Psiha i seks Moje emocije 14. listopada 2020.

Tri priče o utjecaju Feng Shuija na svakodnevni život: Selidba, izbor stana i namještaja

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

E-knjiga 'Na putu vode i vjetra' je zbirka Feng Shui priča i tekstova autorice Žanete Žane Ratković, Feng Shui savjetnice i vlasnice bloga ŽŽR- Feng Shui za kreiranje života. Žaneta nam je otkrila što se može pronaći u knjizi te je s čitateljima missZDRAVE odlučila podijeliti i tri priče iz svog života u kojima glavnu sporednu ulogu igra Feng Shui.

mZ: Što će čitatelji naći u knjizi 'Na putu vode i vjetra' ?

Knjiga sadrži dosta kratkih i dužih tekstova, ponegdje i poezije. Tekstovi opisuju razne situacije koje sam vidjela kroz Feng Shui perspektivu. Budući da Feng Shui počinje od eksterijera, u prvom dijelu se može saznati kako Feng Shui čita energiju nekog grada te kakav to utjecaj ima na  stanovnike. Zatim su tu poglavlja o odnosima u obitelji, o Feng Shui zaštitnicima i kako ih prepoznati ili stvoriti.  Što je Feng Shui, što predstavlja transformacija energija i kako se to precrtava na ljude. Prikazuju se i moje osobne promjene, kao i situacije u mojoj obitelji, kroz koje nas je vodio Feng Shui.

Primjerice moja je obitelj prošla proces selidbe u drugu zemlju i sve to opisano je u knjizi. Kako je došlo do toga da se selimo, kako je izgledao proces prije seljenja te nakon preseljenja. Saznat ćete da Feng Shui prilikom preseljenja uvažava smjerologiju, simboliku, zatim prostor u koji se ide, kao i važnost opraštanja od onog koji se napušta. Zapravo, najvažniju i najsnažniju spoznaju koji mi je dalo učenje Feng Shuija je to da smo povezani. Nevidljivim, ali čvrstim sponama svi smo u dodiru jedni s drugima. To je ono što me fascinira, što mi je promijenilo čitavu perspektivu svijeta i života. Ta povezanost i vječna promjena me inspirira svaki dan i na tome se temelji moje djelovanje kao Feng Shui savjetnice, na tome se baziraju moji tekstovi i filozofija života, svi smo obitelj i svi smo odgovorni jedni za druge.

mZ: što vas je potaklo na pisanje knjige, pored bloga koji redovito nadopunjavate novim tekstovima?

Tekstovi su već postojali, pisala sam ih na svojoj Facebook stranici od 2014. godine.  Kada sam 2019. godine pokrenula blog, dobila sam sasvim drugu publiku te sam poželjela da i čitatelji bloga, kojih je sve više, imaju uvid u te tekstove. Naime, Facebook stranicu sam pokrenula kao svježe odškolovana Feng Shui savjetnica i još nisam posve znala na koji se način izražavati i prenijeti naučeno. Budući da mi je pisanje, može se reći, hobi, a priče doista obožavam, posebice životne priče, tako su se moji tekstovi o Feng Shuiju stvarali prema mojim osobnim iskustvima, iskustvima moje obitelji kao i ljudi oko mene te na temelju svega onoga što sam zapažala kroz Feng Shui perspektivu. Kroz tekstove se mogu saznati osnove Feng Shuija, ali i dobiti uvid u primijenjeni Feng Shuija, što vjerujem da je najvažnije. I sama sam pri svojim prvim susretima s ovom vještinom vjerovala da nam Feng Shui može pomoći da postavimo namještaj i obojimo zidove u određenu boju, ali sam se učeći Feng Shui fascinirala na koje sve slojeve našeg života djeluje njegova primjena. Feng Shui je vještina uređenja prostora te njegova usklađivanja s osobama koje u njemu žive. Još više, Feng Shui je priča o energiji i upravo to meni daje inspiraciju da su na njoj nastali tekstovi koje sam prenijela u knjigu, kao i oni koje sada pišem na blogu.

mZ: Kome je knjiga namijenjena?

Onima koji žele saznati više o Feng Shuiju, koji žele vidjeti primijenjeni Feng Shui u svakodnevnom životu. Također, nadam se da ćete naći da su neki tekstovi motivirajući te da pozivaju na pozitivu, zdravlje duha i tijela, da inspiriraju, ali i zabavljaju. S radošću vas sada darivam s tri priče iz knjige tako da sami procijenite privlači li vas zaviriti među korice, privlači li vas Feng Shui ispričan na ovakav način.

 | Author:

Knjigu možete naručiti OVDJE.

