Psiha i seks 11. studenoga 2011.

U trudnoći ne zaboravi na romantiku!

Romantika-Trudnoca
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi bračni odnosi u određenoj mjeri prolaze kroz promjene prioriteta nakon što dijete stigne u život supružnika, no istraživanja pokazuju da je šok te promjene znatno manji ako parovi otpočnu taj proces još u trudnoći

Kako bi lakše održala romansu sa suprugom čak i tijekom zadnjeg tromjesečja trudnoće, donosimo ti savjete iz knjige ''Što očekivati u trudnoći" u izdanju VBZ-a.

'Iako dijete još nije rođeno, čini mi se da se moj odnos sa suprugom mijenja. Oboje smo potpuno zaokupljeni nadolazećim porođajem i djetetom, umjesto da smo, kao nekoć, zaokupljeni jedno drugim'.

Svi bračni odnosi u određenoj mjeri prolaze kroz promjene dinamike i preraspoređivanje prioriteta nakon što dijete stigne u život supružnika, no istraživanja pokazuju da je šok te promjene većinom manji ako parovi otpočnu taj proces još u trudnoći. Iako ti se, dakle, čini da promjena koju opažaš nije pozitivna, bolje je da je doživiš sada nego nakon rođenja djeteta.

Parovi koji previše romantično shvaćaju pomisao na sretnu tročlanu obitelj i koji uopće ne očekuju narušavanje romanse, često se teško suočavaju sa stvarnošću života uz zahtjevno novorođenče. No, iako je zaokupljenost trudnoćom i očekivanjem osobitog iskustva porođaja posve normalna i zdrava – ne bi trebala dopustiti da to novo područje života potpuno isključi sva ostala, a osobito ono najvažnije među njima: tvoj odnos s partnerom.

Barem jednom tjedno pogledajte zajedno film ili posjetite galeriju

Sada je vrijeme da naučiš uskladiti skrb i hranjenje djeteta te skrb i hranjenje svojeg braka. Nastoj redovito održavati romansu. Barem jednom tjedno zajedno učinite nešto posve nevezano za porođaj ili dijete – pogledajte film, večerajte u restoranu, posjetite neku galeriju. Dok kupuješ odjeću za dijete, svrati na odjel muške odjeće i suprugu kupi nešto posebno (i neočekivano).

Kada sljedeći put budeš izlazila iz liječnikove ordinacije, iz torbice izvuci dvije ulaznice za predstavu koju tvoj suprug želi pogledati ili sportsku priredbu koju bi volio pogledati. Za večerom barem neko vrijeme provedi tako što ćeš ga upitati kako je proveo dan, ispričati mu kako si ga ti provela ili raspravljati o udarnim vijestima – te izbjegavati upustiti se u razgovore o djetetu.

S vremena na vrijeme u krevet ponesi ulje za masažu i međusobno se masirajte; takvi će dodiri održati bliskost čak i ako niste raspoloženi za seks. Raspirivanje romanse neće umanjiti posebnost očekivanog događaja, već će vas oboje podsjetiti da se život ne sastoji samo od tečajeva za buduće roditelje i kupnje odjeće za dijete.

Imaj to na umu pa će ti biti lakše održavati ljubavni žar kada se u dva sata u noći budete izmjenjivali pokraj kolijevke. A taj ljubavni žar je, naposljetku, upravo ono što će život u ugodnom gnijezdu koje pripremate za dijete učiniti veselim, sretnim i sigurnim. (Savjete za raspirivanje ljubavnog žara nakon porođaja pronaći ćeš u knjizi ''Što očekivati prve godine'', također u izdanju VBZ-a.)

Seks i trudnoća

''Nakon što doživim orgazam, moje se dijete većinom umiri na otprilike pola sata. Može li mu spolni odnos u ovoj fazi trudnoće naškoditi?''

Djeca su individualci čak i u maternici, a njihove reakcije na spolni odnos roditelja prilično se razlikuju.

Neke, poput tvog djeteta, uspavljuju ritmični pokreti snošaja te kontrakcije maternice koje slijede nakon orgazma. Ostale takva aktivnost stimulira pa postaju živahniji. Obje su reakcije normalne; nijedna od njih ne upućuje na zaključak da fetus zna što se događa ili da mu takva aktivnost šteti na bilo koji način.

Štoviše, ako ti liječnik nije savjetovao suprotno, sa spolnim odnosima – i orgazmima – možeš nastaviti sve do porođaja. I svakako bi to trebala činiti dokle god možeš.

Budimo iskreni – proći će još poprilično mnogo vremena prije no što će ti ponovno biti tako lako voditi ljubav dok je vaše dijete u kući.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.