Psiha i seks Seks i veze 17. studenoga 2016.

Varaju li žene pod utjecajem hormona ili zato jer su nezadovoljne?

Privlačnost
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Žene s povišenom razinom estradiola - "hormona seksa", sebe doživljavaju vrlo privlačnim, no sklone su flertu s nepoznatim muškarcima.

Psiholozi Kristina Durante i Norman Li sa Sveučilišta Austin u Teksasu su rezultate svojih istraživanja objavili u Spisima kraljevskog znanstvenog biološkog društva u Londonu, čije najzanimljivije dijelove prenosi časopis Science.

Hormon koji je povezan sa mišljenjem o vlastitoj fizičkoj privlačnosti

Studija nudi nove dokaze da psihološki mehanizmi i dalje igraju ključnu ulogu u seksualnoj motivaciji i ponašanju žene, tvrdi doktorica Durante.

Durante i Li su, zapravo, istraživali odnose između estradiola koji luče jajnici i koji je tijesno povezan s plodnošću, i seksualne motivacije. U sklopu istraživanja provedeno je anketiranja 52 studentice koje nisu koristile kontracepciju. Sudionice su imale između 17 i 30 godina.

Istraživači su mjerili razinu hormona u njihovom organizmu u tjednu ovulacijskog ciklusa te zatražili da svaka od žena ocjeni vlastitu fizičku privlačnost. Nezavisni promatrači su, zatim, također ocijenili njihovu fizičku atraktivnost. 

Usputniseks1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sudionice su tijekom tjedna istraživanja odgovarale na pitanja koja su mjerila njihovu sklonost nevjeri i varanju stalnog partnera. Ustanovljeno je da je razina estradiola kod žena tijesno povezan sa mišljenjem o vlastitoj fizičkoj privlačnosti.

Znanstvenici otkrili zbog kojih su osobina neki ljudi skloniji nevjeri

Uzrok nevjere treba tražiti i u zadovoljstvu koje pruža ili ne pruža stalni partner

Žene s visokom razinom hormona također su pokazivale veliku spremnost na flert, ljubljenje i ulaženje u ozbiljne seksualne odnose sa novim, do tada nepoznatim partnerom, ali nisu bile naročito sklone "seksu za jednu noć". Međutim, razina estradiola bila je negativno povezana sa seksualnim zadovoljstvom koje ženi pruža stalni partner. 

"Naši rezultati pokazuju da izuzetno plodne žene njihovi 'stalni partneri na duži rok' rijetko seksualno zadovoljavaju zbog čega su vrlo lako spremne utjehu i zadovoljstvo potražiti u zagrljaju drugog muškarca. Ipak, to ne znači da su sve žene s visokom razinom estradiola spremne za veze za jednu noć. Umjesto toga, opredjeljuju se za neku vrstu 'serijske monogamije", zaključila je doktorica Durantea u izjavi za Science.

6 seksualnih problema za koje stručnjaci tvrde da nisu zabrinjavajući

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.