Eko 31. kolovoza 2020.

Koliko je kvadrata dovoljno za pristojan život i što je najvažnije pri odabiru prostora

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Je li minijaturna kuća dovoljna i može li se urediti prema Feng Shui principima? Uz sva pravila koja Feng Shui ima, reklo bi se da sljedeći naputke te vještine za uređenja prostora nikako ne možemo krenuti ka minimalizmu. Prava je istina da Feng Shui posve jednake smjernice ima za velike i male prostore.

Uz velike kuće i stanove posjedovat ćemo više namještaja i stvari, nepotrebnih koliko i potrebnih. U malim stanovima i kućama smo primorani da se odreknemo svega što nije nužno. Odreći se nečega je danas vrlo teško jer živimo uvjerenje da nam sve treba. Tek situacije “stani,pani”, kao kad je bila proglašena karantena zbog koronavirusa nam pokaže da se bez puno toga može.

Kada nam treba kuća s više, a kada s manje kvadrata?

Prioriteti – na tome se temelji hoće li netko izabrati manju ili veću kuću. U većini slučajeva, a sad govorim po svom iskustvu i emocijama, tražimo dovoljno velik prostor u vremenima kada stvaramo obitelj. Mladi smo, djeca dolaze i želimo im omogućiti dostojan život.  Po mogućnosti, svako dijete treba imati svoju sobu, zatim je potrebna roditeljska soba te kuhinja s blagovaonicom i dnevnim boravkom. Ne treba zaboraviti niti radnu sobu, garažu, ostavu, vrtnu kućicu itd. Svi trebamo svoj prostor za privatnost i izražavanje.

Nisam to mogla ranije naslutiti, ali godine doista brzo prolaze i evo me sada u nekom međuvremenskom periodu gdje još uvijek  kvadraturi s kojom raspolaže moja obitelj zadovoljava sve naše želje, ali misli su mi već u prostoru od cca 12 m2. 

Za dobar Feng Shui doma od presudne važnosti je okoliš

Iako još koristimo sve pogodnosti kuće i sva su djeca još pod okriljem naše roditeljske pažnje, maštam o mini kući. Doista, vidim u prolazu vrtnu kuću i pomislim, to bi nam bilo dovoljno, mojoj najboljoj polovici i meni. Djeca će za neko vrijeme doći do potrebe da pronađu svoj prostor od minimalno 120 m2, jer tako to biva i ponavlja se, dok ja vidim potrebu da sve dovedem do minimuma.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Dođe to sa shvaćanjem srži života, a nju se ne može uhvatiti sa 20 ili 30 godina. Tada smo neprestano  u potrazi za idealnom bojom zida, novom vazom, još jednom ukrasnom zdjelom, rezervnim zavjesama i tepihom za zimske mjesece. Osobno, sada trebam samo sunce, ljubav i slobodu, a to stane jednako u svaki broj kvadrata prostora. No, ima još preda mnom dovoljno godina da nam kuća bude ponekad tijesna, najčešće taman i da oba kata ispunimo smijehom, pjesmom, prepirkama, ljubavlju, pospremanjem, kuhanjem, primanjem gostiju, zabavom, učenjem. Imam vremena dovoljno da život u mini kući postavim kao cilj za neke buduće dane. Za vas koji ste upravo sada u premišljanju oko veličine i nužnosti životnog prostora te pitanja može li se Feng Shui primijeniti na tzv Tiny Haus, evo par riječi.

  • 120 m2 stambenog prostora je osnova za četveročlanu obitelj.
  • Može li se biti sretan u manje? Može!
  • Može li se biti sretan u više? Može!
  • Trebamo li puniti svoje kuće i stanove stvarima potrebnim i nepotrebnim? Ne trebamo, ali možemo i hoćemo jer mi ljudi smo bića iskustva. Samo imajući ili nemajući znat ćemo kako je to. 
  • Svaki se prostor može urediti prema Feng Shui principima.
  • Okoliš je od presudne važnosti; blizina prirode, šume i vode je vrlo povoljna.
  • Svaki stan ili kuća treba imati svoja leđa i svoje lice.
  • Krevet za spavanje staviti uz čvrsti zid.
  • Pažljivo izabrati poziciju štednjaka
  • Postići ravnotežu uz pomoć primjene 5 energija. Primjerice, ako je mini kuća na kotačima i planirate se kretati s njom, tada je dobro primijeniti energiju zemlje ( žuta i smeđa boja ) radi uzemljenja i stabilnosti.
  • Kupaonica ne treba biti u središtu stana.
  • Ne spavati iznad vode (wc školjka, kada, umivaonik, sudoper).
  • Prirodni materijali i eksterijer u prirodi omogućavaju dobar Feng Shui doma.
Možda te zanima... Feng Shui savjetnica na privremenom radu u tvornici tjestenine Psiha i seks

Kuća izrazito malih dimenzija i Feng Shui

Vrlo malene kuće postale su popularne posljednjih godina. Čini mi se kao da je sve započelo sa robinzonskim turizmom i potrebom da se čovjek osami, okruži minimalnim brojem kvadrata, ali nepreglednim mjerama prirode. Kada se današnji čovjek vrati sa robinzonskog odmora neminovno se, gledajući svoj svakodnevni život, pita treba li mu sve to. No, tako je kako je. Sve imamo čak i kada ne možemo. 

