Psiha i seks 21. svibnja 2021.

Što je loš seks? Mnogi ga poistovjećuju s nasilnim odnosom

Što je "loš" seks?
Foto: Guliver/Shutterstock Postoje neki opći trendovi koji podupiru ideju da vježbanje može pojačati libido i seksualno zdravlje i kod muškaraca i kod žena.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je Tarana Burke prvi put započela kampanju #MeToo 2006. godine od listopada 2017. godine krenuo je kao globalni pokret. No, pomalo je nestao iz fokusa javnosti zbog koronavirusa.

Pokret #MeToo vrti se oko osoba, obično nekoga s određenim stupnjem moći ili privilegijom tko koristi tu poziciju pokušavajući prisiliti na seksualnu interakciju drugu osobu s manje moći. Zatim slijedi nepravedna kombinacija spola, moći, iskorištavanja, manipulacije, prijetnji, odmazde, nejednakosti, izdaje povjerenja i boli. Čini se da pokret #MeToo naglašava ideju "Lošeg seksa".

A s primjerima #MeToo, pod lošim se seksom često podrazumijeva nedostatak pristanka, prijetnja ili manipulacija, kaže Diane Gleim seksualna terapeutkinja i objašnjava da prisila, prijetnja ili manipulacija nije loš seks nego nasilan seks. To potiče na pitanje: Što je onda loš seks? Primjeri Dianinog lošeg seksa su kada se dogodi bilo što od sljedećeg:

  • Seks koji nije obostrano sporazuman od početka do kraja.
  • Spolni odnos tijekom kojeg je bilo koji partner pod utjecajem alkohola ili droga do nemogućnosti percepcije ili gubitka tjelesnog osjećaja.
  • Seks u kojem partneri ne razgovaraju prije i tijekom odnosa o onome što vole ili ne vole i koja su njihova ograničenja.
  • Seks u kojem se spolne granice ne poštuju.
  • Seks u kojem se ne pregovara na odgovarajući način o zadovoljstvu oba partnera.
  • Spolni odnos u kojem se partneri ne raspravljaju ili ne dogovaraju o sigurnijim seksualnim praksama, izlažući se rizicima trudnoće i spolno prenosivih bolesti.
  • Seks koji uzrokuje neželjenu fizičku bol bilo kojem partneru.
  • Spolni odnos u kojem se bilo koji partner osjeća pod pritiskom ili nagovorom te ostavlja negativne posljedice na njega kao osobu.
  • Seks u kojem bilo koji partner ne osjeća povezano emocionalno i fizičko zadovoljstvo.
  • Seks u kojem se bilo koji partner poslije ne osjeća pozitivno.

Ovih 10 znakova govore da je s tobom isključivo zbog seksa

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Kada su u pitanju senzualni seksualni položaji, položaj kornjače je daleko na vrhu

Neki od njih su pravni prijestupi, drugi su moralni ili etički prijestupi, a neki predstavljaju nesmotreno ponašanje. Neki mogu uzrokovati fizičke ili emocionalne traume, dok su drugi samo, eto, sramežljiva iskustva.

Zašto se odnos prijatelja s povlasticama teško pretvara u kvalitetnu vezu?

Kao što je često slučaj, kad počnemo razgovarati o seksu, ljudima se stvori čitav niz osjećaja, nada, strahova i želja. Kao rezultat toga, kulturno nam je teško odvojiti nasilni seks od lošeg seksa ili zauzeti nijansiraniji pristup i podijeliti jednu vrstu kaznenog djela lošeg seksa od druge; svi se svrstavaju u jednu kategoriju. A to je posebno problematično za sve nas jer, promišljajući sva ta različita iskustva, postajemo itekako svjesni koliko nismo bili poučeni interpersonalnim vještinama da se zaštitimo seksualno, postavimo seksualne granice i prihvatimo tuđe seksualne granice kroz komunikaciju.

Ženski orgazam Možda te zanima... 12 savjeta slavne ginekologinje za što bolje seksualno iskustvo Psiha i seks

Vrijeme je da se ozbiljno pozabavimo promjenom spolnog obrazovanja. Ako mi kao društvo želimo da se gore navedeni primjeri nasilnog ili lošeg seksa smanjuju u učestalosti i ozbiljnosti, onda to znači da trebamo potpuno promijeniti pristup spolnom obrazovanju. Podučavanje o zaštiti od trudnoće i prevenciji spolno prenosivih bolesti i osnovne anatomije, nije dovoljno i nikada nije bilo. "Podučavanje o seksu" također znači podučavanje samospoznaje i vještina odnosa. Znači da odrastamo i otpuštamo ono što nam više ne služi kolektivno. To uključuje naša uvjerenja, stavove, zakone i etiku o seksu. Jesmo li spremni napredovati na srednju razinu razumijevanja spolnosti općenito?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.