Psiha i seks 20. studenoga 2015.

4 vježbe za razvijanje hrabrosti

Kolaz-Macak-Strah
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Što ako strah nije nešto što bi trebalo izbjegavati, opirati mu se ili zbog njega osjećati stid? Što ako je strah, umjesto toga, ovdje kako bi vam pomogao? Što ako je strah prst koji upire u sve što stoji između vas i istinskog blagostanja? Možete li se pomiriti – čak i voljeti – sve upitnike u svom životu?

Većina nas velik dio energije odvaja kako bi cjelokupan život ustrojili oko izbjegavanja onoga što nas najviše plaši. Ali strah može biti glasnik koji vam otvara oči za sve što je u životu potrebno liječiti. Strah s kojim se nismo izborili oduzima nam životnu radost, pretvara nas u svoje zatočenike i ugrožava nam zdravlje, postajući ozbiljan faktor rizika za srčani udar, dijabetes ili rak. Oslanjajući se na znanstvena istraživanja i snažne osobne priče, dr. Lissa Rankin u svojoj novoj knjizi pojašnjava kako nas strah koji prihvatimo na koncu može izliječiti jer nam ukazuje na sve ono što u našem životu nije kako treba.

Prenosimo dio iz knjige ''Lijek za strah'', dr. Lisse Rankin u izdanju Planetopije. Autorica bestselera ''Mind Over Medicine'', liječnica je, spisateljica, predavačica i osnivačica Instituta cjelovitog zdravlja, programa obuke liječnika i drugih zdravstvenih radnika. Više o knjizi saznaj ovdje.

Je li pravi trenutak da se riskira i postoji li uopće pravi trenutak?“

Razmotrite vlastit odnos prema neizvjesnosti. Jeste li voljni životu dopustiti da vam bude učitelj? Jeste li spremni donositi odluke bez jasnog ishoda, ili vas zadržava strah? Jeste li spremni dopustiti da vam vlastiti strah od nepoznatog upre prstom u sve što trebate otpustiti, ali i dalje se toga pridržavate? Je li trenutak da se riskira i nakon svih tih godina vrati u školu? Je li trenutak da se riskira u braku na način koji bi mogao razviti taj odnos, ali ga jednako tako i ugroziti? Ima li u vašoj vezi dovoljno povjerenja da se uđe u rizik kojim bi se povećala seksualna intimnost? Je li trenutak da se novac uloži u ispunjenje životnog sna iako biste tako mogli izgubiti financijsku sigurnost? Jeste li spremni konačno pronaći hrabrost da izliječite traume iz djetinjstva? Je li vrijeme da se preselite na mjesto koje nalikuje srcu vaše duše?

Život je pun prilika za kušnju vjere. No možete li se pomiriti s neizvjesnošću koja prati takve kušnje? Je li trenutak pravi? Možete li se pomiriti – čak i voljeti – sve upitnike u svom životu? Rainer Maria Rilke je pisao: “Budite strpljivi sa svim neriješenim u srcu. Pokušajte voljeti sama pitanja.

Vježbe uz koje ćete postati hrabri

  • Vježbajte neizvjesnost: Baš kao što jačate bicepse, i za promjenu odnosa prema neizvjesnosti potrebna je vježba. Pokušajte dizati utege vlastitim mišićima neizvjesnosti. Širite granice vlastite zone ugode aktivnostima u koje je usađena neizvjesnost.
  • Terapija odbijanjem: Bojite li se neizvjesnosti u trenutku suočavanja s mogućim odbijanjem? Pripremite se da budete odbijeni. Poduzetnik i profesionalni “istjerivač straha” Jia Jiang bojao se odbijanja pa je sam sebi postavio 100-dnevni izazov odbijanja tijekom kojeg je sebe tjerao da traži sve ono što je očekivao da će mu odbiti. Dovedite se u situacije u kojima očekujete da će vas odbiti. Primijetite i to da se, čak i ako se probudi strah od odbijanja, možete nositi s tim.
  • Izgubite se: Bojite li se neizvjesnosti neplaniranog putovanja? Postavite sebi izazov da sjednete u auto i skrećete samo ulijevo. Jednom sam izišla na spoj s tipom koji je to radio. Završili smo tako da smo među neznancima, jeli sladoled na utakmici dječje lige prije nego što smo morali zastati na benzinskoj i raspitati se kako se vratiti natrag. Budite spremni eksperimentirati. Budite pustolovni. Istražite kamo će vas to odvesti.
  • Budite prijemčivi za pogreške: Bojite li se da ne znate hoćete li uspjeti ili nećete? Dovedite se u situacije u kojima je uspjeh neizvjestan. Upišite tečaj i učite neku opskurnu vještinu koju nikad niste iskušali. Budite spremni tamo se i istaknuti i propasti. Otkrijte da niste dobri u svemu, i da je to savršeno u redu. Smijte se vlastitim pogreškama. Slavite vlastitu hrabrost samo zato što ste pokušali. Pomislite kako ćete se tek dobro zabavljati na kuglanju, a ne znate kuglati. Zamislite kako netko prvi put staje na koturaljke. Ne očekujemo da će djeca isprva biti dobra u nečemu, no to nekako očekujemo sami od sebe. Potrudite se sebe ne shvaćati toliko ozbiljno. Budite spremni tragično propasti – a možda i ne toliko tragično. Umjesto da se usredotočujete na majstorstvo, naučite uživati u uzbuđenju iskušavanja nečeg novog.

Što otkriva i poručuje tvoja fobija?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.