Psiha i seks 17. rujna 2012.

Sedam savjeta za rujan bez stresa

Majavucicp
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si i ti jedna od onih kod kojih rujan izaziva anksioznost zbog povratka užurbanoj svakodnevici pročitaj 7 savjeta koji bi ti mogli pomoći da se lakše suočiš s ''neizbježnim'', a donosimo ti i komentar Maje Vučić, pjevačice i psihologinje

Ako si kao većina, tada te kraj kolovoza podsjeća na nedjelju, a rujan na ponedjeljak. Kad bi samo mogla malo produžiti kolovoz, sigurno bi to učinila! No, budući da to ne možeš izbjeći, vjerojatno će te zahvatiti tradicionalni kasnoljetni otpor rujnu - prosvjed protiv nepošteno brzog povratka jeseni.

  • Postavi si granice

Daj si vremena da se prilagodiš radnoj ili školskoj sredini. Budi svjesna da nećeš odmah moći djelovati punim kapacitetom. Počni sa zagrijavanjem, kao pred partiju tenisa ili badmintona. Ako dobro ne istegneš "mišiće" prije većih napora, očekuj da ćeš se ozlijediti.

  • Ne zatrpavaj se poslom

Nemoj pokušavati nadoknaditi svoj izostanak tijekom godišnjeg odmora preuzimanjem dodatne količine posla. Neki to čine da se "ispričaju" okolini zbog svog odsustva, ali tako si samo izlažu povećanom stresu.

  • Povremeno se izdvoji

Svakodnevno odvoji dovoljno vremena samo za sebe, bilo za potpuno pasivno izležavanje, ili za šetnju, čitanje, glazbu – sve što te krijepi i opušta. Podrazumijeva se i kvalitetan odmor preko vikenda.

  • Vrati se na mjesto sreće

Ponovno proživi ljetne praznike u skraćenom obliku. Planiraj par izleta preko vikenda da ti prelazak u radni modus lakše padne. Svaki takav izlet osvježit će ti ljetna sjećanja i skratit ti čekanje na iduću proljetno-ljetnu sezonu.

  • Nastavi se kretati

Umjerena ali redovna tjelesna aktivnost dokazano pomaže protiv stresa bilo poslovnog ili osobnog. Sigurno si i preko ljeta bila aktivna, ali nastavi s vježbanjem i tijekom jeseni. Samo, izaberi tip vježbe koji ti stvarno godi.

  • Upij sunce kad god možeš

Smanjenje količine prirodne svjetlosti u rujnu nije zabrinjavajuće i sigurno će biti još krasnih dana u kojima ćeš uživati na suncu i tako omogućiti tijelu da proizvede dovoljno vitamina D.

  • Opskrbi se vitaminom D

Ali, nije zgorega da nabaviš vitamin D kao dodatak prehrani za tmurnije razdoblje. Manjak tog vitamina ne škodi samo kostima, već i središnjem živčanom sustavu. A posljedice manjka mogu biti depresija, anksioznost i slaba koncentracija.

Komentar Maje Vučić

Iako je u javnosti poznatija kao pjevačica Maja Vučić se posljednjih godina posvetila svojoj profesiji, psihologiji te radi couching na području komunikacije, uglavnom s menadžerima i političarima.

Našim čitateljima koji se ne privikavaju s lakoćom na jesensku shemu savjetovala je da je najvažnije živjeti u sadašnjem trenutku:

'Većina ljudi ne živi u sadašnjem trenutku, nego razmišljaju o prošlosti prisjećajući se lijepih trenutaka ili žale za učinjenim. Ako se ne bave prošlošću onda kuju planove za budućnost pri tom zaboravljajući da je najvažniji upravo ovaj trenutak u kojem su sada, jer prošlost je nepovratno prošla, a budućnost je neizvjesna koliko god precizne planove radili. I zato ako ste na odmoru uživajte u njemu bez grižnje savjesti, a u rujnu uživajte u novim izazovima pred kojim ste se našli.'

Pogledaj što je Maja Vučić otkrila na portalu Budi.IN

Foto: PIXSELL

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.