Radi potrebe da se oslobodimo kredita i pokušamo izbjeći klatno dužnika i roba te shvaćanja da sreću ne jamči ono što posjedujemo jer to počesto posjeduje nas, mi počinjemo tražiti druge mogućnosti. Malena kuća može biti od posve svakodnevnog građevinskog materijala u manjim gabaritima, ali može biti katnica ili prizemnica. Također su popularne drvene kuće, kuće na kotačima, ali i one koje se dopreme na kotačima kao gotov proizvod.

Možda te zanima... Jesen donosi napredak, kako pojačati taj utjecaj prema Feng Shuiju Psiha i seks

 

Na jednu takvu sam naišla prošli vikend. Imam sreću da me suprug (ona polovica koju sam Vam ranije spomenula) ponekad povede na svoje zanimljivo radno mjesto. Pošla sam da mi zna se što vidi puta, ali Feng Shui uvijek čuči iz ugla te ugledavši kuću na prikolici i saznavši o čemu je riječ natipkam ovaj tekst. Riječ je o pametnoj kući koja je u potpunosti završena. Kvadratni oblik sa ulaznim vratima, dvije velike staklene stijene i jedan čvrsti zid (potrebna leđa objekta). Unutrašnjost pokazuje odlično riješen mali prostor i to baš kao da me netko pitao kako ga treba posložiti; pri ulazu je kupaonica s wc-om, uz to ormari. Slijede stepenice na kat gdje je formirana spavaća soba. Ostatak prostora čini L formacija u kojoj je kuhinja s dnevnim boravkom. Sav namještaj je već unutra (osiguran i fiksiran radi transporta).

 | Author: Žaneta Ratković, Feng Shui savjetnica Foto: Žaneta Ratković, Feng Shui savjetnica PAMETNA MINI KUĆA SE SPECIJALNIM TRANSPORTOM VOZI DO ODREDIŠTA I PRIPREMLJENOG TEMELJA. DIMENZIJE KUĆE SU 12 x 3 m.

Jedan čvrsti zid predstavlja leđa objekta, Feng Shui kornjaču

Iako je riječ “tek” o 36 kvadrata, doista su dobro osmišljeni. (Padaju u vodu moja maštanja da je 12 m2 sasvim dovoljno). Puni zid čini odličnu kornjaču, staklene stijene veličanstvenog feniksa. Odviše je transparentno, može se činiti, ali nije li danas sve takvo? Tek u ogoljenosti i transparentnosti leži istina koja ne daje mjesta za laži i skrivene motive. To još više naglašava važnost okoliša, jer on će omogućiti obilje i upiti nepovoljnosti.

Ipak, naziv “pametna” nije tek dekoracija. Naime, među raznim modernim dodatcima (solarne ploče na krovu), staklene stijene imaju mogućnost da postanu “mliječne”. Zažele li se osobe unutar kuće privatnosti dovoljno je uključiti program koji će zamutiti stakla. Sve što trebate je biti u posjedu parcele na koju ste postavili temelj sa provedenim instalacijama i džepom dubokim taman da u njega stane naručena kuća iz jednog komada zajedno s vozilom za specijalni transport i dizalicom. 

 | Author: Žaneta Ratković, Feng Shui savjetnica Foto: Žaneta Ratković, Feng Shui savjetnica

 

 | Author: Žaneta Ratković, Feng Shui savjetnica Foto: Žaneta Ratković, Feng Shui savjetnica PRIKAZ UNUTRAŽNJOSTI PAMETNE MINI KUĆE

 | Author: Žaneta Ratković, Feng Shui savjetnica Foto: Žaneta Ratković, Feng Shui savjetnica 3D PRIKAZ UNUTRAŠNJOSTI PAMETNE MINI KUĆE

Tko se odlučuje za mini kuću?

  • Onaj tko voli većinu vremena putovati ili provoditi vrijeme u prirodi.
  • Osobe s odraslom djecom.
  • Osobe koji žele što više smanjiti troškove života.
  • Osobe s dubljim džepom (ako se odluče za modernu, pametnu, gotovu mini kuću).
  • Osobe koje žele prihvatiti minimalistički pokret u svim dijelovima života.

Možda Vam se  ideja o životu u vrlo malom stambenom prostoru ne čini prihvatljivom. Možda vjerujete da trebate čak i više od 120 m2 za zdrav i dostojan život, za osobni razvoj svake osobe u obitelji. Feng Shui će se složiti s Vama. U dobroj mjeri se i ja slažem.  

Još zanimljivih tekstova o Feng Shuiu potraži ovdje.

Ipak, zar živeći u velikim kućama, katnicama ili neboderima nismo zapravo svedeni na mini život, na stanovanje među zidovima u određenom krugom ljudi, poznatim situacijama? Osloboditi se možemo samo koristeći svoj puni potencijal. Koliko god da to oslobođenje ima veze s veličinom prostora u kojem živimo (a ima veze), toliko ima veze s onim što mi jesmo. Stoga, ako Vam je po volji 120 ili više m2, neka tako bude. Želite li se smjestiti u sobi “tri sa tri”, onda je to Vaša priča koja vodi ostvarenju. Vjerujte svojim željama, jer one dolaze iz instinkta. To Vam Vaše biće šapće što je najbolje za Vas. Feng Shui Vam može pomoći da uskladite energije, ali izbor uvijek mora biti Vaš.  

Sretno!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.