Tri priče iz života Feng Shui savjetnice

Tavan

Tavan u Feng Shuiju simbolizira nadsvijest i budućnost. Ako je zatrpan i neprohodan, osjećaj težine na ramenima je snažan, a veza s Bogom, Univerzumom, Izvorom je zagušena. Možda to ne prepoznamo, ali naša nadsvijest trpi. Budućnost ne vidimo, ne znamo što je pred nama. To su znakovi da je potrebno napraviti reda na tavanu. Baciti starudiju, uspomene koje čuvamo na tavanu pripadaju prošlosti (podrumu) te ne dozvoljavaju da krenemo naprijed, da vidimo naprijed. Možda se stvori mogućnost da od tavana napravimo prostor za sebe, za opuštanje, meditaciju, ali u svakom slučaju potrebno ga je očistiti, prozračiti i uživati u svemu što nam dolazi u susret jer budućnost je naš odabir.

Kada smo suprug i ja krenuli u potragu da podstanarski stan zamijenimo sa svoja 4 zida (2003. godine), dogodilo se da sam ugledala oglas koji je svojom jednostavnom skicom pokazivao da je riječ o potkrovlju. Otišla sam ga pogledati i doživjela transcendentalni doživljaj. Sve nepotrebno se zamutilo, osobe, njihov namještaj. Samo sam vidjela viziju stana kakav će biti kada prođe kroz naše ruke. Tada sam vrlo malo znala o Feng Shuiju, tek ono što sam pročitala iz nekoliko knjiga i nikako nisam znala da potkrovlje predstavlja budućnost i nadsvijest. Nikako nisam znala da će mi život pod krovom, tek jednom čvrstom tvari između Njega i mene, otvoriti budućnost o kojoj sam maštala. Nikako nisam slutila koje i kakve susrete će mi donijeti potkrovlje, koje izazove i kakva učenja. Feng Shui ne bi odobrio život u potkrovlju, ali život u potkrovlju mi je donio Feng Shui kakav ga živim danas. Nije li zanimljivo slušati srce? Nije li život apsolutno savršen čak i u nesavršenim uvjetima?

Možda te zanima... Koliko je kvadrata dovoljno za pristojan život i što je najvažnije pri odabiru prostora Eko

Krevet nasred sobe

Učenja Feng Shuija je bilo polagano i temeljito baš kako ja, s Ki brojem 2 ( energija zemlje ), volim. Kako smo što učili, morali smo to primijeniti na svojim domovima i obiteljima. To nam je bio domaći zadatak i pomogao je da usvojimo novo znanje, da ga shvatimo i pohranimo. Naučili smo vremenom da je dobar Feng Shui postignut tek kada se primjene sve Feng Shui škole.

Jedna od prvih zadataka bio je smjestiti važne komade namještaja tako da se izbjegnu Hartmannovi i Curryjevi čvorovi te tok podzemne vode. Pozvala sam radiestezistu, dobila shemu i ostala potpuno zatečena. Spavaća soba nije velikih dimenzija, obujam joj smanjuje spušteni strop (stan je u potkrovlju) i zbog toga nije lako rotirati namještaj. Ormar je moguće staviti samo na dva mjesta zbog njegove visine, odnosno niskih zidova. Krevet je dimenzija 180 x 200 cm. Moj suprug djeluje trenutno ( Ki 3, energija drveta ) i prima sve doslovno te smo namještaj istog trena kad je radiestezista otišao počeli micati. Svaki pokušaj da krevet bude na nekoj normalnoj poziciji, ali bez utjecaja čvorova ili podzemne vode bio je nemoguć, osim ako ga stavimo u sredinu sobe, točnije pred sama vrata. Čak je i nama ta pozicija izgledala bedasto, ali moja mama je bila pod jačim dojmom: "S vrata vam se uđe na krevet! Svašta! Kak` se zove ono što ti učiš? A, Feng Shui. Pa, i nije ti baš neka nauka."

Kako nam je krevet bez uzglavlja, što je još jedna nepovoljnost, moglo se s vrata spavaće sobe doslovno zakoračiti na krevet i nije se dalo naslutiti gdje ide glava, a gdje noge. Ponekad niti mi nismo znali kako da legnemo. Moram priznati da smo više tjedana spavali na toj poziciji sve dok nisam došla do lekcije Škola krajolika koja je i primarna za dobar Feng Shui i koja kaže da uvijek moramo ležati i sjediti tako da imamo zaštitu iza leđa i otvoren pogled ka naprijed. Tek tada je nastala muka.

