Psiha i seks 17. srpnja 2022.

Koliki posto žena doživljava višestruke orgazme i na koji način?

Foto: shutterstock Od najranijih istraživanja o spolnim odnosima do danas, glavni problem oko ženskih orgazama bio je značajan udio žena koje ih ne mogu ostvariti tijekom seksa s muškarcima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako mnoge žene imaju problema s postizanjem samo jednog orgazma, izvješća koja sežu unatrag 100 godina pokazuju da neke žene doživljavaju nekoliko njih uzastopno. Višestruki orgazmi nisu mit i doživljava ih više žena nego što mnogi misle.

Jedan orgazam uključuje niz kontrakcija mišića zdjelice. Više orgazama zahtijeva dvije ili više serija kontrakcija. Iako nitko sa sigurnošću ne zna koliko žena ima više orgazama, studije pokazuju da se to kreće od 14 do 43 posto. Kako se seksualni repertoar širi izvan seksualnog odnosa, učestalost višestrukih orgazama raste - osobito oralnom stimulacijom.

Od najranijih istraživanja o spolnim odnosima do danas, glavni problem oko ženskih orgazama bio je značajan udio žena koje ih ne mogu ostvariti tijekom seksa s muškarcima. Srećom, postoji nada za žene koje nemaju tendenciju doseći vrhunac. Uz informiranost i znanje o ženskom klitorisu gotovo svaki muškarac može pružiti partnerici orgazam. No, od najranijih seksualnih istraživanja do danas, neke su žene izvijestile o nizu orgazama, koji slijede jedan nakon drugog, ponekad čak i nekoliko njih. Istraživanje višestrukih orgazama bilo je ograničeno, ali nedavno kanadsko istraživanje donosi nova saznanja.

80 posto parova koji nose čarape tijekom seksa doživljavaju orgazam?

Što je orgazam?

Kod oba spola vrhunsko spolno uzbuđenje pokreće niz nehotičnih, valnih kontrakcija mišića (mišići zdjeličnog dna), često popraćenih grčevitim pokretima te kratkim, ali uzvišenim užitkom. To je orgazam. Osim toga, teško je generalizirati. Postoji samo jedna univerzalno valjana seksualna generalizacija - svatko je spolno jedinstven. Naša spolnost je individualna kao i naša DNK. No, znanstvenici uvijek traže obrasce, a istraživači su nastojali identificirati parametre orgazma. Pitali su: Koliko kontrakcija mišića uključuje orgazam? I to je individualno. Tijekom 1960 -ih, Masters i Johnson ožičili su genitalije, prebrojali kontrakcije i izvijestili o 3 do 15. Druge studije su izbrojile više. A neke žene izvještavaju o zadovoljavajućim orgazmima bez uočljivih kontrakcija mišića zdjelice.

Koliko vremena traju orgazmičke kontrakcije mišića?

To je također individualno. Neke studije govore manje od sekunde. Drugi kažu sekundu ili više. I neke studije pokazuju da se vrijeme između kontrakcija povećava s uzastopnim kontrakcijama. Koliko dugo traju orgazmi? Opet, individualno. Variraju od 3 do 30 sekundi, a izvješće Sveučilišta Minnesota sugerira da nakon glavnog niza kontrakcija neki ljudi dožive produžene nepravilne kontrakcije čak 90 sekundi. No, bez obzira na to kako se ove varijable odigravaju, cijeli niz izrazito ugodnih kontrakcija mišića zdjelice jednak je jednom orgazmu.

Poze za ženski orgazam Možda te zanima... 5 najboljih seks poza za postizanje vrhunskog orgazma! Psiha i seks

Koliko su zastupljeni višestruki orgazmi u žena?

Višestruki orgazmi mnogo su češći kod žena nego kod muškaraca. No, udio žena koje ih doživljavaju je kontroverzan. Iako pretpostavljamo da su rijetke žene koje mogu doživjeti višestruke orgazme, literatura sugerira drugačije i nalaže kako višestruki orgazmi, iako nisu česti, također nisu rijetki. Prvo izvješće, temeljeno na intervjuima s 2.200 žena, pojavilo se 1929. godine. Mnoge od tih žena tvrdile su da imaju serijski uzastopne orgazme. Godine 1953. Alfred Kinsey sa Sveučilišta Indiana, prvi istaknuti seksolog u SAD-u, izjavio je da je 14 posto od nekoliko tisuća žena s kojima je razgovarao reklo da imaju višestruke orgazme. Nekoliko studija u posljednjih 30 godina izvijestilo je o oko 25 posto. Konačno, 1991. godine, istraživači sa sveučilišta Florida State ispitali su 805 studentica i otkrili da 43 posto vjeruje da su imale višestruke orgazme. Naravno, moguće da su neke od ovih žena i pogriješile. Moguće je da su neke nazvale svaku pojedinu kontrakciju mišića zdjelice jednim orgazmom, a možda su 10 serijskih kontrakcija brojale ne kao jedan orgazam, već kao 10. Međutim, sasvim je moguće i da su pravi višestruki orgazmi prisutniji nego što se pretpostavlja.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Žene čije vođenje ljubavi uključuje samo spolni odnos imaju niske stope bilo kakvih orgazama

