Psiha i seks 02. veljače 2016.

Što veći trbuh, lošiji seks

Seks_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada smo zaljubljeni i na početku veze, obično se trudimo oko toga da što češće s nečim razveselimo partnera i nastojimo mu dati do znanja da ga volimo i da nam je privlačan. S godinama, ljudi se pomalo uljuljaju u sigurnosti veze i prestanu razmišljati o tome da stalno treba održavati vezu ''živom'', pa onda jedno drugom za rođendan poklanjaju čarape ili pregače

Prvi seks, čega se plaše žene?

Malim stvarima do velikog zadovoljstva

"Želimo li održati libido, vrlo je važno imati na umu da treba održavati žar, što prije svega znači da stalno u odnos trebamo uvoditi nešto novo, odnosno ubaciti nešto što nosi dozu iznenađenja i međusobnog povezivanja", kaže dr. Goran Arbanas, seksualni terapeut, voditelj Ambulante za seksualne smetnje koja djeluje u Klinici za psihijatriju Vrapče u Zagrebu. Vrlo male stvari mogu unijeti velike promjene: pokloni partnerici čokoladu, pomozi oko kućanskih poslova ili nekih obaveza kako biste kasnije imali više vremena jedno za drugo, zagrli je i poljubi kad to ne očekuje, ili joj ujutro prije odlaska na posao spusti u džep ljubavnu poruku s par rečenica o tome zašto je još uvijek voliš.

Salo na trbuhu smanjuje spolnu moć

"Kad govorimo o održavanju libida, odnos između partnera puno je važniji ženama i muškarac tako puno može učiniti na tome da se ona osjeća voljeno i da tako jača i njezina seksualna želja. Za muškarce je, s druge strane, puno važnije sve ono što nas održava u formi: održavanje normalne tjelesne težine i fizička aktivnost. Naime, poznato je da s povećanjem tjelesne težine kod muškarca, posebno sala oko trbuha, pada i razina 'muškog' hormona testosterona, koji je zadužen za seksualnu želju, kaže naš sugovornik. Osim toga, muškarac koji je aktivan i ima skladno tijelo dulje će se osjećati privlačnim i snažnim, što mu daje i psihičku sigurnost. Za oba partnera, podjednako je važno psihičko zdravlje, koje itekako može utjecati na libido", dodaje sugovornik i kaže da je za održanje želje i libida izuzetno važno da se partneri nauče nositi sa stresom, anksioznošću i depresijom.

Zaboravi afrodizijake

Jedan od najboljih alata u borbi protiv ta tri problema je upravo jačanje osjećaja zajedništva i uzajamna podrška partnera, pri čemu upravo seks može imati veliku ulogu, jer povećava osjećaj sreće, zadovoljstva i samopouzdanja. S druge strane, ne gubi vrijeme na raznorazne namirnice ili začine koji se često spominju kao afrodizijak. "Istraživanja koja su se provodila na bezbroj takvih namirnica pokazala su da one nemaju baš nikakav učinak na seksualnu želju i izvedbu", kaže Arbanas. Ukratko, pladanj školjki sa šugom u koji si namočila pola kruha mogao bi dovesti do toga da se osjećaš preteškom za bilo kakvu akciju, a ne povećati želju za seksom.

Jedanaest savjeta o seksu slavne ginekologinje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.