Psiha i seks Moje emocije 06. prosinca 2016.

Tipovi depresije prema Feng Shui horoskopu i kako ih otkloniti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svima je poznato da zimski mjeseci znaju biti depresivni zato jer ima manje sunčanih dana što sigurno utječe na raspoloženje. U tradicionalnoj kineskoj medicini razlikuju tri tipa depresije (Drveni tip, Zemljani tip i Vodeni tip) koji se odnose na neravnotežu elemenata. Vodeni tip je najnaglešeniji zimi.

Ovdje provjeri u kojem si elementu rođena

Drveni tip

Kod ovog tipa depresije dobiva se osjećaj da se događa puno toga i da novi zadaci dolaze sa svih strana. Bez obzira koliko uspiju napraviti, uvijek čeka nova gomila zadataka. Bez obzira koliko te veseli to čime se baviš, sve više si iscrpljena i život sliči na vožnju vlakom smrti, brzo gore, pa onda još brže dolje i sve je potpuno izvan kontrole. Kad takvo stanje potraje dulje pojavljuje se depresija, koju se izražava kroz frustraciju, nervozu i umor te nenadani napad anksioznosti i kod banalnih zadataka. Fizički znakovi kod ovog tipa depresije mogu biti: iritacija očiju (suhe ili crvene oči), bolovi u  području rebra, glavobolje.

Zemljani tip

Kod ovog tipa depresije dominantan je osjećaj da vrijeme curi kroz prste jer se sve prebrzo događa i zadatke ne uspijevaš završiti na vrijeme. Konstantno je prisutna intenzivna briga i osjećaj nemoći pred situacijom. Uz ovaj tip depresije mogu se pojavljivati problemi s probavom, dijareja i neočekivano debljanje. Depresija je vezana za intenzivan osjećaj umora i da naprosto 'ne možeš' više, ako potraju ti osjećaji se mogu transformirati u apatiju i nezainteresiranost.

Vodeni tip

Kod ovog tipa javljaju se klasični simptomi depresije kad se ujutro teško probuditi i još teže fizički se pokrenuti. Osjećaj da nemaš snagu ništa započeti, a pogotovo završiti, osjećaj da si bez snage i inspiracije i da je sve bez veze.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Za osjećaj sreće zaslužan je element Vatre

Za osjećaj sreće zadužen je element Vatra, i svi tipovi su vezani za ravnotežu odnosno neravnotežu elementa Vatre. Osobe koji nemaju Vatru u svojoj natalnoj karti ili je imaju jako malo, su sklonije depresiji Vodenog tipa. Jednako je i s osobama koje imaju jako puno elementa Vode zato što Voda gasi Vatru. Osobe rođene u zimskim mjesecima (studeni, prosinac, siječanj) kada je element Vode najsnažniji imaju više mogućnosti da iskuse ovaj tip depresije.

U kineskom poimanju svijeta sve se vrti oko Yin Yang ravnoteže, pa prema tome ni previše Vatre nije dobro. Drveni tip depresije je povezan s previše Vatre, budući da element Drvo proizvodi Vatru, pa zato osoba "sagori", tipičan burn out efekt, kojem su više skloni ljudi rođeni u proljeće (veljača, ožujak, travanj) i ljeto (svibanj, lipanj, srpanj).

Kako ojačati Vatru kad je dominantno razdoblje Vode?

Početkom studenog ušli smo u tromjesečno razdoblje kad je najsnažniji element Vode, koja gasi Vatru i stimulira jake oscilacije emocija, pa zato pogledajmo kako ojačati Vatru u ovom razdoblju. Depresiju možeš spriječiti ako u svoj život uneseš aktivnosti koje su pod elementom Vatre:pjevanje, plesanje, sviranje instrumenta, slušanje glazbe, druženje s ljudima, smijanje, odlasci na kozmetičke tretmane, sunčanje, gledanje u plamen svijeće ili vatru u kaminu, prakticiranje duhovnih aktivnosti. Oblačenje u crvenu boju i šarene intenzivne boje također stimulira element Vatru.

Začini, mirisi i esencijalna ulja koji potiču element Vatre i veselje su naranča, limun, đumbir, vanilija, cimet, češer, muškatni oraščić. Miks esencijalnih ulja bergamota, tamjana i kamilice ima učinak zadovoljstva i veselja. Budući da je jug povezan s elementom Vatre, zadržavanje u južnom dijelu prostorije ili kuće pruža podršku elementa vatre. I određena hrana također stimulira element Vatre, hrana narančaste i crvene boje poput: rajčice, mrkve, naranče, bundeve. Treba jesti i hranu povezanu s elementom Zemlje koja će također otkloniti depresiju, to su biljke zelene boje poput špinata, blitve, avokada, brokule, kivija.

U kineskoj tradicionalnoj medicini albicija (svilena mimoza) poznata je kao drvo sreće jer se njezina kora koristi kao lijek protiv depresije, a i sama biljka svojom fragilnom ljepotom potiče na divljenje. Čak se priča da je ekstrakt kore albicije dio čuvanog tajnog recepta Coca Cole. U svakom slučaju u ovom razdoblju je najvažnije da se što više družiš, osobito kad osjetiš depresiju najvažnije je, da se ne izoliraš. Druženje je samo po sebi u  elementu Vatre i tako ćeš najlakše otkloniti depresiju.

Potraži još kolumni Aleksandre Dorann

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.