Psiha i seks 10. kolovoza 2015.

Meditacija prema preporuci Louise Hay

Med-Uspr_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dok se pripremaš za ovu meditaciju, razmišljaj kako se osjećaš kada se družiš s voljenom osobom, možda partnerom, djetetom ili dragim prijateljem. Kada bi oni imali problema, saslušala bi ih, pružila im potporu i suosjećajno ih utješila. Zavrijedila si da se isto tako ponašaš i prema sebi.

Tekst je preuzet iz  knjige Louise L. Hay 'Volite sebe i budite zdravi'. Više o knjizi potraži ovdje.

Putovanje kroz vlastito tijelo

Sljedeća je meditacija osmišljena da vas povede na putovanje kroz vlastito tijelo koje ćete usput intenzivno slušati. Zapamtite, intenzivno slušate kada slušate s ljubavlju i bez prosuđivanja. Ako sebe slušate na taj način, osjetit ćete koliko vas to ispunjava. Nema potrebe da nešto popravite, promijenite ili dokučite. Jednostavno ste sa svojim tijelom u stanju ljubavi.

Udobno sjednite ili lezite na tihom mjestu i isključite mobitel. Sklopite oči i opustite se u svom tijelu, duboko udišući kako biste sa svakim izdahom otpustili ono što se toga dana događalo. Postanite svjesni sadašnjeg trenutka i lagano pomaknite kukove da biste se ugodnije namjestili i još se više opustili. Osjetite kako se svakim novim udahom sve više opuštate

Obratite pažnju na mali prst desne noge. Svu pažnju usmjerite na taj prst i stvarno ga osjetite. Malo ga pomaknite da ga još više budete svjesni. Obratite pažnju na to kako ga osjećate: osjetite kožu, kosti i mišiće. Pažnju preusmjerite na mali prst lijeve noge, a onda i na sve ostale prste na obje noge. Osjetite život i energiju u svojim nožnim prstima i dok ih pomičete, budite svjesni kako dobro reagiraju.

Postanite svjesni svojih tabana. Osjetite moć svojih tabana, svih kostiju i mišića, a onda i gležnjeva. Zahvalite svojim tabanima i nožnim prstima na svemu što rade za vas. Bi li vam htjeli nešto reći? Poslušajte na trenutak i pripazite hoćete li dobiti bilo kakav signal

Pružite ljubav i zahvalnost

Preusmjerite pažnju i zahvalnost na svoje gležnjeve i noge. Osjetite mišiće i kosti u stražnjem i prednjem dijelu potkoljenica, koljenima i bedrima. Osjetite toplinu i cirkulaciju krvi. Prebacite pažnju na kukove, gdje su vam kosti nogu spojene sa zdjelicom. Na trenutak osjetite tabane i noge u cjelini. Opustite ih te im pružite ljubav i zahvalnost zbog toga što vas nose kroz život. Žele li vam vaše noge nešto reći? Poslušajte javljaju li se signali.

Pažnju preusmjerite s nogu na zdjelicu, donji dio trbuha i stražnjicu. Obratite pažnju na kosti i na to kako vas podržavaju. Osjetite kako energija ljubavi okružuje i ispunjava to područje vašeg tijela, zapljuskujući vaše spolno organe i crijeva. Osjetite moćnu zaštitu koju kosti i mišići pružaju donjem dijelu vašeg tijela i leđa. Možda ćete osjetiti razliku u energiji kostiju, mišića, tkiva i organa. Ispunite ih svojom ljubavlju i zapitajte bi li vam nešto htjeli reći. Zapamtite, sada vam zadatak nije da nešto popravljate, mijenjate ili razumijete, nego samo da s ljubavlju slušate.

Pažnju usmjerite na područje trbuha, neposredno ispod prsa. Osjetite snažne kosti i kralježnice i leđa. Osjetite meko tkivo, mišiće i probavne organe. Dlanove spustite na trbuh u blizini pupka i okružite ga ljubavlju, osjećajući kako vam se zbog disanja ruke dižu i spuštaju. Dajte tijelu do znanja da ste spremni s lakoćom probavljati život. Zapitajte trbuh i prsa što bi vam željeli reći. Podignite ruke na prsa i povežite se sa svojim srcem. Osjetite kako vam srce kuca s ljubavlju i snagom, šaljući hranjivu krv kroz cijelo tijelo. Zahvalite srcu s ljubavlju i zapitajte ga želi li vam što reći.

Tijelo ispunjava ljubavlju

Preusmjerite pažnju prema gore i osjetite ramena, ruke, šake, vrat, grlo, čeljusti, lice, uši, oči i čelo, sve do vrha glave. Opustite cijelo to područje. Opustite ramena, ruke, šake, vrat, čeljusti i usta. Opustite kožu glave, čelo i uši. Opustite um. Dok izdišete, oslobodite se svake napetosti i tereta. Udišući unosite ljubav i opuštenost, osjećajući kako se širi kroz taj dio vašeg tijela. Sas upitajte: "Što mi želiš reći?"

Kada postanete svjesni cijelog tijela, svakog njegovog dijela iznutra i izvana, recite mu: "Želim te bolje upoznati. Želim te više voljeti. Spremna sam slušati. Trudit ću se što bolje čuti. Nije važno ako je za to potrebno puno vremena. Hvala ti, tijelo, ti si pravo remek-djelo. Znam da me voliš i da me uvijek štitiš. Znam da znaš kako se iscijeliti. Ima li još nešto što bih sada trebala znati? Hvala ti, tijelo. Volim te."

Ova je meditacija prekrasna svakodnevna vježba koja cijelo vaše tijelo ispunjava ljubavlju. Možete je napraviti i samo jednim dijelom tijela ako želite intenzivnije raditi na tom području. Što više uvježbavate slušanje, to će vam tijelo prenositi više poruka. Zapamtite, svaka priča koju vam tijelo želi ispričati dio je vaše osobne ljubavne priče. Vaše vas tijelo uvijek štiti i vodi. Zajedno znate što je istinska ljubav i zajedno se iscjeljujete. Što više slušate, to više možete s ljubavlju brinuti o sebi.

Doznaj tko se voli ljubiti u usta, a tko ne.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.