Psiha i seks Seks i veze 03. srpnja 2019.

Parovi koji se ne svađaju imaju veće šanse za prekid!

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ponekad nam se čini da je svađanje s partnerom ili suprugom ne samo iscrpljujuće nego i besmisleno, posebice ako se i dalje događaju isti problemi, ali psiholozi tvrde da je to znak da je tvoja veza na dobrom putu.

Deborah Grody, klinička psihologinja, rekla je za Time da je veza bez svađe znak da ona neće trajati. "Veze koje se ne mogu spasiti su one u kojima nema trzavica ili ih uopće nije ni bilo", rekla je Grody. 

Zapravo, oni parovi koju su pronašli "savršenu formulu" za skladan suživot zapravo su postali ravnodušni, ne svađaju se jer ih nije briga. Oni će vjerojatno završiti razvodom, rekla je Grody. To ne znači da parovi koji se često svađaju imaju bolju vezu nego oni koji imaju konstruktivnu svađu. Prema istraživanju, iskreni razgovori koji slijede nakon svađe nadmašuju kratkotrajnu nelagodu izazvanu izražavanjem ljutnje. 

Kako se konstruktivno svađati? 

Postoji pravi način rasprave s partnerom kako bi se postigli željeni rezultati. Sljedeći put kad se svađaš imaj ovo na umu: 

Dođi do izvora sukoba

Primjetit ćeš da postoji obrazac svađanja. Drugim riječima, ti i tvoj partner obično se svađate oko istih stvari, a da ništa ne riješite. Profesor Noam Ostrander ističe kako bi se prekinuo taj ciklus, zaustavite se i dođite do korijena problema.

On ističe "svađu u 17 i 30" kao primjer u svojim savjetovanjima. "Svađa u 17 i 30" je ona u kojoj jedan partner želi razgovarati o svom danu, kako mu je prošao, obično nakon posla, dok bi drugi radije šutio i prvo se opustio. Ova tišina može se tumačiti kao nedostatak brige, a odatle može brzo nastati svađa.

Kao kompromis, prof. Ostrander sugerira: "Možete reći 'hajdemo napraviti stanku, poljubiti se ili reći jedno drugome bok, dati si 15 minuta i onda se vratite?'"

via GIPHY

Umjesto da se žališ, pitaj

Tako je lako generalizirati tijekom ispada bijesa, jesu li ti riječi "Ti nikad..." ili "Ti uvijek..." poznate? Naravno, osoba kojoj su ove poruke upućene može se osjećati napadnuto i ili će se povući ili će uzvratiti. "Ne dobivaš ono što želiš zbog načina na koji to tražiš", rekao je Ostrander. 

Umjesto da koristiš ovaj ton, on preporučuje da budeš izravnija i tražiš od partnera da obavi određeni zadatak. "Možeš li izvaditi rublje iz perilice i složiti ga?" zvuči bolje nego "Nikad ne pomažeš u kućanskim poslovima."

Možda te zanima... 5 sasvim normalnih svađa u sretnim vezama i kako ih prebroditi Psiha i seks

Slušaj i razjasni

Prečesto se ništa ne rješava tijekom svađe jer su oba sudionika zauzeta razmišljanjem o tome što će reći sljedeće, umjesto da zapravo slušaju ono što se govori. Ako ti je stalo, slušaj, bez upadanja u riječ. I ako postoji nešto što ne razumiješ, razjasni prije nego reagiraš ("Kada kažeš ....., što to znači?"), s iskrenom namjernom da to shvatiš. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zakaži vrijeme za raspravu 

Ovo se može učiniti tako teškim, pogotovo kad se dogodi problem, ali stavljanje svađe "na pauzu" će omogućiti i tebi i tvom partneru da razmišljate jasnije, shvatite što je zapravo problem i možda čak uspiješ vidjeti stvari iz perspektive partnera. Najbolja stvar kad stavite svađu na "pauzu" je to što možete svladati probleme bez da ih pogoršate. 

"Većinu vremena, tijekom svađe riječi se izgovaraju u ljutnji", rekla je Grody, dodajući: "A riječi se ne mogu povući."

Nepotrebno je reći da se trebaš ispričati kad si u krivu i ne zaboravi da se ne brineš previše kada ste ti i tvoj partner suočeni sa sukobom - to može biti samo ključ za trajniji i zadovoljavajući odnos.  

Možda te zanima... Kada se parovi najviše svađaju i kako ublažiti napetosti? Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.