Psiha i seks 10. lipnja 2013.

Sedam znakova lošeg prijateljstva

Lana_U
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iskrena prijateljstva produžuju život, ali što je s onima koja nisu iskrena i koja ti donose više štete nego koristi, a nemaš ih snage ili hrabrosti prekinuti? Donosimo ti neke česte pokazatelje po kojima možeš prepoznati loše prijateljstvo te komentar pjevačice, Lane Jurčević

Iskrena prijateljstva produžuju život

Priželjkujemo prijatelje kojima se možemo povjeravati i koji će nam pružati potporu. Isto, naravno, i oni s pravom očekuju od nas. Iskrena prijateljstva ublažavaju stres i depresiju, ubrzavaju oporavak od bolesti pa čak i produžuju život. Od prijatelja dobivamo praktične savjete, pomoć u svakodnevnim situacijama, kontakte prema drugim važnim ljudima, a ponajviše osjećaj da nas netko podupire i razumije. Nažalost, mnogima od nas naši su prijatelji više teret nego pomoć.

Nedavno je američko istraživanje otkrilo da je 84 posto žena imalo ili još ima barem jednu prijateljicu koja je sebična, koristoljubiva, emocionalno naporna ili podmukla. U istom je istraživanju 75 posto muškaraca priznalo da je održavalo ili održava takvo (ne) prijateljstvo. Istraživanje koje su na 22 000 Amerikanaca proveli magazin Self i portal Today.com utvrdilo je da je 51 posto anketiranih imalo previše kritičnog prijatelja, 45 posto nekog koji je spletkario protiv njih, a 37 posto nekog tko je nepouzdan.

Unatoč brojnim nedostacima svojih prijatelja, 83 posto ispitanika iznijelo je da su održavali prijateljstvo duže nego što je trebalo, jer nisu imali snage ili hrabrosti prekinuti ga. Umjesto da naglo prekinu, lagano su smanjivali učestalost i intenzitet kontakata, u nadi da će druga strana sama odustati od prijateljstva.

Sedam simptoma lošeg prijateljstva

Obrati pažnju na nekoliko znakova koji ti govore da bi trebala biti manje dostupna prijateljici ili možda u potpunosti raskinuti prijateljstvo s njom.

 • Zajednička poznanica otkriva ti da zna nešto što si priopćila samo dotičnoj prijateljici – u povjerenju.
 • Kad god joj predložiš susret, ona kaže, "sada sam uvelikoj gužvi, ali sigurno ćemo se uskoro naći."
 • Sve se rjeđe javljaš na njene pozive jer nemaš volje razgovarati s njom; radije joj javiš SMS-om da si u gužvi, iako nisi.
 • U razgovoru s njom teško ti je doći do riječi i priopćiti joj novosti, ali zato doznaješ svaki detalj iz njenog života.
 • Kad se s njom oko nečeg ne slažeš, radije joj kažeš, "vjerojatno si u pravu" samo da izbjegneš napornu raspravu.
 • Nakon dužeg razgovora s njom potrebna ti je tableta za smirenje ili barem pivo.
 • Uočila si njenu novu torbicu i sjetila se da ti ona nije vratila 1000 kuna koje si joj posudila prije par godina.

Sedam tipova loših prijateljica

 • Kritičarka – ne propušta ti ukazati na tvoje slabosti i neuspjehe
 • Kršiteljica obećanja – na nju se uglavnom ne možeš osloniti
 • Egoistica – uronjena je u sebe, a ti si joj važna samo kao slušateljica
 • Tračerica – štogod joj kažeš u strogom povjerenju, saznat će još netko
 • Natjecateljica – važno joj je biti bolja od tebe na što više područja
 • Izrabljivačica – traži od tebe puno materijalnih ili emocionalnih usluga, ali nerado vraća istom mjerom
 • Spletkarošica – nasluti li da se može nekako okoristiti tobom, nasamarit će te, a možda ti i zabiti nož u leđa 

Komentar Lane Jurčević

Pjevačica Lana Jurčević kaže da su joj zagrljaj i utjeha koju joj pružaju prijateljice neprocjenljive: 'Ponekad su to prijateljice iz djetinjstva, a nekad upoznam nekoga i imam osjećaj da ga znam cijeli život. Mislim da nema osobe koja nije doživjela razočarenje u prijateljskim odnosima, pa tako i ja. Bilo je to dosta davno, ali za mene je prijateljska odanost jedna od najvećih vrlina. Imala sam sreću ili dobru intuiciju da sam stekla dobre, drage i skromne prijateljice i međusobno se veselimo našim uspjesima i tu smo jedna za drugu kad imamo loše dane. Sretna sam što nisam imala neka loša iskustva, možda i zato što pažljivo puštam ljude u svoj život.'

O Laninom stylingu pročitaj više na Budi.IN-u.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.