Psiha i seks Seks i veze 14. svibnja 2021.

Najčešći razlozi za razvod braka starijih parova

Foto: Guliver/Shutterstock Najveći čimbenik rizika za razvod nije životna tranzicija, poput odlaska djece, nego bračna prošlost
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad se stariji par razvede, nakon dugogodišnjeg braka počnu kružiti različite glasine. Otkrivamo koji su najčešći razlozi.

Obično su pretpostavke da netko prolazi kroz krizu srednjih godina ili da postoji ljubavnik ili ljubavnica, prenosi Psychology Today. Jedan muškarac prokomentirao je svoj razvod psihologinji Kathy McCoy: "Siguran sam da postoje neki stariji razvedeni momci koji se uklapaju u lude stereotipe. Ali moje je mišljenje sljedeće: ne ostavljaš brak od četiri ili pet desetljeća impulzivnom odlukom ili zbog bilo koga drugoga. Moja supruga i ja bili smo nesretni dugi niz godina, ali voljeli smo našu djecu. Također smo se dugo voljeli. Tako smo se trudili. Otišao sam tek kad sam shvatio da je moj život u pitanju - da me stres naše nesreće zajedno ubija polako, ali sigurno."

Postoji dugačak popis stvari koji ljudi navodno znaju o razvodu u kasnoj dobi, ali stopa takvih razvoda se udvostručila u manje od 30 godina. No, prema nedavnim istraživanjima, činjenice o razvodu u kasnoj dobi su nešto drugačije

Mali broj razvoda

Broj takvih razvoda se udvostručio od 1990., ali je još uvijek rjeđi od razvoda među osobama mlađim od 50 godina. Mnogi parovi iz generacije naših roditelja i stariji oklijevali su se razvesti zbog stigme razvoda te su radije bili nesretni. Primjerice, 1990. godine na tisuću razvedenih parova, samo 5 parova je bilo starije od 50 godina. Ta brojka se promijenilo 2010. godine pa je 10 parova od tisuću razvedenih starije od 50 godina. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Bračna prošlost je razlog

Najveći čimbenik rizika za razvod nije životna tranzicija, poput odlaska djece, nego bračna prošlost. Prema nedavnoj studiji, oni koji su se ranije razveli imaju veću vjerojatnost da se ponovno razvedu, isto tako oni koji su u braku kraćeg trajanja imaju veću vjerojatnost za razvod. Obično do razvoda u kasnoj dobi dolazi jer su se vjerojatno već razveli u mladosti. Za osobe starije od 50 godina, stopa razvoda braka za one koji su se ponovno vjenčali je 2.5 veća nego za one koji su u istom braku. A oni koji su u ponovnoj vezi s manje od 10 godina trajanja skoro je 10 puta vjerojatnije da će se razvesti od onih koji su u braku 40 ili više godina. 

Bogatstvo može održati brak

Relativno bogatstvo može biti zaštitni faktor protiv razvoda u kasnoj dobi. To je protivno dugogodišnjem uvjerenju da nedostatak resursa drži mnoge nesretne parove zajedno. Dok su mnogi od nas vidjeli parove koji ostaju u braku jer si ne mogu priuštiti razvod, studije tvrde da oni koji se razvedu imaju manju vjerojatnost da imaju fakultet ili da rade. Jedna je studija naglasila da je nezaposlenost, a ne mirovina, prisutna u mnogim razvodima starijih parova. Može se dogoditi da financijski stres i nezaposlenost rastrgaju neke brakove srednjih godina. Također, može biti da bogati parovi imaju više za izgubiti u razvodu i da odsutnost financijskih problema može učiniti brak održivim. Može se dogoditi da i oni s više resursa imaju više opcija - mogućnosti poput savjetovanja o braku ili izgradnju suštinski odvojenih života s užurbanim rasporedom rada.

Sjeme bračnog neuspjeha može biti staro desetljećima

Klijent Kathy McCoy napustio je svoju ženu nakon 32 godine braka nakon što se zaljubio u radnu kolegice, a ističe da je njegov potez bio manje impulzivan nego što je izgledao. "Oženio sam ženu koju sam trebao oženiti kad smo bili mladi. Dijelili smo istu vjeru, naši roditelji su bili prijatelji. To je bilo zbog toga. Nikada nismo bili povezani emocionalno ili intelektualno. A pogotovo nakon što su djeca odrasla, bojao sam se dolaska kući. Moje povezivanje s nekim drugim bio je simptom, a ne uzrok, raspada mog braka", opisao joj je.

