Psiha i seks 08. veljače 2016.

Živimo li u doba hard-core odnosa?

Hard-Core
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si sretno zaljubljena, čak i ako si nesretno zaljubljena, ako još uvijek vjeruješ u ljubav ili si razočarana, ima li što bolje nego večer uoči Valentinova provesti u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu? Naime, nova je gošća Filozofskog teatra autorica Eva Illouz, jedna od najznačajnijih sociologinja današnjice, koja se specijalizirala upravo za ljubav

Dođi u subotu, 13.2. 2016. u 19:30 u HNK

Eva Illouz autorica je nekoliko svjetskih uspješnica prevedenih na 15 jezika među kojima se ističe nagrađivana ''Zašto ljubav boli ''– emocionalni atlas 21.stoljeća (Planetopija, 2012.),  a povodom njezinog prvog gostovanja u Hrvatskoj, Planetopija objavljuje čak dvije njezine knjige ''Hladna intimnost'': Kako smo stvorili emocionalni kapitalizam i najnoviju ''Hard-core romansa: Pedeset nijansi sive, bestseleri i društvo''. Godine 2009. vodeće njemačke dnevne novine svrstale su je među najznačajnije mislioce 21. stoljeća - jednom od 12 osoba koji “utiru put budućnosti”.

Pedeset nijansi sive roman je koji je postao svjetski bestseler jer ga je internet učinio lako dostupnim, jer je rezonirao s dugom tradicijom romansirane ljubavi, jer BDSM, glavni fokus knjige, simbolički rješava mnoge zagonetke stanja u kojemu se nalazi suvremena ljubav i, konačno, jer je njegov učinak performativan, mijenjajući seksualne i ljubavne prakse istodobno dok govori o njima.“ Eva Illouz, Hard-core romansa (Planetopija, 2016. )

Vodeća svjetska intelektualka našeg doba

Eva Illouz rođena je u Fesu u Maroku, dok je veći dio svojega života provela u Francuskoj. Gostujuća je profesorica na Sveučilištima Northwestern i Princeton, École des hautes études en sciences sociale u Parizu i Wissenschaftskolleg u Berlinu. Redovita je profesorica na Hebrejskome sveučilištu u Jeruzalemu, a od 2006. godine prva je žena predsjednica prestižne Akademije vizualnih umjetnosti i dizajna Bezalel u Jeruzalemu.

U knjizi ''Hladna intimnost'' autorica razmatra kako su i zašto javna i privatna, ekonomska i emocionalna sfera postale nerazdvojivo isprepletene. Jesu li emocije postale samo novi oblik kapitala?

Na isti način kako su emocije pretvorene u novi oblik kapitala, tako su veze u korporacijama dobile na važnosti. Iste kulturne formacije koje su potaknule žene da zahtijevaju ravnopravni položaj u javnoj i privatnoj sferi, intimne su odnose lišile strasti, racionalizirale su ih i učinile krajnje utilitarističkim. Isti sustav znanja koji nas je trebao usmjeriti da zavirimo u mračne kutove svoje psihe i da se emocionalno 'izrazimo'', pridonio je pretvorbi veza u kvantificirane i zamjenjive entitete.“ Eva Illouz, Hladna intimnost (Planetopija, 2016. )

Proglašena jednom od najznačajnijih mislilaca 21. stoljeća Eva Illouz otkriva nam nove uvide, piše intelektualno, britko, lucidno, briljantno. Poslije razgovora koji će s njome voditi Srećko Horvat, pridruži se okupljenima na čaši šampanjca i u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu dočekaj Dan zaljubljenih!

Što autorica misli o sizifovski mukotrpnoj potrazi za partnerom na internetu?

Štoviše, rijetko tko je u današnje vrijeme pošteđen raznoraznih agonija intimnih veza pa smo tako, primjerice, u potrazi za princom na bijelom konju obično prisiljeni poljubiti nebrojeno mnogo žaba krastača, često se upuštamo u sizifovski mukotrpne internetske potrage za partnerom ili se sami vraćamo kući nakon provoda u baru, sa zabave ili spoja naslijepo. Uspijemo li naposljetku uspostaviti vezu s nekim, našim agonijama nije kraj: često podliježemo dosadi, tjeskobi ili ljutnji, ubrzo slijede bolne svađe i sukobi, a onda u konačnici i prekid ili rastava braka, što obično pobuđuje konfuziju, nedostatak samopouzdanja i depresiju. Ovo su tek neki od načina kako je potraga za ljubavlju prerasla u zastrašujuće mučno iskustvo kojeg je rijetko tko danas, bilo muškarac ili žena, pošteđen. Kad bi sociolozi uistinu mogli čuti glasove muškaraca i žena koji su u potrazi za ljubavlju, dočekala bi ih duga i glasna litanija uzdisaja i stenjanja.“ Eva Illouz, Zašto ljubav boli: emocionalni atlas 21. stoljeća ( Planetopija, 2012. )

Pročitaj dio iz Evine knjige ''Zašto ljubav boli'', u kojem autorica objašnjava pojam erotike.

Uživaš u seksu samo ako boli?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.