedrana. 

Postoji dugačak popis stvari koji ljudi navodno znaju o razvodu u kasnoj dobi, ali stopa takvih razvoda se udvostručila u manje od 30 godina. No, prema nedavnim istraživanjima, činjenice o razvodu u kasnoj dobi su nešto drugačije, a ovo su Najčešći razlozi za razvod braka starijih parova.

Ipak, kad je stariji muškarac u intimnoj vezi s mlađom ženom, rijetko kad se čudimo. To su veze koje smo navikli vidjeti u svojoj kulturi. Neki od njih su George i Amal Clooney, Harrison Ford i Calista Flockhart, Michael Douglas i Catherine Zeta-Jones - popis se nastavlja i nastavlja. Međutim, puno smo manje navikli viđati veze u kojima je žena vidljivo starija od muškarca.

Istraživanje sugerira da izlasci s mlađim muškarcima ne samo da ženama omogućuju rušenje nekih socijalnih normi i prepreka koje bi inače mogle biti prisutne tijekom heteroseksualnih ljubavnih odnosa, već su žene izvijestile o visokoj razini seksualnog zadovoljstva u tim intimnim partnerstvima.

Možda te zanima... Seks s bivšim: Zašto je seks nakon razvoda istovremeno dobar, ali i loš Psiha i seks

Dr. Milaine Alarie s Instituta National de la Research Scientifique u Montrealu intervjuirala je 55 žena u dobi od 30 do 60 godina koje su prijavile da imaju veze s mlađim muškarcima. Naime, za vrstu braka, u kojoj žena ima bolji i plaćeniji posao, pronađen je i novi izraz - hipogamija. Da bi bile prihvatljive za ovo istraživanje, žene su morale biti u vezi s muškarcem najmanje pet godina mlađim od sebe. Nije bilo kriterija vezanog za duljinu veze. Ovo su tri razloga zašto žene vole mlađe muškarce.

Žene je privlačila seksualna izdržljivost mlađih muškaraca

Tijekom intervjua žene u studiji izvijestile su da su ih seksualno više privlačili mlađi muškarci jer su vjerovale da oni mogu više seksualno ponuditi. Preciznije, žene su naznačile da u usporedbi s muškarcima vlastite dobi osjećaju da mlađi muškarci imaju veći seksualni nagon, da mogu trajati dulje tijekom seksa te da imaju pouzdanije erekcije. S obzirom na to da su mnoge žene u ovom istraživanju opisale prilično visoku razinu seksualne želje, vidjele su to kao vrlo pozitivan aspekt izlaska s mlađim muškarcima. Kao što je jedna žena rekla: "Imam veliki seksualni apetit, vrlo velik. Možda bih to željela raditi osam puta dnevno, znate. Tako će muškarcu u 40-ima to biti zabavno prvih tjedan dana. Ali mogu vam reći nakon drugog tjedna da mu više nije smiješno."

Nova studija: Žene koje su u vezi s mlađim muškarcima sretnije su i zadovoljnije

Žene su se osjećale ugodnije prihvaćajući svoju seksualnu asertivnost

Žene u istraživanju također su opisale kako je izlazak s mlađim od njih doveo do promjene određenih restriktivnih rodnih uloga. Odnosno, u tradicionalnim heteroseksualnim partnerstvima očekuje se da će muškarac biti seksualno iskusniji, dok je žena obično pasivnija i manje iskusna. Žene u ovom istraživanju, međutim, smatrale su da im to što su starije od muškog partnera omogućuje da prihvate svoju seksualnu asertivnost.

Mnoge su žene osjećale da mlađi muškarci maštaju o starijim, seksualno asertivnim i iskusnim ženama, te su rekle da njihovi mlađi muški partneri često cijene to što preuzimaju inicijativu. Žene su također opisale kako imaju osjećaj manje zaokupljenosti društvenim standardima ljepote i da se sada osjećaju ugodnije u svojim tijelima nego kad su bile mlađe. Kao što je jedan sudionica rekla: "Starije žene, mi smo više, znate, sigurne u sebe. I ući ćemo u sobu u donjem rublju, imale celulit ili ne. A mlađim bi žena bilo kao: ?O moj bože! Ne mogu ovo nositi pred njim!'".

Možda te zanima... Stvarna iskustva: 10 žena otkrilo kako izgleda odnos s mnogo starijim ili mlađim partnerom Psiha i seks

Žene su se osjećale sposobnima pridavati veću važnost vlastitom seksualnom zadovoljstvu

Žene u ovom istraživanju često su opisivale važnost davanja prioriteta vlastitom zadovoljstvu tijekom seksa, a voljele su izlaziti s mlađim muškarcima jer su, prema njihovom iskustvu, mlađi partneri bili motiviraniji pružiti im zadovoljstvo nego sebi samima. Kao što je prethodno navedeno, žene su opisale kako vjeruju da mlađi muškarci imaju višu razinu seksualne izdržljivosti, seksualne otvorenosti i veću sposobnost održavanja erekcije za dulje i ugodnije seksualne susrete. Neke su žene također natuknule da bi muškarci njihove dobi mogli biti više zaokupljeni vlastitom erekcijom i seksualnim užitkom nego pružanjem zadovoljstva svojoj partnerici. U tom smislu, žene u ovom istraživanju pokazale su kako vjeruju da su mlađi muškarci motiviraniji ugoditi.

Kao što je jedna sudionica podijelila: "Mlađi se muškarci trude malo više - žele vas impresionirati svojim vještinama i onim što su sposobni učiniti da bi vam ugodili." Žene koje izlaze s mlađim muškarcima protive se tradicionalnim seksualnim odnosima. Nalazi ovog istraživanja sugeriraju da bi ženama koje sudjeluju u dobno neskladnim vezama moglo biti ugodnije u potvrđivanju svojih seksualnih potreba te bi mogle doživjeti povišenu razinu seksualnog zadovoljstva.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.