Psiha i seks 31. kolovoza 2023.

Treba li izbjegavati seks prije Papa testa?

Foto: Pexels Seks može uzrokovati upalu vaginalnog tkiva
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Seks, čak i oralni, može utjecati na rezultate Papa testa, a poželjno je izbjegavati i druge radnje poput ispiranja rodnice sapunicom.

Papa test se koristi za otkrivanje abnormalnih stanica na cerviksu odnosno vratu maternice. Postupak Papa testa uključuje uzimanje uzorka stanice s unutarnje površine cerviksa te se zatim šalje u laboratorij na analizu. Laboratorijski tehničari pregledavaju uzorak pod mikroskopom kako bi identificirali bilo kakve abnormalne stanice koje bi mogle ukazivati na prisutnost raka ili drugih bolesti cerviksa. Ako se pronađu abnormalne stanice, liječnik može preporučiti daljnje testove ili postupke za potvrđivanje dijagnoze.

Papa test se obično preporučuje ženama u dobi od 21 do 65 godina te da se test ponovi svake tri godine ako su rezultati uredni. Redovito provođenje Papa testa može pomoći u otkrivanju abnormalnosti na cerviksu u ranoj fazi i smanjiti rizik od razvoja raka, no nameće se pitanje treba li izbjegavati seks kod pripreme za Papa test. 

Seks bilo koje vrste može utjecati na rezultate testa

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi kako bi se trebali suzdržati od seksa barem dva dana prije testa jer odnosi mogu uzrokovati upalu vaginalnog tkiva. Također bi bilo dobro izbjegavati i oralni seks. Korištenje zaštite ne mijenja ove preporuke, posebno ako koristite spermicide ili gelove i kreme koji su namijenjeni za zaštitu od neželjene trudnoće jer mogu zamaskirati promijene na cerviksu i promijeniti pH vrijednost rodnice. 

Trebali biste se suzdržati i od masturbiranja posebno penetrativnog koristeći prste ili seksualne igračke dva dana prije pregleda. Baš kao i kod seksa, tijekom masturbacije može doći do upale vaginalnog tkiva. Ako se ipak seks dogodi unutar dva dana prije zakazanog Papa test, ne morate ga preskočiti, no važno je da liječniku to i kažete. Liječnici će tada moći takvu informaciju uzeti u obzir kod interpretacije rezultata testa.
 

Možda te zanima... 4 najvažnija pregleda za žene iznad 40 Zdravlje
 

Kako se pripremiti za Papa test?

Osim što je potrebno izbjegavati seks, MNT navodi da bi trebali izbjegavati ispiranje rodnice sapunicom ili drugim sredstvima, a ne preporučuje se ni korištenje tampona. Pregled odnosno Papa test trebali biste zakazati u vrijeme kada nemate menstruaciju. Poželjno je tuširanje prije posjeta ginekologu, no ne biste trebali koristiti nikakve jake i mirisne gelove za tuširanje. Također ne biste trebali nanijeti nikakve medicinske kreme koje koristite na intimnom području poput krema za gljivične infekcije. 
 

Možda te zanima... "Imala sam abnormalan Papa test i ginekolog mi je preporučio promjenu prehrane" Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.