Psiha i seks Seks i veze 06. veljače 2017.

Seks loše utječe na starije muškarce, ali je odličan za starije žene

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema rezultatima istraživanja provedenog na Sveučilištu Michigan muškarci starije životne dobi koji imaju redovne spolne odnose imaju dvaput veću šansu za dobivanje srčanog udara. Istovremeno, aktivan spolni život ima blagotvorne učinke na zdravlje žena u zrelim godinama.

Seks jednom do dvaput tjedno može ozbiljno povećati rizik srčanog udara kod starijih muškaraca, ali i doprinjeti pojavi ostalih kardiovaskularnih bolesti. Uz to, što je seks bolji - rizik je veći.

Rezultati su to istraživanje provedenog na muškarcima i ženama u dobi između 57 i 85 godina koji imaju stalne partnere, a uključilo je pitanja o zadovoljstvu intimnim odnosima, njihovoj učestalosti i zdravstvenom stanju ispitanika, poput visine krvnog tlaka ili brzine pulsa.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dobar seks pomaže zdravlju žene

Analizom rezultata utvrđeno je da dobar seks nepovoljno djeluje na zdravlje muškaraca, dok kod onih koji su naveli da spolne odnose imaju jednom do triput mjesečno nije primijećen nikakav utjecaj na zdravlje srca. Suprotno tome, kod žena koje su izjavile da imaju čest i zadovoljavajući seksualni život zabilježen je niži krvni tlak.

Seks faze u životu svake žene

Po zdravlje je ipak opasniji stres

Treba naglasiti da je mogući uzrok nepovoljnog utjecaja seksa na zdravlje muškarca činjenica da mnogi od njih u starijoj životnoj dobi pate od erektilne disfunkcije, što intimne odnose može činiti jako stresnom temom. Briga oko nemogućnosti postizanja orgazma i ostalih spolnih poteškoća može predstavljati veću ugrozu za zdravlje od samog seksa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.