Psiha i seks Moje emocije 04. lipnja 2018.

Unutar uma narcisa: Što misle o nama i koje su im stvarne namjere?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Često čujemo pojam 'narcis', no što on uistinu predstavlja? Opisuje li on samo nekoga tko voli biti u centru pozornosti ili voli kako izgleda? Ili ipak ima više u tomu? Psihijatri opisuju narcise kao osobe koje misle da imaju pravo ili zahtijevaju pretjeranu admiraciju od drugih, ali kako oni funkcioniraju u svakodnevnim situacijama?

Narcisi sebe vide sasvim drugačije od onoga kako ih drugi vide te se sve uvijek mora vrtjeti oko njih. Oni osobe oko sebe čine žrtvama samim svojim ponašanjem, podcjenjujući ih, misleći kako su svi manje vrijedni od njih.

Joe Navarro za portal Psychology Today otkriva istraživanja koja je proveo za svoju knjigu "Opasne osobnosti", u kojima je pričao s individualcima koji su bili žrtve narcističkog ponašanja. 

Slušajući priče o ukradenom djetinjstvu, destruktivnim brakovima i problematičnim vezama, primijetio je kako se jedno uvijek ponavlja: Narcisi misle da su toliko posebni da nitko drugi nije važan osim njih...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života...  

Kako narcisi razmišljaju?

Navarro ukazuje na načine kako narcisi misle i što im prolazi kroz glavu cijelo vrijeme:

Volim se i znam da me i ti voliš.

Nema potreba da se ispričam. 

Postoji samo par ljudi na ovome svijetu koji su mi ravni, ali ih nisam još upoznao/upoznala.

Cijenim to da postoje pravila i obveze, ali se one odnose samo na tebe, jer ih ja nemam vremena niti želje da ih slijedim.

Nadam se da cijeniš sve što ja jesam i što sam postignuo/postigla za tebe - jer sam ja predivan/predivna i bezgrešan/bezgrešna.

Želio/željela bih da smo jednaki, ali mi to nismo niti ćemo ikada biti. 

Možda ti se činim arogantnim i oholim, i to je sasvim u redu; najbitnije je da ne budem poput tebe. 

Očekujem da budeš vjeran/vjerna prema meni bez obzira što ja napravim. 

Kritizirat ću te i očekivati od tebe da to prihvatiš, pogotovo u javnosti, napast ću te i to bijesno. 

Nisam manipulativan/na, samo volim da se stvari rade na način koji ja želim, bez obzira koliko je to drugima neugodno ili kako će se oni osjećati zbog toga. 

Očekujem zahvalnost cijelo vrijeme, čak i za najmanje stvari koje napravim. 

Povezujem se samo s najboljim ljudima, a iskreno, većina tvojih prijatelja nije dorasla tome. 

Ako bi samo napravio/la onako kako ja kažem, stvari će biti bolje. 

Možda te zanima... Zašto narcisoidne osobe zlostavljaju osobe koje vole? Psiha i seks Možda te zanima... Kako prepoznati narcisa, ostaviti ga i preboljeti? Psiha i seks

Nije lako živjeti ili raditi s osobom koja ovako razmišlja i postupa. Navarro kaže kako na ovim primjerima možemo naučiti da se narcisi precjenjuju i podcjenjuju druge oko sebe, uključujući i tebe. 

Nikad te neće smatrati ravnom sebi, neće te poštovati i s vremenom će te uvjeriti da manje vrijediš kako bi sebe što više uzdigli.

Toleriranje narcističkog ponašanja

Znati što se događa 'u glavi' narcisa može puno pomoći u tome kako ćeš se ophoditi prema njima u nekim društvenim, obiteljskim ili poslovnim situacijama. 

Postoje i oni koji su 'zarobljeni' s narcisima zbog financijske situacije ili su u kompliciranoj vezi ili braku kojeg ne mogu prekinuti. U tom slučaju Navarro predlaže da se treba pripremiti na sljedeće situacije:

Moraš prihvatiti da nikada nećete biti jednaki u njegovim ili njenim očima.

Osjećaj nesigurnosti, nevjerice, poraza ili nepodudaranosti koji su prisutni sada između vas će se nastaviti i neće prestati. 

Odnosit će se prema tebi na načine na koje prije nikada nisi ni pomislila i očekivati da to toleriraš.

Njegove ili njezine potrebe i želje uvijek će biti na prvom mjestu. 

Kada se ponaša lijepo prema tebi, to je vjerojatno gluma. 

Lagat će bez straha jer su laži sredstva za manipuliranje i kontrolu drugih. 

Nemoj nikada očekivati da će priznati pogrešku ili se ispričati. 

...

Navarro predlaže da u ovom slučaju ipak potražiš profesionalnu pomoć jer takav odnos nije zdrav i mogao bi ti naškoditi. 

Ako si žrtva narcističkog zlostavljanja, nakon što potražiš pomoć primijetit ćeš kako ti se psihičke rane sve brže zacjeljuju, život će ti se poboljšati i osjećat ćeš kako ti se vraća dostojanstvo. 

Koliko god to bolno zvučalo, distanciranje od ovakvih osoba zaustavit će svu bol i povratiti tvoje psihičko zdravlje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.