Psiha i seks 19. lipnja 2009.

Tantrom do višestrukog orgazma

Seks
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Davor Stančić, prvi hrvatski učitelj tantre, više od 30 godina bavi se područjem razvoja svijesti i podučava praktične metode osobnog razvoja. U ranoj mladosti je živio u Indiji, a zatim 16 godina profesionalno podučava meditaciju po metodi Maharishi Mahesh Yogija, na području cijele bivše Jugoslavije, te Zapadne i Istočne Europe.Autor je nekoliko knjiga o tantri među kojima su 'Tantra umijeće ljubavi' i 'Ljubav i tijelo' uz koju dolazi i praktični vodič s DVD-om.

U svojoj knjizi 'Ljubav i tijelo' pokazao je da tantrički pristup seksualnosti ima dubokih znanstvenih opravdanja. Naime, istraživanja su pokazala da su hormonalne promjene koje se događaju tijekom uobičajenog vođenja ljubavi uzrok gubitka interesa i zahlađenja u odnosima. 'Posljedica toga je da u 80 posto brakova nema ljubavi, intimni odnosi postaju dosadni, a korištenje spolnih izraza u psovkama jasno ukazuje na opću frustriranost seksualnošću', objašnjava Stančić.

Kad se upustimo u seksualni odnos, rastu razine oksitocina, dopamina i endorfina - hormona koji su odgovorni za osjećaj ljubavi, zadovoljstva i povezanosti. Nažalost, u uobičajenom seksu, doživljaj klitorisnog orgazma i ejakulacije uzrokuje pad svih tih hormona, a potiče porast prolaktina - hormona koji smanjuje seksualnu želju, stvara osjećaj praznine i otuđenosti. Upravo ove hormonalne promjene objašnjavaju zašto muškarci zaspu odmah nakon seksa i zašto s vremenom slabi seksualna privlačnost i ljubav između stalnih partnera.

Cijelo tijelo u orgazmu

Narodi istočnih kultura bili su manje opterećeni svojom seksualnošću. Istraživali su i razvijali svoj seksualni život upravo kao što su razvijali znanost, umjetnost i duhovnost. Najvažnije otkriće je bilo da se seksualni čin može upotrijebiti za osobni i duhovni razvoj.

Tantrički seks, kakav je danas poznat u zapadnim zemljama, zapravo je tek segment tantre ili tantrizma, religije koja je svoj procvat doživjela oko 1000. godine naše ere, a nastala je kao odgovor širokih narodnih masa na elitističku hindu religiju koja je propagirala odricanje od ovozemaljskih užitaka. Tantristi su otkrili da ispravnim usmjeravanjem seksualne energije mogu doseći blaženstvo.

Tantrički je seks stigao na Zapad tijekom seksualne revolucije, početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, a popularizirao ga je slavni indijski guru Bhagwan Shree Rajneesh Osho.

'Seksualnost je još uvijek tabu na Zapadu', kaže Stančić. 'Seks bi trebao biti duhovno iskustvo, a ne frustracija koju mnogi osjećaju nakon vođenja ljubavi, dodaje psihoterapeut. Koliko uobičajen seksualni odnos oduzima energiju i prazni dokazuje i seksualna apstinencija na koju se odlučuju uspješni sportaši ili biznismeni prije svakog važnog poslovnog podhvata. 'Seks bi nas trebao puniti energijom, a ne prazniti', zaključuje Stančić.

Tantrička praksa omogućuje zaobilaženje lokalnih orgazama ( ejakulacija kod muškaraca i klitorisni orgazam kod žena) i prepuštanje višestrukim orgazmima cijelog tijela. Na taj način razine oksitocina, dopamina i endorfina ostaju visoke i nakon odnosa, a prolaktin ostaje nizak, dok je kod klasičnog seksualnog odnosa razina hormona obrnuta. Rezultati tantričkog sekasa su stalni rast uzajamne privlačnosti, doživljavanje novih energetskih razina tijekom odnosa i sve dublja emocionalna povezanost para.

Ljubav nestaje s ejakulacijom

Osim postizanja višestrukih orgazama, tantra ima mnoštvo prednosti za zdravlje. Istraživanja na dobrovoljcima su dokazala kako tantra usporava biološko starenje i poboljšava zdravlje.

Sa zdravstvenog stajališta značajne su vježbe kojima se žena može osloboditi tegoba povezanih s menstrualnim ciklusom i menopauzom. Žena može sačuvati energiju koju obično gubi menstruacijom. Druge vježbe omogućuju ženi da upravlja iskustvom orgazma, da ga inicira, proširi na cijeli organizam i vremenski produži koliko želi. Značajne su i tantričke metode kontracepcije.

Tantričke vježbe muškarcima omogućuju da ojačaju i održe zdravlje prostate. Muškarac može povećati seksualnu moć i naučiti kontrolirati ejakulaciju i odgađati je koliko želi. Konačno uspijeva razdvojiti pojavu orgazma od ejakulacije, te na taj način ima duge orgazme bez gubljenja energije.

'Kad muškarac ejakulira, on vas manje voli', objašnjava Davor Stančić. Produženi orgazam kod žene i muškarca je superiorno stanje fiziologije koje je osnova je za viša stanja svijesti. To je tehnika postizanja blaženstva kroz višesatnu seksualnu ekstazu koja jača imunološki sistem, produbljuje emotivne odnose, oslobađa od traume i čini nas otpornijim na stres.

Tantra se vježba i u autu

'Tantra nije nikakva egzotika, svatko je može naučiti kroz nekoliko mjeseci u predanoj vezi, uvjerava nas Stančić. Muškarcima ipak treba malo duže, ali kroz par mjeseci rada, mogu naučiti kontrolirati ejakulaciju. Žene mogu vrlo brzo naučiti vježbe za rješavanje menstrualnih tegoba, vježbe za produljenje ciklusa i na kraju vježbe za prirodnu kontracepciju. 'Vježbe su jednostavne, ali ih je važno raditi redovito, po 15 minuta svaki dan. Možete ih obavljati dok se vozite u autu ili sjedite na predavanju', objašnjava.

Iako mnogi misle kako osobe koje prakticiraju tantru često mijenjaju partnere, istina je malo drugačija. Tantra nam zapravo omogućava da kroz čitav život jedan partner bude izvor naše ekstaze i zadovoljstva.

Tantrom njegujemo fiziologiju ljubavi, a kako kaže prvi hrvatski učitelj tantre 'ljubav je najvažniji projekt u našim životima'.

Davor Stančić održava grupne večernje seminare i osobne konzultacije za pojedince i parove, a osnovao je čak i Tantra klub. Različite vježbe za prakticiranje tantre iznose se kroz razgovor i putem crteža. Vježba se kod kuće. Ako niste dovoljno odvažni za osobne konzultacije, potražite praktični Stančićev dvd-a s vježbama koji možete kupiti zajedno s knjigom 'Ljubav i tijelo'. Više pročitajte na:tantra-klub.crolink.net ili se prijavite za seminar na mail: viramarga@tantra-klub.crolink.net.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.