Psiha i seks Moje emocije 12. rujna 2019.

Tajna veza petka 13. i mjesečnice i zašto je taj dan došao na zao glas

Foto: Guliver Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Teško da postoji netko tko ne zna da se petak 13. smatra nesretnim danom, a što je zanimljivo i istraživanja su potvrdila da je na ovaj dan veći broj nesreća. Ali ono što je manje poznato, a vezano za petak 13. je kako i zašto je dospio na zao glas.

Prije nego što je u društvu patrijarhat postao dominantan, petak 13. smatrao se danom Boginje i obožavanja ženskog principa koji utjelovljuje ciklus stvaranja, smrti i ponovnog rođenja, a povezan je s mjesečnim ciklusima. Petak je inače Venerin dan, a Venera je simbol ženstvenosti.
U suvremenom društvu veselimo se petku jer označava kraj radnog tjedna i najavljuje period opuštanja. Petak je savršen dan za prihvaćanje Venerine energije koja nas potiče da iskažemo svoju kreativnost i unesemo umjetnost, glazbu i iscjeljenje u svijet.

13 broj smrti i ponovnog rođenja zbog perioda između ovulacije i menstruacije

Broj 13 također podržava izuzetno moćnu žensku energiju i smatra se brojem smrti i ponovnog rođenja, stvaranja, plodnosti i krvi. To je zato što Mjesec u prosjeku godišnje ima 13 ciklusa (ove godine ih ima 12, ali 2020. će ih imati 13), kao i mnoge žene koje u godini dana imaju po 13 mjesečnica. Kada je žena u usklađena s mjesečevim ciklusima mjesečnicu dobiva tijekom mladog Mjeseca, a ovulaciju za punog Mjeseca, piše Gostica.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

U prosjeku 13. pada usred Mjesečevog ciklusa i predstavlja sredinu između smrti i ponovnog rođenja. Postaje središnja točka  između mladog Mjeseca kada žena simbolično kroz mjesečnicu postaje nositeljicom smrti i punog Mjeseca kada žena ovulira što simbolizira ponovno rođenje. Za vrijeme ovulacije ženu se slavilo jer je bila na vrhuncu svoje moći jer je u tom periodu bila sposobna primiti i stvoriti novi život. Prije nego što su muškarci zavladali svijetom, kada je žena imala mjesečnicu vjerovalo se da tada utjelovljuje božanske i magične moći, a pripadnici zajednice su se pouzdavali u njezinu intuiciji i tražili savjete. 

Tek kada je zavladao patrijarhat, ženama je nametnut sram zbog mjesečnice te su u skladu s tim i zatomile svoj kreativni potencijal. Vjerovanje o petku 13. kao prostoru između života i smrti opstalo je i u strogom patrijarhalnom društvu, ali mu je oduzeta konotacija o danu koji utjelovljuje središte ciklusa rađanja i umiranja i pridodana stigma zle kobi.

Možda te zanima... Žena se premazuje menstrualnom krvi: "Mjesečnica je lijepa i snažna" Zdravlje

Statistike nalaze opravdanje u samoispunjavajućem proročanstvu

Tako je započet mit o petku 13., a statistike koje pokazuju veći broj nesreća na taj dan dr. Caroline Watt sa Sveučilišta u Edinburghu, objasnila je fenomenom samoispunjujućeg proročanstva. "Ako su ljudi praznovjerni na petak 13., tada sami vjeruju da su u većoj opasnosti nego kroz ostatak godine. Zbog toga su vjerojatno napetiji i slabije fokusirani što može dovesti do različitih nesreća. Praznovjerje tako postaje usud", objasnila je Watt.

Mjes-Uspr Možda te zanima... Što znači lažna mjesečnica? Zdravlje


U astrologiji Mjesec ne upravlja samo našim emocijama, već i potencijalima i načinom na koji se izražavamo kroz život. Pomoću mjesta na kojem se Mjesec nalazi u nečijoj astrološkoj karti određuje se podznak za koji se smatra da odražava nečiji karakter gotovo podjednako kao i znak, odnosno mjesto gdje se nalazi Sunce u natalnoj karti.  

Poganske zajednice zbog svega navedenog često na petak 13. izvode rituale i čarolije kako bi iskoristile energiju ovog po njima energetski moćnog dana.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.