Psiha i seks 22. srpnja 2022.

Upropašteni orgazam nije isto što i prekinuti. Ne zvuči kao nešto poželjno, ali mnogima je cilj

Foto: shutterstock Uništeni orgazam postiže se kreni-stani stimulacijom i zadirkivanjem
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U životima onih koji vole eksperimentirati orgazam nije samo vrhunac seksualnog čina nego jedna od varijacija koje idu od prisilnih preko klitoralnih do prekinutih orgazama. Na popisu se također nalazi i uništen orgazam. Njegov naziv može zvučati zbunjujuće, ali stručnjaci za seks kažu da je nedostatak orgazma upravo cilj.

Iako uništeni orgazmi nisu najugodniji, mnogi ih koriste kako bi preuzeli kontrolu i moć nad svojim partnerom. Često se povezuje s BDSM-om u kojem je jedan partner dominantan, a drugi submisivan. U BDSM-u se najčešće koriste elementi poniženja, ali ako i nisi velika ljubiteljica toga, ova vrsta orgazma mogla bi te zanimati, ako sa svojim partnerom tijekom seksa voliš odigrati uloge ili rekreirati određene teme. Na kraju dana, orgazam je subjektivno iskustvo i svatko ga može definirati na svoj način. Upravo zato stručnjaci objašnjavaju sve što trebaš znati o uništenom orgazmu, zašto je drugačiji od edginga, odnosno suzdržavanja od orgazma i kako ga možeš postići. 

Što je uništeni orgazam?

Psihologinja Janet Brito objašnjava da se uništeni orgazam postiže kreni-stani stimulacijom i zadirkivanjem, a u slučaju prakticiranja BDSM-a može uključivati seksualni čin u kojem dominantni partner pruža dovoljno stimulacije da submisivnog partnera potencijalno dovede do orgazma, ali zatim prestaje. Uništeni orgazam može uključivati i prekinuti orgazam

Seksologinja Jess O'Reilly dodaje da se neposredno prije ili tijekom orgazma možeš maziti s parterom kako bi pojačala zadovoljstvo, a zatim to prekinuti nekoliko sekundi prije postizanja orgazma kako bi osjetila kontrakcije mišića koji obično prate orgazam, ali bez vrhunca. 

Brito naglašava da uništeni orgazam ili bilo koja igra moćnog seksa, zahtijeva pristanak i da se partneri moraju dogovoriti oko pravila i pojedinosti te uspostaviti granice prije nego počnu eksperimentirati. 

Možda te zanima... Postoji 11 tipova orgazama, a za neke sigurno nisi znala Psiha i seks

Zašto ljudi vole uništene orgazme?

Terapeutkinja Donna Oriowo objašnjava da neki vole ovu vrstu orgazma jer im omogućuje da budu prisutni u trenutku, ali i da namjerno uskrate orgazam kao krajnji cilj. Drugima ovo predstavlja igru moći između dominacije i pokoravanja dok jedna osoba drugoj prepušta kontrolu nad svojim zadovoljstvom. Psihologinja Kate Balestrieri dodaje da u kontekstu BDSM-a podređena osoba može iskusiti zadovoljstvo zbog uskraćivanja. 

Kako izgleda uništeni orgazam?

Kod uništenih orgazama, vrijeme je sve i igra veliku ulogu u tome kako se osjećaš, a postoji mala vjerojatnost da si već doživjela nešto slično. Balestrieri na primjeru masturbacije objašnjava uništeni orgazam kao trenutak u kojem si jako blizu orgazma i taman kada si se odlučila "predati" tvoj orgazam jednostavno nestane. Tada znaš da se radi o uništenom orgazmu.  

Je li uništeni orgazam sličan suzdržavanju od orgazma?

Na neki način su slični, ali postoji ključna razlika. Uskraćivanje orgazma znači da si jako blizu postizanju orgazma, ali ti ga primjerice partner može učestalo oduzimati pred vrhuncem dok na kraju ne postigneš orgazam. Kao rezultat zadirkivanja, ovaj orgazam je puno snažniji. O'Reilly objašnjava da kod uskraćivanja dolazi do postizanja užitka jer se daje i oduzima što dovodi do snažnijeg i ugodnijeg orgazma. Uskraćivanje je po tome drugačije od uništenog orgazma kod kojeg se užitak umanjuje

Brito dodaje da se kod uništenog orgazma stani-kreni tehnika koristi kako bi se orgazam usporio i smanjio se osjećaj, a kod uskraćivanja ta se tehnika koristi kako bi se produživanjem užitak podigao

Možda te zanima... Devet savjeta kako do boljeg orgazma Psiha i seks

Kako se to može usporediti s prisilnim orgazmom?