Drugim parovima, ljutnja ili neriješeni problemi desetljećima mogu biti razlog razvoda u kasnijem razdoblju života. "Moj suprug i ja smo bili sretni dok nije dobio ponudu za posao koja je zahtijevala preseljenje u drugu zemlju. To sam mu jako zamjerila, iako sam išla s njim, upoznala sam prijatelje, odgojila djecu i imala neka sretna vremena na tom novom mjestu. Ipak, iako smo se vratili u naš rodni grad nakon nekoliko godina, nisam mogla prestati razmišljati o tome kako bi moj život bio toliko bolji da se uopće nismo odselili. A ljutnja i ogorčenost između nas samo su rasli tijekom vremena sve dok je to jedino ostalo između nas", opisala je jedna klijentica. 

Razvod će utjecati na djecu bez obzira na njihovu dob

Djeca se bore sa stvarnošću roditeljskog razvoda bez obzira na njihovu dob. Dok mnogi parovi ostaju zajedno sve dok djeca ne narastu, razvod je težak za djecu bilo koje dobi i može negativno utjecati na odnose između roditelja i djece. Jedna je studija pokazala, na primjer, da odrasle kćeri mogu pokušati okriviti očeve za razvod te da promjena obiteljske dinamike, primjerice razvedene majke postaju ovisne o svojoj djeci, također može negativno utjecati na odnose između roditelja i djece. 

"Mislim da se uvijek nadaš da će tvoji roditelji ostati zajedno, bez obzira na to koliko imaš godina", rekla je 42-godišnja kći roditelja koji su se kasno razveli, dodajući: "Misliš da bi se ako su se sve ove godine podnosili, mogli nastaviti. Mislim, zbog djece i unučadi i života koji su izgradili zajedno."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tuga će se pojaviti i u dogovorenom razvodu 

Žalost se može zadržati dugo nakon završetka braka, čak i kad se parovi dogovorno razvedu. Nakon što izbace ljutnju nakon razvoda, osoba može žaliti za onim što je bilo dobro čak i ako nema želju pomiriti se. 

"Doista vjerujem da bih bio mrtav da nisam otišao prije šest godina. Ne zamišljam da ću se ikad vratiti. Ipak, žalim za onim što je moglo biti. Naši unuci su svi rođeni do našeg razvoda i bilo bi divno uživati zajedno, a ne odvojeno. Nedostaje mi obiteljska povezanost iako smo i moja bivša žena i ja zdraviji i sretniji", opisao prijatelj Kathy McCoy.

Razvod_1 Možda te zanima... Dva najčešća razloga za razvod braka, a nijedan nije preljub Psiha i seks

Razvod može osigurati bolje zdravlje

Ponekad je poboljšanje zdravlja i sreće u novom i drugačijem životu pozitivan kraj. Ponekad je olakšanje i mir završavanja burnog odnosa njegova vlastita nagrada, a ponekad je ponovno pronalaženje ljubavi pozitivan rezultat bolnog procesa. 

Psihologinja Kathy McCoy opisala jedan tip razvoda. Naime, njezina prijateljica Jenny prekinula je sa svojom srednjoškolskom ljubavi Mikeom jer su se njezini roditelji snažno usprotivili njegovom katoličanstvu. Jenny i Mike su bili slomljeni, ali su nastavili živjeti. Nakon koledža, otišli su svatko na svoju stranu, vjenčali su se, stvorili obitelji i živjeli s drugim ljudima. 

Ponovno su se povezali nakon više od 40 godina nakon što mu je supruga umrla, a ona se razvela nakon dugog i uznemirenog braka s alkoholičarem. Godinu dana nakon ponovnog pronalaska, vjenčali su se i nedavno proslavili svoju sedmu godišnjicu braka. "Tko je mogao pretpostaviti, nakon što je Mike izgubio voljenu ženu zbog raka, a ja se nakon dugog braka razišla, što nas čeka?" rekla je Jenny, dodajući: "Ne gledamo s tugom ili žaljenjem, samo živimo u našoj sadašnjoj sreći. Svaki dan našeg života je blagoslov."

Razvod braka Možda te zanima... Razvod braka: Psiholog otkriva 4 najčešća uzroka Psiha i seks