Psiha i seks 04. veljače 2013.

Zvijezde u vrtlogu depresije

Zeta-Jones
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Slavne ličnosti igraju izuzetno važnu ulogu u osviještavanju javnosti o problemu depresije tako što otvoreno progovaraju o svojim tegobama i skidaju stigmu s ove izuzetno raširene i slabo shvaćene bolesti

Depresija ne bi svugdje u svijetu bila ogroman zdravstveni problem, kad nju i njene žrtve ne bi pratile predrasude. Depresija nije ludilo i nije ju ništa više sramota imati nego astmu ili dijabetes. Da bi se oboljeli oporavio od depresije, potreban mu je medicinski tretman, no mnoge ljude stid još uvijek sprječava da potraže liječničku pomoć.

Tko su najpoznatiji depresivci?

U SAD i Zapadnoj Europi ljudi se sve manje stide priznati svoje psihičke smetnje što zahvaljujući stvarnim ljudima kao što su J. K. Rowling, Brooke Shields, Johnny Depp ili Billy Joel, što likovima Tonyja Soprana i Carrie Bradshaw, koji su u serijama posjećivali svoje fiktivne psihijatre. U konzervativnoj Hrvatskoj većina slavnih šuti kao zalivena, pa tim veće čestitke zaslužuje odvažna glazbenica Lea Dekleva, koja je otkrila da uzima antidepresive.

Slava im nije pomogla

Pogledajmo tko je od svjetski slavnih priznao da posjećuje psihijatra i uzima lijekove. Imaš li i ti takvih tegoba, nadamo se da će ti sada biti lakše obratiti se specijalistu. Velška ljepotica Catherine Zeta-Jones obznanila je da godinama pati od bipolarnog poremećaja, nekad zvanog maničnom depresijom. Zbog ove bolesti, kod koje se izmjenjuju epizode depresije i manije (povišenog raspoloženja i energije), nekoliko je dana boravila u psihijatrijskoj klinici. Tim je povodom izjavila da se nada pomoći milijunima koji pate od iste bolesti.

Carrie Fisher, znamenita princeza Leia iz Ratova zvijezda, nije samo govorila, nego i pisala o svojoj životnoj borbi s bipolarnim poremećajem. Odala je da je u svojim maničnim fazama rezala kosu i dala se tetovirati – što je potpuno suprotno njenoj trezvenoj prirodi. Oskarovka Emma Thompson priznala je da je prije nekoliko godina imala tešku depresiju, zbog koje se jedva ustajala iz kreveta. Rekla je da joj je u liječenju pomoglo tumačenje raznolikih filmskih uloga, jer se u njih sklanjala od stvarnog života.

Glazbenik Billy Joel je također otkrio da se veći dio života borio s depresijom te da se pokušao ubiti ispijanjem sredstva za poliranje namještaja. Osim depresije, mučio ga je i alkoholizam, koji često prati ovu bolest, jer si oboljeli nastoje alkoholom nakratko ublažiti patnje. Svoju je depresiju opisao u autobiografiji iz 2005. Brooke Shields je u 2007. progovorila o postporođajnoj depresiji, zbog koje je uzimala antidepresive. Postporođajna depresija po simptomima je jednaka uobičajenoj kliničkoj depresiji, ali se izdvaja po uzroku. Ona nastaje zbog stresa kojemu je majka podvrgnuta tijekom trudnoće i poroda, te zbog snažnih hormonalnih promjena koje se događaju u organizmu prije i poslije poroda.

Ni sportske zvijezde nisu imune na depresiju

Profesionalni sportaši mogu se doimati kao primjeri snage i odvažnosti, ali mnogi od njih pate od depresije. Vratar njemačke nogometne reprezentacije Robert Enke 2011. je zbog depresije počinio samoubojstvo, bacivši se pod vlak. Njegov zemljak i kolega Sebastian Deisler zbog iste je bolesti više puta boravio u psihijatrijskoj klinici. Legendarni boksač Mike Tyson nosi dijagnoze bipolarnog poremećaja i kronične depresije. Govoreći o svojim bolestima, odao je da mu samo antidepresiv sertralin pomaže "da ne poubija sve oko sebe."

Mnogi drugi slavni također su priznali borbu s depresijom, bipolarnim poremećajem ili anksioznošću, a među njima su i komičarka Ellen DeGeneres, glumac Jim Carrey, kolegica Ashley Judd i rockerica Sherly Crow.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.