Zdravlje 17. travnja 2015.

Što znači lažna mjesečnica?

Mjes-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dobila si menstruaciju čudnog intenziteta i trajanja? Krvarenje koje se javlja u vrijeme očekivane menstruacije s jednim ili više dana zakašnjenja može u svakoj ženi pobuditi sumnju. Doznaj što je lažna menstruacija, je li opasna i koji su znakovi po kojima je možeš prepoznati

Menstrualni grčevi ili trudnoća?

Poznato je da neke žene za vrijeme trudnoće znaju imati lažne mjesečnice te uopće ne primijete da su trudne, a Daily Mail  nedavno je objavio priču o Nikki Kelly koja nije znala da je trudna jer je cijelu trudnoću imala normalnu menstruaciju i pila kontracepcijske pilule. Rodila je kod kuće, a trudove je zamijenila za menstrualne grčeve.

Prim.dr.sc., Ulla Marton, dr.med. spec.ginekologije i porodiljstva navodi kako krvarenje koje se javlja u vrijeme očekivane menstruacije s dan ili više zakašnjenja može u svakoj ženi pobuditi sumnju, a oskudnost krvarenja ne mora nužno biti i nelagodno, ali često je promijenjene boje i intenziteta. Dodaje da ako je žena imala redovite spolne odnose takva mjesečnica mora pobuditi sumnju s ciljem isključivanja trudnoće.

Mogućnost izvanmaterične trudnoće

''Vrlo često se radi o biokemijskoj trudnoći koja se detektira i prati određivanjem vrijednosti Bhcg-a hormona posteljice. U nalazima se pokaže dinamički pad hormona na početku krvarenja, dok se na ultrazvučnom pregledu može zamijetiti zadebljala sluznica maternice, endometrij u kojem se pod iznimno velikim povećanjem može vidjeti malena gestacijska vrećica'', objašnjava ginekologinja.

Doktorica Marton napominje kako se uvijek mora imati na umu i mogućnost izvan maternične trudnoće, koja se potvrđuje odnosno isključuje redovitim monitoriranjem vrijednosti Bhcga svakih 48 sati i ultrazvučnim pregledom izgleda sluznice, ali i ocjenom struktura u maloj zdjelici. Naglašava kako je najvažnije i praćenje općeg stanja i zdravlja žene. ''Lažno krvarenje može biti i slika poremećenog hormonskog statusa, odnosno odraz poremećenog odnosa lučenja i međuodnosa estrogena i progesterona. To kao rezultat može biti poremećaj poticanja lučenja hormona iz hipofize ili odraz neregularnosti rada štitnjače.''

Implantacijsko krvarenje

Dr. sc. Senka Sabolović Rudman specijalistica ginekologije i opstetricije za portal Klokanica navodi kako kod velikog broja žena, nakon oplodnje, odnosno tijekom usađivanja oplođene jajne stanice u zid maternice, dolazi do krvarenja različitog intenziteta koje nazivamo implantacijskim krvarenjem. Trudnice ga obično primijete od 6 do 12 dana nakon oplodnje, odnosno već u trećem tjednu trudnoće, a nekad se ovo krvarenje može poklopiti s terminom menstruacije koju očekujemo pa može izazvati dvojbe i nesporazume

''Za razliku od menstruacije, značajno je slabije i oskudnije. Obično traje jedan do nekoliko dana. Također, uz implantacijsko krvarenje mogu se javiti i grčevi u donjem dijelu trbuha, što je povezano s usađivanjem oplođene jajne stanice u maternicu i kontrakcijom, odnosno grčenjem mišića maternice. Iako je oskudno krvarenje najčešći simptom implantacijskog krvarenja, ono se može manifestirati i samo grčevima, bez krvarenja, iako rjeđe'', rekla je doktorica Sabolović Rudman.

Doznaj što otkrivaju miris i boja iscjetka.

Bol tijekom mjesečnice koja traje dulje od dva dana nije normalna, saznaj više na 24sata.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.