Psiha i seks Moje emocije 06. kolovoza 2023.

Trik u 3 sekunde: Evo kako ćete završiti svaki sukob samo jednim pitanjem

Svađa
Foto: Guliver/Shutterstock Hoće li me ovo još uvijek zanimati za godinu dana?
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stalno se svađate, čak i s ljudima koje doista volite iz dubine srca? Ako je tako, imamo pravi trik za vas.

Nemojmo se zavaravati: svađa je dio života. Oni koji se zauzimaju za sebe i vode zdrave odnose zasnovane na vrijednostima, poput povjerenja, poštenja i poštovanja, neizbježno će se posvađati sa svojim bližnjima. Ali, rijetko bi tko rekao za sebe da se voli svađati. Osobito kad se kod svađa često radi o malim stvarima oko kojih se zapravo ne isplati raspravljati, a kamoli svađati.

Mali problem - može biti prilično teško reći je li svađa opravdana ili nepotrebna. U žaru trenutka, preplavljeni emocijama, stvari ne gledamo u svjetlu, već ih vidimo kroz neku vrstu magle prkosa, straha, ljutnje, povrijeđenog ponosa, krutih pogleda i još mnogo toga. Međutim, upravo tu maglu možemo otopiti u čist zrak sa samo jednim pitanjem: „Hoće li me ovo još uvijek zanimati za godinu dana?“

Za manje od tri sekunde stvar je jasna

U većini slučajeva na ovo jednostavno pitanje možemo odgovoriti u roku od nekoliko sekundi.

  • Hoće li me za godinu dana još uvijek zanimati činjenica da mi danas nije htio pomoći kod pranja posuđa? 
  • Hoće li me za godinu dana još uvijek zanimati činjenica da me prijateljica zeznula i otišla na spoj, umjesto sa mnom u kino?
  • Hoće li me za godinu dana i dalje zanimati tko je od nas zaboravio platiti račun?

Ako na pitanje odgovorimo s „Da!“, svađa se temelji na dubljem sukobu koji bismo radije svladali na neki način. Ako na pitanje odgovorimo s „Ne!“ (što će vjerojatno biti slučaj u većini svakodnevnih svađa), možemo vrlo lako riješiti svađu - jer tada svađa očito nema stvarne važnosti za naše živote.

Naravno, trik s pitanjem u 3 sekunde nije od koristi onima koji su u osnovi zainteresirani za pobjedu i važno im je da imaju pravo u svađama. Međutim, ta bi osoba također trebala biti svjesna da će dugoročno možda pobijediti u svim svojim svađama - ali vjerojatno će izgubiti većinu ljudi koji su joj važni.
 

  Možda te zanima... Parovi koji se ne svađaju imaju veće šanse za prekid! Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.