Nije postojala mogućnost da položaj kreveta zadovolji Školu krajolika i radiesteziju, te smo se na koncu morali smjestiti uz polovično ispravno rješenje; krevet nazad na čvrsti zid, pomaknut metar prema jugu (tako da nije više centriran, odnos tigra i zmaja je narušen, ali bar glava ima zaštitu ). Tok podzemne vode ide nam preko nogu što se da prihvatit jer nikad ne ležimo posve ravno. Opasni čvorovi su posvuda oko nas, al ipak nismo na njihovim samim centrima. Ispod madraca, koji je iz jednog dijela i bez opruga i time najfengshuističnija stvar u sobi, smo stavili prostirke od trske koje upijaju zračenje i tako nas dodatno i bar malo štite. Odlučila sam zanemariti i ne reći suprugu da ipak imam direktan čvor na prsima i uhvatiti se slamke spasa, odnosno trske spasa i uvjerenja da su poduzeti koraci dovoljni. Izbori, izbori. Izbori nas određuju.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Žaneta Žana Ratković, Feng Shui savjetnica

Tko nosi kutije?

Smjerologija pomaže da se preseljenje obavi u povoljnom trenutku i povoljnom smjeru. No, što ako je već sve odlučeno, dogovoreno i upravo pred realizacijom, a smjer zatvoren? Na svojoj koži čovjek najviše osjeća te će moje preseljenje bit pravi pokazatelj moga umijeća, ali što je još važnije - povjerenja u život. Dakle, u ovoj  godini moj Ki broj se nalazi u središtu kvadrata što znači da energija koja prevladava godinom i koja utječe na sve nas je meni bliska energija, "moja" energija. To, također, znači da se nalazim na mjestu gdje se sve energije susreću, sukobljavaju, miješaju i tu poziciju ponekad nije lako izdržati. Odmah mogu reći da mjesecima osjećam upravo tu zbrku različitih energija, odnosno dojam da sam na mjestu gdje se baš sve mora nekako ticati i mene. Kako poslovno, tako privatno, ali i više od toga. U žrvnju sam situacija, prilika i ljudi. Kad smo u središtu kvadrata to je jako dobro vrijeme za postići i ostvariti se, ali to mora biti nešto već uhodano, nikako novo.

Možda te zanima... Boje i kako ih primjenjivati? Plava za jasno izražavanje, crvena protiv umora... Psiha i seks

Kada su potrebne odluke i veliki potezi imam običaj da stavim situaciju na papir i nađem rješenje. Dakle, ako čekam povoljnu godinu i otvoren smjer, za mene je to tek za tri godine. Selim u godini kad ne bih smjela, smjer mi je također zatvoren i zato tražim povoljnost na mjesečnoj razini; kolovoz i rujan nisu dolazili u obzir jer je nepovoljnost nemilosrdna i odmah sam to precrtala. Tek siječanj sljedeće godine donosi spas i možda se na koncu odlučim tada sve napraviti, ako osjetim da su blokade prevelike. No za sada se držim svega već dogovorenoga, listopad mi daje 12. nepovoljnost od njih 13, što mi se čini prolaznim uz mjere zaštite koje ću primijeniti. Kako su mi povoljni smjerovi u ovoj godini sjever i istok pokušat ću to iskoristiti. Energetski ću sve prepustit suprugu, on će organizirati sve u vezi puta - kako, s čime, kada točno (od nekoliko datuma koje ću izabrati kao najpovoljnije za nas ), ali tako da idemo što više na sjever i onda skrenemo na istok i tako na koncu dođemo gdje treba "zavaravajući" nepovoljnu smjerologiju.

Suprug oduševljen, kako to muškarci znaju biti kada osmišljavaju putovanja i gibanja i svladavaju prepreke, ali još mu nisam rekla da mora nositi i sve kutije, kofer, vreće da se ja ne bih energetski umiješala! Dok budete čitali Feng Shui muke po selidbi prije 4 godine, moja obitelj je ponovo pred istim procesom. Prošli put sam izgovorila spontanu rečenicu koja nas je odvezala od našeg stana, ovaj put sam na prozore eksperimentalno stavila zavjese s animal-printom (dekoracije u feng shuiu). Dva posve različita koraka, ali moja obitelj opet mora pakirati stvari u kutije. Knjigu možete pronaći na Gumroad-u, kao i na mom blogu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.