Kao i kod uskraćivanja, prisilni orgazam, za razliku od uništenog, i dalje dovodi do vrhunca. Kod prisilnog orgazma osoba ga možda ne želi, ali budući da nema kontrolu i da ju partner dovoljno stimulira, dolazi do samog orgazma. Ovo često uključuje igru moći gdje dominantni partner namjerno stimulira submisivnog sve dok ne dođe do orgazma. 

Znači li to da uopće nema orgazma?

O'Reilly napominje da to ovisi o tome kako definiraš orgazam koji se često objašnjava kao vrhunac od kojeg ti se prsti na nogama savijaju. No, dodaje da ne postoji univerzalna terminologija za ono što podrazumijeva uništeni orgazam. Čak je i doživljavanje orgazma subjektivno pa ako ga definiraš kao ugodno oslobađanje napetosti koje je često popraćeno kontrakcijama mišića, možda za tebe uništeni orgazam nije orgazam jer ne doživljavaš ugodno oslobađanje. No, s druge strane, čak i kod uništenih orgazama može doći do kontrakcije mišića, ili u slučaju muškaraca do ejakulacije, ali bez osjećaja zadovoljstva pa možda i to neki ne računaju kao orgazam. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ponižavanje, frustracija, gubitak kontrole samo su neki od fizičkih ili emocionalnih komponenti BDSM-a koji mogu dovesti do uništenog orgazma

Kako postići uništeni orgazam?

Iako si već možda dobila neku ideju kako bi ih mogla postići, ako se u tome želiš iskušati obrati pozornost na ove savjete.

Razgovaraj s partnerom o pristanku

Ako želiš isprobati uništeni orgazam s partnerom, pobrini se da to bude sporazumno, odredite svoje uvjete unaprijed i razmislite o seksualnim pomagalima, poput vibratora. Oriowo također preporučuje odabir sigurne riječi kako biste mogli lako komunicirati ako ili kada trebate prestati. Nakon što dobiješ pristanak, razgovaraj s partnerom o tome što vas uzbuđuje i smislite kako tome želite pristupiti.

Isprobaj tehniku stani-kreni

Bilo da to radiš ti ili tvoj partner, pokretanje stimulacije, a zatim njezino zaustavljanje jedan je od uobičajenih pristupa u stvaranju uništenog orgazma. Također možete jedan drugome pružiti i isprekidanu stimulaciju koja će dovesti do slabog orgazma.

Razmisli o uključivanju BDSM elemenata

Ponižavanje, frustracija, gubitak kontrole samo su neki od fizičkih ili emocionalnih komponenti BDSM-a koji mogu dovesti do uništenog orgazma. Na primjer, tvoj partner može nastaviti s fizičkom stimulacijom koja te dovodi do orgazma, ali onda reći nešto zbog čega se osjećaš poniženo ili posramljeno i stvoriti nesklad koji uništava orgazam. Također možeš nenamjerno imati uništen orgazam zbog ometanja ili nametljivih misli. 

Obrati pozornost na to kako tvoje tijelo reagira

Uništeni orgazam možeš postići i pomoću masturbacije, a on može biti savršena prilika da naučiš više o svom tijelu. Možeš otkriti koje faze orgazma doživljavaš, ali također saznati što je za tebe točka s koje nema povratka. 

Odmori nakon seksa

Seks ne prestaje automatski nakon orgazma pa isto vrijedi i za uništeni orgazam. Ako ćeš koristiti BDSM elemente, Balestrieri napominje kako je važna briga nakon seksa kako ne bi doživjela iscrpljenost zbog intenzivnog seksa kada se endorfini i adrenalin slegnu.

Žene nisu jedine koje glume orgazme i muškarci lažiraju orgazme! Možda te zanima... Ovaj seksualni položaj dovest će tebe i partnera do istovremenog orgazma Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.