Psiha i seks 25. ožujka 2013.

Vara me, ne vara me, vara me...

Vesela-Jaja3
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naša čitateljica Antonija iz Siska osjeća veliko nepovjerenje u svog zaručnika, iako nema neki opravdani razlog. Obuzetost sumnjom često se ponavlja i može prijeći u opsesivne misli koje vode u izazivanje akcije. Prvi korak je spoznaja da se radi o nametljivim mislima koje nisu realne, a zatim treba zaokupiti um s nekom aktivnošću poput trčanja ili slušanja glazbe objašnjava prof. Mara Orehovec

U vrtlogu straha i negativnih misli

Imam partnera skoro dvije godine, a nedavno smo se i zaručili. U našoj vezi sve funkcionira dobro osim jedne stvari, moje povjerenje ili bolje nepovjerenje prema njemu. On ničim nije zaslužio taj moj osjećaj, ali je on ipak prisutan ipak. Nikad se nismo varali, ne lažemo jedno drugome, svaki dan smo skupa i planiramo zajedno budućnost. Nekad davno jedna osoba mi je rekla da se on prema nekim svojim djevojkama nije ponio baš dobro i da je jednu čak i prevario. Tad mi to nije bilo toliko važno, ali kako smo duže skupa sve sam više postajala opterećena s tom mišlju. Non stop ga ispitujem gdje je bio ako nije sa mnom, gledam mobitel, ako smo na javnom mjestu umišljam sebi da gleda druge djevojke, stalno tražim nešto što bi me uputilo na to da mi je nevjeran i iako do sada nisam našla niti jedan dokaz, u vječitom sam strahu da bi se to moglo desiti. Osobu prije njega do koje mi je bilo stalo sam isto izgubila zbog nepovjerenja i tek sam nakon nekoliko godina od prekida vidjela koliko sam ustvari pogriješila. Pomozite mi, ne želim da mi se opet dogodi ista stvar'.

Savjet psihoterapeutkinje prof. Mare Orehovec

Dobro je da si primijetila promjene koje te okupiraju. Osjećaj sumnje već prerasta u ljubomoru. I takvi osjećaji često spadaju u iracionalna osjećanja koja su uzrokovana nekim prijašnjim događanjima. Iracionalni osjećaj je strah od straha. Možda se bojiš onog straha kada si izgubila prijatelja. Obuzetost mislima sadržaja sumnje često se ponavlja i može prijeći u opsesivne misli koje vode u izazivanje akcije. Tvoja akcija je ispitivanje i izazivanje napetih situacija. Takvo stanje donosi neugodno i negativno uzbuđenje nakon kojeg osjećaš smirivanje, a zatim krivnju. Tu se zaista moraš zaustaviti ako želiš zadržati svog partnera. Ovu stuaciju bi bilo dobro da rješavaš s psihoterapeutom jer će ti trebati neko vrijeme da dođeš do rezultata. Pokušaj se maksimalno kontrolirati kroz nekoliko uputa:

  1. Prvo bi trebala spoznati da se radi o nametljivim mislima koje nisu realne, one su proizvod iracionalnog vrtloga u tvojim mislima.
  2. Nametljive misli pripiši stvarnom razlogu, trenutnim psihičkim promjenama koje upravo rješavaš. Izbjegni i spriječi nagon misli.
  3. Treći dio u novom ponašanju je zaobići misli i nagone tako da prebaciš pažnju na nešto drugo. U tom trenutku to može biti vježbanje, trčanje, glazba, fillm.
  4. Cilj je da prestaneš reagirati na simptome koji te muče, ali trebaš znati da će se i ponavljati još neko vrijeme.

Saznaj znači li svaki seks prevaru?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.