Nova studija

Najnovije istraživanje višestrukih orgazama - na Sveučilištu McGill i Sveučilištu u Montrealu - započelo je oglasima na web stranicama o seksu i psihologiji u potrazi za ženama starijim od 18 godina koje su doživjele višestruke orgazme i bile voljne to podijeliti. Istraživači su bili jasni da jedan orgazam uključuje serijske kontrakcije mišića zdjeličnog dna i da traže žene koje su doživjele dvije ili više serija kontrakcija. Ispitanica je bilo 419, u dobi od 18 do 69 godina, s prosječnom starošću od 33 godine. Rezultati: 74 posto žena reklo je da su prve višestruke orgazme doživjele tijekom seksa.

Kako se seksualni repertoar širi, tako se šire i izvještaji o višestrukim orgazmima. Žene čije vođenje ljubavi uključuje samo spolni odnos imaju niske stope bilo kakvih orgazama. Žene koje prijavljuju višestruke orgazme gotovo uvijek uživaju u kreativnoj kombinaciji ljubljenja, grljenja, uzajamne masaže cijelog tijela, stimulacije klitorisa i snošaja. Većina je rekla da su posljednje višestruke orgazme doživjeli s partnerima (64 posto) - obično kombinacijom - masiranjem i stimuliranjem klitorisa i kunilingusa, osobito potonjeg.

Možda te zanima... Psiholog otkriva kako muškarci biraju seksualne partnerice! Psiha i seks

Mnoge žene kažu da će najvjerojatnije doživjeti vrhunac oralnim seksom, pa ima smisla da bi to dovelo i do višestrukih orgazama. Ipak, žene su rekle da im je lakše doživjeti višestruke orgazme same, nego s muškarcima. Trebalo im je šest do 14 minuta da dožive prvi orgazam solo, a 30 do 60 minuta da dožive prvi s partnerima. No, sljedeći orgazmi dogodili su se brže. Nakon prvog orgazma većini žena bilo je potrebno samo oko tri minute da dođu do drugog.

Prosječna starost žena pri prvom postignutom pojedinačnom orgazmu bila je 19. Izvijestile su da su prve višestruke orgazme imale u prosječnoj dobi od 20,5 godina. Za jednu trećinu žena "višestruki orgazam" značio je dva. Za ostale dvije trećine, bili su u rasponu od tri do 100. Od onih koji su imali više od dva, najčešće su prijavljeni brojevi pet (12 posto) i 10 (12 posto). Većina žena (58 posto) održavala je - ili su njihovi ljubavnici održavali - neprestanu stimulaciju klitorisa između orgazama. Otprilike svaki peti par (21 posto) radije je prekinuo stimulaciju na minutu između orgazama, a svaki osmi (13 posto) prestao je na dvije ili tri minute. Vrlo mali broj prijavljenih pauza između orgazama traje pet minuta ili dulje.

Žene nisu jedine koje glume orgazme i muškarci lažiraju orgazme! Možda te zanima... Žene nisu jedine koje glume orgazme i muškarci to rade, evo kako Psiha i seks

Polovica žena (50 posto) reklo je da im je drugi orgazam donio veći osjećaj zadovoljstva od prvog, ali jedna četvrtina (25 posto) nije doživjela promjenu zadovoljstva, a druga četvrtina je primijetila smanjenje zadovoljstva nakon prvog. One žene koje su prijavile povećano zadovoljstvo obično su imale seks s partnerom, dok su one koje su izvijestile da ne osjećaju promjenu ili manje zadovoljstva općenito doživjele višestruke orgazme solo.

Višestruki orgazmi su također funkcija libida. Većina žena koje su ih prijavile rekle su da su sklonije seksualnim avanturama u odnosu na svoje prijateljice. Većina (72 posto) započela je masturbirati prije 14. godine. Slobodne žene su izvijestile da su masturbirale u prosjeku osam puta mjesečno - otprilike dvostruko češće nego žene u većini drugih studija. One u vezama prijavile su seks devet puta mjesečno - jednom samostalno, osam puta s partnerima. Devedeset posto onih u vezama imali su spolni odnos barem jednom tjedno - znatno češće od većine parova.

Dakle, mnoge žene kažu da bi voljele imati višestruke orgazme. Internet obiluje člancima koji nude savjete. Nasuprot tome, nedavna studija pokazuje da nema univerzalno čarobnog recepta, svatko treba pokušati naći vlastitu formulu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.