Psiha i seks Moje emocije 31. listopada 2019.

Tarot terapija: Zašto neki vjeruju da karte mogu pomoći mentalnom zdravlju

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Potraga za zdravim umom potakne neke ljude da se okrenu neobičnim metodama i alatima, kao što je špil tarot karata.

Iako se za neke navedena ideja čini mističnom ili čarobnom, za Jessicu Dore, tarot karte su sredstvo kojim pomaže drugima da sami istraže što se događa u njihovom životu.

Dore, po zanimanju socijalna radnica, koja koristi tarot karte za razgovor o mentalnom zdravlju, ima veliku publiku na društvenim mrežama, uključujući više od 100.000 pratitelja na Twitteru gdje objavljuje dnevnu tarot kartu i njezin mogući smisao.

Ona nudi i pojedinačne tarot seanse, izbjegavajući izraz "čitanja", jer vjeruje da "tarot čitanje" predstavlja klijente kao pasivne, a ne aktivne sudionike, kakvima ih ona smatra.

"Ono što radim nije terapija, ali mislim da postoje terapeutski aspekti za to, ako terapija znači izlječenje, pomoć ljudima da bolje funkcioniraju", izjavila je za Dore za Today. „Toliko ljudi nema pristup terapiji, pa pokušajmo biti kreativni koristeći nešto što je pristupačno svima, kao Twitter i ostale društvene mreže i pristupačno u financijskom smislu jer se ne plaća. Ne vidim negativne posljedice u tome."

Kako jedna seansa izgleda

Dore je navela i kako je završila studij socijalnoga rada, a u posljednjem desetljeću je studirala još i bihevioralnu psihologiju i mentalno zdravlje, a za Today je opisala i kako izgleda njezin način rada. 

Možda te zanima... Retrogradni Merkur u Škorpionu: Kako će utjecati na tvoj znak Psiha i seks

"Tradicionalno je da idete k tarot čitatelju s pitanjem, oni povlače karte i kažu vam 'kako stoje stvari.' Ja to ne radim. Mnogo me više zanimaju karte kao alat za razgovor s ljudima, za otvaranje novih perspektiva. Karte volim koristiti za postavljanje pitanja. "

"Većinu individualnih sesija koje radim su preko Skypea. U početku ću osobu pitati što ih je inspiriralo i potaknulo na to da rezerviraju seansu sa mnom. To mi daje osjećaj kako i na što se fokusirati, a ne da samo okrećem karte i govorim slučajne stvari."

"Izvučem 10 karata, preokrenem ih i pošaljem osobi sliku onoga što karte govore i zatim razgovaramo o tome" navela je Dore. "Postoji toliko mnogo načina da ih protumačite, no želim to učiniti na način koji je relevantan za osobu i njezin život."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The need to sort and categorize things as either good or bad is partly just our brains doing what they’ve evolved to do, but I think it’s also partly a post-traumatic defense strategy to protect ourselves from getting hurt again. If you were hurt in early relationships you may notice a tendency to see people as either all good or all bad at any given time; an otherwise good person does something that triggers pain so you toss them in the “bad, terrible person” category, just to be safe. Tarotist Rachel Pollack wrote about how at the root of dualistic thinking is the fear that we do not know ourselves. We see things as either this or that because we don’t trust ourselves to flexibly navigate the complexities & contingencies of life and still be okay. We see this concept in contemporary therapy models, too; dialectical behavior therapy teaches people to think in a way that accommodates & integrates seeming opposites, under the assumption that “black & white” thinking underlies so much dysfunctional behavior. A person who has never examined their tendency to view things in terms of extremes & opposites experiences depression & believes in that moment that depression is all there is in life even though just last week they were feeling connected & alive. Problematic, obviously. Joseph Campbell said the Garden of Eden was a metaphor for the kind of innocence that is “innocent of opposites,” a Utopia that the trauma of living has ripped us away from, a space we may have no memory of ever being in but to which we all long to return. This theme shows up everywhere—from biblical myth to behavioral therapy to Vendantic nondualism & Hermetic philosophy, which states “opposites are identical in nature but different in degree,”—highlighting its enduring significance in our lives. We can start by knowing there is always more than one truth to every situation. & By seeking alternative viewpoints to thicken & diversify our narratives. By noticing where we believe aspects of life should be all pleasant or all painful, where we don’t have space for imperfections, & where to be right we must make another person wrong. It is our nature & also there’s room to grow.

A post shared by Jessica Dore (@thejessicadore) on

"Ono što je prikazano na kartama, za svakoga pojedinca znači nešto, donosi neku drugu sliku, unutarnju misao. Možda ne znaju što karta znači, ali to je poput Rorschachovog testa za mrlje. Što te mrlje predstavljaju za tebe? što vidiš u njima?" zaključila je Dore.

Što su tarot karte i mogu li pomoći u terapeutskom smislu

Špil tarot karata sastoji se od 78 karata. "Sama karta, ovisno o špilu koji se koristi, u sebi ima određene simbole i arhetipove."

"Tarot karte mogu se koristiti kako bi se ljudima pomoglo shvatiti što se događa oko njih i u njihovom životu, gledajući navedene simbole i stvarajući slike. To može ljudima pomoći da sebe shvate na drugačiji način, zašto se ponašaju na određeni način i kako mogu izbjeći anksioznost u nekim situacijama" rekla je Dore.

"To je kao kada čitate knjigu i u njoj se pojavi lik. Taj lik prolazi kroz nešto kroz što si ti možda prije prolazila ili si trenutno u tome. Tarot je sličan tome. Pomaže ti shvatiti, sagledati stvari iz neke druge perspektive" zaključila je.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.